≫ 

Dve dobre stvari ako pobedi Tramp, dve negativne ako trijumfuje Bajden: Milivojević o izborima u SAD

Naveo je da je prema dosadašnjim rezultatima izbora Tramp dobio Teksas i Floridu, dve države koje nose veliki broj elektorskih glasova

  • 0
Izbori u Americi, američki izbori, SAD, Donald Tramp Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

Ishod izbora za predsednika SAD je neizvestan, ali sa dobrim šansama da Donald Tramp dobije još jedan mandat, smatra diplomata Zoran Milivojević.

- Ponavlja se istorija iz 2016. kada je po svim procenama kandidat demokrata ubedljivo stajao, a sami rezultati izbora su to demantovali - rekao je Milivojević za TV Prva.

Naveo je da je prema dosadašnjim rezultatima izbora Tramp dobio Teksas i Floridu, dve države koje nose veliki broj elektorskih glasova, a da u državama koje će praktično odlučiti pobednika stoji bolje i ima prednost u odnosu na protivkandidata, demokratu Džoa Bajdena.

Navodi da su to Pensilvanija, Mičigen, Viskonsin i Džordžija.

Smatra da upravo velika izlaznost na izborima pokazuje duboku podeljenost američkog društva i ostrašćenost jedne i druge strane za svoje kandidate.

Milivojević kaže da se prvi put srpska strana vrlo jasno odredila upravo zbog stava Trampove administracije prema srpskom pitanju i problemu KiM koje je za Srbiju, dodaje, najvažnije.

- Prvi put se srpska zajednica ozbiljno organizovala u korist jednog kandidata i jasno se postavili u njegovu korist - rekao je Milivojević.

Naveo je da ukoliko Tramp ostvari drugi mandat, možemo računati na nastavak incijative koju smo imali, ali i ono što smo imali sa Vašingtonskim sporazumom.

Kaže da će to će biti dobra osnova za nas i da će u slučaju pobede Trampa, za Srbiju biti važne dve stvari, prva koja se odnosi na buduće odnose sa SAD i druga, rešavanje kosovskog pitanja na način kako je to Trampova administracija započela uvažavajući srpsku poziciju.

Ako, kaže Milivojević, pobedi Bajden, možemo računati na dve po nas negativne stvari, a to su vraćanje na poziciju politike demokrata iz administracije Bila Klintona 90-ih godina prošlog veka, i veći pritisak na Srbiju sa neizvesnijom pozicijom vezanom za konačni ishod dijaloga Beograda i Prištine i mogućnost ostvarivanja komproimisa.

Video: Tramp: Tužna grupa ljudi pokušava da ospori volju naroda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA