≫ 

Države u kojima se vodi najveća borba: Trampova prednost se smanjuje u Pensilvaniji

Prema CNN-u, situacija u Arizoni, Džordžiji, Nevadi, Severnoj Karolini i Pensilvaniji je suviše tesna da bi se moglo proceniti ko će odneti više glasova u tim državama

  • 0
Izbori u Americi, američki izbori, SAD Foto: Tanjug/AP

Dan nakon predsedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama pobednik još nije poznat, ali je prema projekcijama vodećih svetskih medija demokratski kandidat Džo Bajden u prednosti nad aktuelnim predsednikom, republikancem Donaldom Trampom.

Najveća borba se vodi u Džordžiji, u kojoj Tramp mora da pobedi kako bi osvojio drugi mandat, kao i u Pensilvaniji, gde je, prema poslednjim projekcijama, u vođstvu.

Bajden je proglasio pobedu u Mičigenu, što bi značilo da je osvojio dve trećine "plavog zida", a ako zadrži prednost u Nevadi i Arizoni, imao bi dovoljno elektorskih glasova da postane 46. predsednik SAD.

Bajden se nada pobedi i u Pensilvaniji, gde još nisu prebrojane hiljade glasova pristiglih poštom, za koje se očekuje da će mu pripasti, prenosi CNN.

Tramp najavio je pravne postupke kako bi zaustavio prebrojavanje glasova u Mičigenu, Pensilvaniji i Viskonsinu.

Trampov advokat Rudi Ðulijani saopštio je da je krenuo u Pensilvaniju sa pravnim timom kako bi osporio izborne rezultate u toj državi, tvrdeći da tamo demokrate hoće da "pokradu" izbore i da je u toku "velika prevara".

Prema projekciji CNN-a, Bajden trenutno ima 253 elektorska glasa, a Tramp 213, od 270 koliko je potrebno za pobedu jednog od kandidata.

Prema tom mediju, situacija u Arizoni, Džordžiji, Nevadi, Severnoj Karolini i Pensilvaniji je suviše tesna da bi se moglo proceniti ko će odneti više glasova u tim državama.

Bajden je u kratkom obraćanju rekao da je na putu da osvoji 270 elektorskih glasova, ali da neće da proglasi pobedu dok prebrojavanje u ključnim državama ne bude okončano.

Bajden, koji je osvojio najmanje 71,2 miliona glasova, što je najviše u istoriji SAD, rekao je da je ohrabren ogromnom izlaznošću.

Kako navodi BBC pozivajući se na US Election Project, izlaznost je bila 66,9 odsto, što je najviše u poslednjih 120 godina.

Tramp se tokom jučerašnjeg dana nije obraćao javnosti, ali je objavio niz tvitova u kojima je osporavao regularnost izbornog procesa.

CNN-ova projekcija govori da je Bajden dobio tri od četiri elektorska glasa u Mejnu, i jedan od pet u Nebraski gde ti glasovi mogu da budu podeljeni između kandidata prema kongresnim distriktima, kao i da je pobedio u Viskonsinu, Mičigenu, na Havajima, Roud Ajlandu, u Minesorti, Virdžiniji, Kaliforniji, Oregonu, Vašingtonu, Ilinoisu, Nju Hempširu, Nju Meksiku, Koloradu, Konektikatu, Nju Džersiju, Njujorku, Vermontu, Delavru, u Distriktu Vašington, Merilendu, i Masačusetsu.

Tramp je, prema toj projekciji pobedio u Montani, Teksasu, Ajovi, Ajdahu, Ohaju, Misisipiju, Vajomingu, Misuriju, Kanzasu, Juti, Lujzijani, Alabami, Južnoj Karolini, Severnoj i Južnoj Dakoti, Arkanzasu, Indijani, Oklahomi, Kentakiju, Zapadnoj Virdžiniji i Tenesiju.

Trampova prednost se smanjuje u Pensilvaniji

Prednost američkog predsednika Donalda Trampa nad demokratskim izazivačem Džoom Bajdenom u Pensilvaniji se smanjuje, pokazuju najnoviji rezultati.

Na osnovu 90 odsto prebrojanih glasova, Trampova prednost u toj državi, koja je jedna od ključnih za pobedu jednog od kandidata, sada iznosi 164.414 glasova, dok je kasno u sredu popodne po lokalnom vremenu vodio sa 379.639 glasova.

Pensilvanija, koja nosi 20 elektorskih lgasova, jedna je od država u kojima je Tramp najavio da će na sudu tražiti obustavljanje prebrojavanja glasova.

U Pensilvaniji su dmokrate pobeđivale šest godina zaredom, pre nego što je Tramp odneo pobedu 2016. godine.

Video: Melanija bez maske na licu glasala u lepršavoj Guči haljini

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA