≫ 

Kako je jedan elektorski glas iz Nebraske koji je uzeo Bajden postao ključan za pobedu

Nebraska je jedna od samo dve savezne države, druga je Mejn, koji deli broj elektorskih glasova

  • 8
Izbori SAD Foto: Tanjug/AP

Demokratski kandidat za predsednika Amerike Džo Bajden osigurao je jedan elektorski glas u Nebraski i upravo taj glas mogao bi da bude ključan za njegovu pobedu.

Naime, Nebraska je jedna od samo dve savezne države, druga je Mejn, koji deli broj elektorskih glasova. Ima ukupno pet elektora, te su četiri glasa pripala Donaldu Trampu.

Baš taj glas bi mogao da bude presuđujući, a još se čeka da zvanično šest država objavi rezultate. To su Nevada, Arizona, Aljaska, Pensilvanija, Severna Karolina i Džordžija.

Međutim, ukoliko uzmememo u obzir da su brojni mediji već pripisali Arizonu Bajdenu, to znači da je on skupio 264 elektorska glasa. S obzirom na to da je tamo prebrojano 86 odsto glasova, CNN je među retkima koji još nije "zaplavio" Arizonu iako je Bajden sve vreme u vođstvu.

Ukoliko Bajden osvoji Nevadu, odnosno njenih šest elektora, znači da će skupiti tačno 270 glasova što mu donosi pobedu. Sve zahvaljujući jednom glasu iz Nebraske.

Ukoliko Tramp bude taj koji osvoji sve ostale države Pensilvaniju, Severnu Karolinu, Džordžiju i Aljasku, obezbediće 268 glasova.

Da je dobio i taj jedan glas iz Nebraske bilo bi izjednačeno i ishod predsedničkih izbora bio bi prepušten članovima Predstavničkog doma.

Omaha je inače postala pretežno demokratski nastrojena prema demokratama u poslednjih nekoliko godina.

Šta su elektori?

Svih 50 saveznih država imaju određen broj elektora u "elektorskom koledžu". Taj broj je približno proporcionalan veličini svake države.

Svaka država ima najmanje tri elektorska glasa jer je iznos jednak ukupnom broju senatora i predstavnika u američkom Kongresu. I Grad Vašington  ima tri glasa "elektorskog koledža", što znači da ukupno 538 elektora čine "elektorski koledž".

Kalifornija, naveća država, ima 55 elektorskih glasova, Teksas, sledeći po veličini, ima 38. Njujork i Florida po 29.

Države Vajoming, Aljaska, Severna Dakota, grad Vašington imaju minimum od tri,

Sve države, osim Mejna i Nebraske, koriste sistem "pobednik dobija sve", pa kandidat  koji osvoji najviše glasova u državi, uzima i čitavu grupu glasova elektora.

Da bi postao predsednik, neki od kandidata mora da osvoji većinu od 538 elektora, tj. 270 glasova.

Video: Tramp: Tužna grupa ljudi pokušava da ospori volju naroda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lena

    5. novembar 2020 | 21:33

    Sve ce biti namesteno!

  • RS

    5. novembar 2020 | 21:28

    Sta znace ti elektorski glasovi? Nek neko pojasni.

  • Istina

    5. novembar 2020 | 23:32

    Stalno se spiminje i ako CCN .. CCN dodeljuje i tako dalje!!! Taj CCN je nas bukvalno bombardovao! Ja bi njih zabranio.. prosuonam osiromaseni uranijum pa sad i dalje umiremo na nasem prelepom humskom poluostrvu!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA