≫ 

Počeli su kao tajno društvo, a sad milijarde zarađuju na falš garderobi: Sve tajne kineskih trijada

Počeli su kao tajno društvo, prerasli u političku organizaciju a potom su se klanovi razmileli po kineskim naseljima u rasejanju. Danas pare stiču na "falš" garderobi i piratskim softverima. Za Kinu su teroristi a za svet organizovana kriminalna grupa koja obrće milijarde

  • 1

Samo jedan klan po imenu 14K se iz Hongkonga proširio na ceo svet, a u njihovom matičnom Hongkongu procenjuje se da ih ima još šest. Samo taj jedan klan ima oko dvadeset hiljada članova, što je veoma gruba procena. Trijade su prisutne na svim mestima gde živi kineska zajednica u rasejanju. Ipak to ne znači da su ovi kriminalci vidljivi.

kinezi blok 70 kineska pijaca omladina Kinezi žive širom sveta ali se u zemljama emigracije drže zajedno - Foto: Telegraf.rs

- Azijske kriminalne organizacije sprovode tradicionalne aktivnosti reketiranja koje su obično povezane sa organizovanim kriminalom: iznude, ubistva, otmice, ilegalno kockanje, prostituciju i zelenašenje. Oni takođe švercuju migrante, heroin i metamfetamin, čine finansijske prevare, kradu automobile i računarske čipove. Bave se falsifikovanjem proizvoda za računare, kao i falsifikovanjem odeće. Kao kruna svega bave se pranjem novca - navodi američki FBI u svom izveštaju.

Upravo su nelegalni softveri i falš odeća najveći izvor prihoda brojnih kriminalnih grupa, pa i trijada.  Organizacija "HypertchDirect" procenjuje da na celom svetu 34 odsto svih softvera u računarima piraterizovano, a godišnja vrednost tog tržišta iznosi skoro 50 milijardi dolara. Ipak sav ovaj novac trijade da uzmu to nije ništa u poređenju sa najvrednijim biznisom.

kinezi blok 70 kineska pijaca omladina Lažna marke poznatih brendova su unosan biznis - Foto: Telegraf.rs

Samo falsifikovana odeća u svetu godišnje donese oko 1.7  triliona dolara! To je jedinica, sedmica i još 11 nula posle. Veliki deo toga se proizvede u Kini, ili kineskim iseljeničkim kolonijama, tako da se sa sigurnošću ne može reći koliki deo ovog nepojmljivog novca odlazi trijadama.

Šifra 489, ili kada Majstor Planine zapovedi

Ono što kineske trijade razlikuje od ostalih kriminalnih grupa je struktura njihove organizacije. Kako su trijade potekle iz tajnog društva, i kako su dugo bili izloženi političkom progonu, razvili su čitav sistem šifrovanih reči i naziva kojim prikrivaju svoju stvarnu poziciju.

Na čelu klana se nalazi Majstor planine ili Zmajeva glava pod brojem 489. Ovo znači da u praksi rečenica: "imaš poruku od broja 489", znači da vođa klana šalje poruku.

Operativni oficir (kodno ime Pretstraža), zamenik vođe (kodno ime Zamenik majstora planine) i ceremonijalni oficir (kodno ime Majstor tamjana) imaju isti broj 438, a zaduženi su za komunikaciju sa nižim strukturama, finansije i negovanje filozofskih aspekata i religijskih potreba grupe.

Kineska Nova Godina Kineski simboli su ključ sakrivanja trijada - Foto: Tanjug/AP

Obični članovi se zovu četrdesetdevetke, jer je broj 49 njihova šifra. Rituali za prijem u trijade podrazumeva molitvu duhu generala Guan Jua, koji je živeo pre 1800 godina, prinosi se i životinjska žrtva, polaže se zakletva od 36 stavki, a kandidat pije mešavinu vina i krvi. Kandidat za prijem nema broj i nazivaju ga "plavi fenjer".

Trijade usred kung-fu obračuna komunista i kapitalista

Dolaskom komunista na vlast u Kini 1948. zabranjene su sve religijske, filozofske, kriminalne i druge organizacije. Narodna republika Kina i danas trijade tretira kao terorističku organizaciju. Bilo kakva veza ili posao sa njima se strogo kažnjava. Kriminal se ne isplati u zemlji koja je samo ove godine pogubila 46 zatvorenika.

Ali zato trijade caruju u njihovoj bazi Hongkongu, Makau i Tajvanu. Tajvan (odnosno Republika Kina kako glasi nepriznato ime tog ostrva) je mesto na koje su se sjatile političke izbeglice posle pobede komunista. Ono što je na kineskom kopnu bilo zabranjeno ovde je bilo dozvoljeno, ili u slučaju trijada trpljeno. Zategnuti politički odnosti između Kine i Tajvana stavili su trijade na listu terorističkih organizacija "crvene" Kine.

Nacionalni narodni kongres, Kina, Peking, China's National People's Congress Foto: Tanjug/AP

Iako su Makao i Hongkong deo te države, tamošnji zakoni su blaži jer je Kina relativno skoro povratila te gradove od njihovih prethodnih kolonijalnih gospodara- Portugala i Velike Britanije.

Upravo je britanski Hongkong bio mesto odakle su trijade počele da se šire koristeći pomorske linije. Odatle je izvožen opijum širom sveta, a tu su počinjale i kineske migracije. Britanci su se surovo obračunavali sa trijadama ali nikada ih nisu iskorenili. Trijade su se tu prilagodile dvadesetom veku pa se smatra da su novac prale preko akcionih kung-fu filmova.

Brus Li, Čak Noris Filmska industrija Hongkonga je mesto susreta umetnosti i kriminala - Printskrin: Youtube/Brayan Mendoza 16

Tajno društvo Nebesa, zemlje i čovečnosti

A upravo je veza sa ovom borilačkom veštinom ključ razumevanja istorije trijada. Kina baštini dugu tradiciju tajnih društava. Ona su nastajala kao religijske i filozofske organizacije. Neke od njih, kao što su Beli lotosi ili Žuti turbani, su srušili jednu mongolsku i jednu kinesku dinastiju sa vlasti tokom perioda carstva.

Godine 1644. dinastija Ćing iz severne pokrajne Mandžurije oborila je dinastiju Ming koja je vladala jugom Kine, gde većinu stanovništva čine Han Kinezi. Oni nove gospodare tretiraju kao strane okupatore. Haos tog vremena primorao je žitelje provincije Fuđen da formiraju tajna bratstva kako bi se zaštitili. Jedno od tih tajnih društava je "Društvo nebesa i zemlje".

simbol tajnog društva Britanci kineska tajna društva porede sa Masonima pa im daju ime trijade Foto: Pixabay

Njihov cilj je bilo podizanje seljačkog ustanka i svrgavanje strane dinastije. Ali kako je Peking bio daleko zadovoljili su se lokalnim pobunama i smaknućima carskih zvaničnika. Kada su sredinom 18. veka pobune propale društvo se okreće tajnosti.

Svoj pogled na svet su zasnivali u harmoniji neba, zemlje i čovečanstva koje živi između ova dva elementa. Nebesa, zemlja i čovečnost su tri temena trougla što je za njih bio sveti simbol. Upravo odatle potiče reč pod kojom su poznati danas- trijade.

Tamjan Rituali i legende trijada podrazumevaju paljenje tamjana - Foto: Pixabay

Društvo je imalo legendu o osnivanju po kojoj su ga stvorili monasi iz Šaolina. Prema toj legendi, u davnoj kineskoj prošlosti, njih 128 se ponudilo caru da savladaju narod koji je tog trenutka prodirao u Kinu. Pošto su kung-fuom savladali protivnike želeli su da se vrate u manastir, ali se car uplašio da bi mogli da ga svrgnu.

Car je pobio sve monahe, a samo su petorica uspela da se sakriju u primorskoj regiji gde su na plaži našli posudu sa gorućim tamjanom i porukom da nastave borbu. Ova legenda je osnova verovanja trijada, samo što je dopunjena fantastičnim pričama o epskim kung-fu okršajima, prelaskom sa vrha na vrh planine uz pomoć duboke meditacije.

Oni ne meditiraju, oni su "urađeni" kokainom. Što samom drogom, što novcem koji ona donosi. Saznajte sve o meksičkim klanovima u sledećem telegrafovom nastavku o organizovanom kriminalu.

Video: Kako su tetovirani kriminalci nadživeli nindže i samuraje? Fenomen japanskih bandi jakuza

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA