≫ 

Stigli novi rezultati za Džordžiju: Trampu se ne piše dobro

Bajden u ovom trenutku, prema procenama ima 253 elektorska glasa, Tramp 213

Izbori SAD Foto: Tanjug/AP

Poštovani čitaoci, najnovije informacije o izborima u Americi pratite u našem novom specijalnom blogu.

Hvala što se i tokom prethodnih 24 sata bili uz Telegraf.rs. U nastavku ispratite sve što je obeležilo prethodni dan u SAD.

Amerikanci su u utorak glasali na predsedničkim izborima i opredeljivali se za republikanskog kandidata Donalda Trampa ili demokratskog predstavnika Džoa Bajdena.

Ko je pobednik - još se ne zna. Situacija je i dalje neizvesna, i menja se iz časa u čas.

Sve oči uprte su u Džordžiju, Arizonu i Pensilvaniju koje bi mogle da odrede pobednika.

Podsetimo, više od 95 miliona Amerikanaca glasalo je do ponedeljka na predsedničkim izborima 2020. godine, prema podacima Univerziteta na Floridi, što je najveća izlaznost na ranim izborima u modernom dobu u SAD. Samo dan uoči izbora, u SAD je glasalo 69 odsto birača iz 2016. godine.

Izuzetno velik broj glasova poslat poštom i rano lično glasanje podstaknuti su pandemijom korona virusa koja je usmrtila više od 230.000 ljudi u SAD.

Kako izgleda postizborni dan u SAD pratite na našem blogu:

Iz časa u čas:

04:50 Najnovije informacije o izborima u Americi pratite u našem novom specijalnom blogu.

Dragi čitaoci, hvala što ste bili uz nas prethodnih 24 sata. Nastavićemo da vas izveštavamo iz časa u čas o najnovijim informacijama o izborima u SAD.

04:45 Dramatične vesti za Trampa

Tramp u ovom trenutku ima tek nešto više od 25.000 glasova prednosti u odnosu na Bajdena u Pensilvaniji. Obrađeno je 95% uzorka. Ukoliko izgubi Pensilvaniju, definitivno je izgubio izbore.

04:09 Bajdenu fali manje od 1.800 glasova da "otme" Džordžiju

Kako pristižu novi rezultati Trampu se podrška bukvalno topi u Džordžiji. Obrađeno je 99 odsto glasova, a Tramp ima prednost od svega 1.797 glasova.

03:18 Republikanac sve lošije stoji u Džordžiji i Pensilvaniji

Trampova prednost u Džordžiji i Pensilvaniji se smanjuje. U ovom trenutku Bajdenu fali oko 2.500 glasova da ga pretekne. U Pensilvaniji sada vodi sa manje od 50.000 glasova.

03:15 Zašto Tramp ne sme da izgubi?

Tramp bi, ukoliko izgubi izbore, bio u ozbiljnim problemima. Kakav pakao ga čeka najbolje ilustruje činjenica da je uoči izbornog dana poručio da će možda napustiti zemlju ako izgubi.

02:32 Usledila serija Bajdenovih tvitova

Nedugo nakon obraćanja Donalda Trampa, Džo Bajden se oglasio na Tviteru.

Demokratski kandidat je poručio da "demokratiju narodu niko ne može oduzeti".

- Niko nam neće oduzeti demokratiju. Ni sada, ni nikad. Amerika je mnogo prošla, vodila mnoge bite, i previše podnela da bi dozvolila da se to dogodi - napisao je Bajden.

Potom je glasačima poručio da izdrže.

2:13 Kada će se znati rezultati, i zašto se sve toliko oteglo?

Pobednik uglavnom bude poznat već u noći nakon izbora. Ove godine to nije slučaj iz više razloga.

01:33 Bajden uzima sve više glasova u Pensilvaniji

Trampova prednost u Pensilvaniji opada. Kako pristižu rezultati, Bajden je sve bliži pobedi. Na 94 odsto obrađenog uzorka, Tramp ima 49,8, Bajden 48,9 odsto glasova.

Podsetimo, Pensilvanija nosi 20 elektorskih glasova. Ukoliko bi Bajden osvojio Pensilvaniju imao bi 273 elektorska glasa.

01:15 Pojedine televizije prekinule prenos Trampovog govora

Pojedine televizijske kuće, ABC, CBS i MSNBC prestale su u jednom trenutku da emituju govor predsednika Donalda Trampa, zbog njegovog "nedemokratskog ponašanja".

Dok je MSNBC prekidao prenos iz Bele kuće, voditelj Brajan Vilijams je rekao: "Evo nas, opet, u neobičnoj poziciji, da ne samo da prekidamo predsednika SAD, već i da ispravljamo predsednika SAD.

01:04 Iznenada otišao sa konferencije

Tramp je završio konferenciju i samo izašao iz sale, nije želeo da odgovara na novinarska pitanja.

Donald Tramp, izbori SAD Foto: Tanjug/AP

00:48 Tramp se obratio naciji

- Ovde sam da obavestim Amerikance da ćemo zaštititi integritet. Ako uzememo u obzir legalne glasove, pobedio sam, ako brojite nelegalne, gubim, pokušavaju da ukradu od nas. Imali smo velike pobede na Floridi, Ohaju, Ajovi... - rekao je Tramp.

Kako je rekao, davno je ovo predvideo, te je upozoravao na sistem glasanja poštom.

- Došlo je do mešanja u izbore moćnih ljudi. Ankete su pogrešile mnogo.Dan pre izbora Bajden je vodio na anketama, a ja sam lagano pobedio na Floridi. Viskonsin praktično izjenačen... Sada se sve svodi na par država i svi glasovi se pripisuju demokratama . Dobro smo stajali u Mičigenu i Viskonsinu i to se sve smanjilo. Pokušaćemo da dobijemo Arizonu - rekao je Tramp.

Optužuje demokrate za veliku prevaru i tvrdi da su demokrate dozvolile da i dalje pristižu glasovi, bez ikakve oznake na pismu.

Tvrdi da je osvojio Pensilvaniju.

Kaže da je republikancima odbijen pristup na nekim biralištima u Džordžiji, Filadelfiji, Detroitu.

On se osvrnuo na trku za Senat i kaže da je odlično što su uspeli da ga zadrže.

00:05 Tramp se uskoro obraća naciji

Predsednik Tramp će se obratiti naciji u 18:30 (00:30 po našem vremenu).

23:33 Na pomolu veliki preokret u Džordžiji?

Glasovi u Džordžiji se i dalje broje, a situacija je pričično napeta jer je vođstvo Donalda Trampa spalo na manje od 10.000 glasova.

- Ista stvar se dešava i u Pensilvaniji - navode na CNN.

Trampovi advokati već se nalaze na oba mesta.

U Džordžiji je izbrojano oko 98 odsto glasova, u Pensilvaniji 93 odsto.

23:09 Podneta tužba protiv zvaničnika iz Filadelfije

Trampova kampanja podnela je tužbu protiv izbornih zvaničnika iz Filadelfije zbog navodnog kršenja izbornog procesa time što su blokirali posmatranje glasačkih listića u gradu.

23:07 Arizona će jasniju sliku imati u petak

Zvaničnici iz Arizone da će nakon sutrašnjeg dana imati jasniju sliku o ishodu glasanja.

22:26 Bajden se obratio

- Izbori su jako važni. Zato se svaki glas mora brojati! - poručio je na početku svog obraćanja.

- Hvala vam svima na poštenju. Idemo dalje brojati glasove. Neka vas Bog sve blagoslovi. Nemamo sumnje da kada se kada se brojenje završi, senatorka Haris i ja bićemo pobednici - rekao je.

Zatražio je od svih da ostanu smireni.

22:22 Uskoro još jedno obraćanje Bajdena

Džo Bajden će se uskoro ponovo obratiti naciji.

22:16 Sud: Pošte SAD dva puta da pregledaju da li stižu glasovi

Američko državno sudstvo je danas naložilo da se dva puta dnevno pregledaju pošte kako bi se što pre primili glasački listići koji su poslati u finišu izbora, preneo je Rojters.

Neke države, uključujući Nevadu i Severnu Karolinu, sada prebrojavaju glasove koji su stigli poštom dan nakon izbora održanih u utorak.

Zbog kašnjenja u isporuci glasačkih listića, advokati su u žalbi napisali da je Pošta izbornoj komisiji isporučila oko 150.000 glašackih kutija dan nakon izbora, "iako je između 8.000 i 9.000 kutija poslato još u nedelju."

Okružni sudija u SAD Emet Saliven je naložio da Pošte moraju dva puta dnevno da pregledaju da li su glasovi stigli, kako bi se kutije isporučile izbornoj komisiji istog dana.

Sudija Saliven je i ranije apelovao na Poštu da uradi sve što je moguće da se glasovi isporuče pre isteka roka.

22:14 Greta Tunbeg prozvala Trampa

Tunberg je odgovorila na Trampovu objavu u kojoj on zahteva "zaustavljanje prebrojavanje glasova".

Smešno. Donald mora da radi na problemu upravljanja besom, a onda da ode da pogleda film sa prijateljem! O'ladi Donalde, o'ladi! - napisala je Tunberg.

22:13 Ministar odbrane podnosi ostavku?

Američki ministar odbrane Mark Esper pripremio je navodno pismo ostavke, bez obzira na to kakav bude ishod predsedničkih izbora, prenosi NBC News.

Tri anonimna zvaničnika navela su da se Esper sprema da se povuče. Gotovo je sigurno da on odlazi sa ze pozicije čak i ukoliko se dogodi da Donald Tramp pude ponovo izabran za predsednika.

Navodi se da je Esper navodno svoje planove objavio bliskim ljudima još u avgustu.

21:36 U Džordžiji ostalo da se izbroji oko 47.000 glasova

U Džordžiji još treba da se izbriji 47.277 glasova, a u prenosti je trenutno Tramp za oko 12.000 glasova.

21:20 Senator smatra da će Pensilvanija da bude Bajdenova

Senator Pensilvanije Bob Kejsi rekao je da veruje da je u Pensilvaniji sada izbrojan dovoljan broj glasova te da bi Bajden mogao da prestigne Trampa.

On navodi da je Bajdenova pobeda u Pensilvaniji "neizbežna" jer glasovi koji tek treba da se izbroje dolaze iz urbanih delova i stigli su poštom.

21:16 Glas iz Nebraske presudan?

Demokratski kandidat za predsednika Amerike Džo Bajden osigurao je jedan elektorski glas u Nebraski i upravo taj glas mogao bi da bude ključan za njegovu pobedu.

20:40 Trka za 2024. već počela?

Bivši saradnik Donalda Trampa Mik Malveni, koji je trenutno specijalni izaslanik u Severnoj Irskoj, rekao je da očekuje da će se predsednik Tramp kandidovati za izbore 2024. godine ukoliko sada izgubi od demokrate Džoa Bajdena, prenosi Guardian.

20:03 Nevadu ćemo čekati danima?

Službenik Džo Gloria, iz okruga Klark u Nevadi rekao je kako očekuje da će svi glasovi proći kroz sistem do subote ili nedelje, tako da se čini da ćemo rezultate za tu državi čekati još danima.

20:02 Evo kakvo je stanje trenutno u Pensilvaniji

19:53 Foks: I sud u Džordžiji odbio žalbu Trampa

Nakon suda u Mičigenu i državni sud Džordžije odbacio je danas žalbu izbornog štaba Donalda Trampa, koji je tvrdio da su pomešani listići birača koji su se izjasnili poštom na vreme i sa zakašnjenjem, tvrdi televizijska stanica Foks njuz.

Žalba se zasnivala na tvrdnji posmatrača kojem se učinilo da je došlo do mešanja listića.

Državni sudija u Džordžiji je rekao da nema dokaza da se to dogodilo.

- Nema dokaza da su se mešali glasovi u Čatam okrugu, odnosno, da je izborna komisija prekršila zakon -  rekao je sudija, a preneo Foks njuz.

19:52 Do sutra ujutru bi trebalo da znamo rezultate iz Pensilvanije

Državna sekretarka Pensilvanije Keti Bukvar rekla je da misli da će se rezultati iz Pensilvanije znati do kraja dana.

- Mislim da ima oko 550.000, manje-više, glasova koje treva procesuirati danas. Neki od njih su možda već izbrojani, ali nisu uneseni, ali da, stižu - rekla je ona.

19:35 Protest u Filadelfiji

U Filadelfiji je nastavljeno prebrojavanje glasova, a veća grupa ljudi okupila se ispred tamošnjeg Kongresnog centra.

19:33 Sud: Trampova žalba odbijena u Mičigenu

Izborni štab predsedničkog kandidata Donalda Trampa izgubio je spor pred sudom u Mičigenu, preneo je Rojters.

Trampov štab je tražio da se zaustavi glasanje u ovoj američkoj saveznoj državi, međutim, državni sudija Mičigena je odbacio žalbu.

19:05 Opalo vođstvo Trampa i u Pensilvaniji

Tramp je prema najnovijih podacima ispred Bajdena za oko 115.000 glasova.

18:49 "Zaustavite prevaru!"

Donald Tramp se ponovo javio na Tviteru i ovog puta je zatražio da se "zaustavi prevara".

18:11 Čekaju se rezultati za Nevadu

CNN javlja da bi uskoro mogli da se očekuju novi rezultati kada je reč o Nevadi, a prema najnovijim informacijama Bajden je uvećao svoju prednost.

Tramova kampanja je održala je konfrenciju na kojoj je bilo reči o izbornoj krađi.

18:06 Potrebno vreme za rezultate u Arizoni

Menadžerka kampanje demokratskog kandidata Džoa Bajdena, Džen O'Meli Dilon, saopštila je danas da će možda biti potrebno vreme da bi se videli potpuni rezultati glasanja u Arizoni.

Ona tvrdi da će se smanjiti razlika između dvojice kandidata u toj saveznoj državi, prenosi Rojters.

O'Meli Dilon je dodala da će biti potrebno vremena, najmanje do petka, da se vide jasni rezultati iz Arizone.

18:02 Reagovao sud u Pensilvaniji

Sud u Pensilvaniji odlučio je da Trampovi posmatrači mogu da stoje bliže tokom prebrojavanja glasova u Filadelfiji, javlja CNN.

U Pensilvaniji je i dalje u toku prebrojavanje glasova, koji bi mogli da odluče ko će biti naredni predsednik SAD, a iz Trampove kampanje su ovakvu presudu suda brzo pozdravili kao veliku pobedu.

CNN tvrdi da nijedan sud nije utvrdio da je bilo prestupa u prebrojavanju glasova u Filadelfiji.

17:56 Privremeno zaustavljeno prebrojavanje u Filadelfiji

Prebrojavanje glasačkih listića pristiglih poštom u Filadelfiji je privremeno zaustavljeno, prenosi MSNBC.

Kako se navodi, razlog je to što su demokrate tražile od vrhovnog suda te države da ukine presudu nižeg suda o posmatračima nadležnim za prebrojavanje glasova, prenosi Rojters, bez detaljnijeg objašnjenja.

Filadelfija je za ishod izbora jedna od ključnih saveznih država, a u kojoj još nije završeno prebrojavanje glasova.

17:54 Trampovo vođstvo u Džordžiji nastavlja da opada

Iako je u prednosti kada je reč o Džordžiji, Tramp je sada ispred Bajdena za samo oko 14.000 glasova.

17:49 Opet se javio Tramp

Donald Tramp ponovo je objavio na Tviteru da dolazi do izborne prevare.

- Mnoštvo dokaza, samo pogledajte Medije. Pobedićemo! Amerika prva! - napisao je on.

I ovu objavu je Tviter označio kao potencijalno širenje dezinformacija.

17:36 Rezultati iz Džordžije uskoro?

Iako su pojedini zvaničnici iz Džordžije naveli da je ostalo nekoliko desetina hiljada glasova da se izbroji u Džordžiji, Gabrijel Sterling navodi da se nada da će se više znati do kraja dana.

Izbrojano je oko 96 odsto glasova i Tramp je u prednosti.

17:00 Oglasili se iz Trampovog štaba, otkrili šta radi predsednik

Iz Trampovog izbornog štaba saopštili su da je Tramp "živ i zdrav". Oni su istakli da podaci govore da osvajaju Pensilvaniju i to sa velikom prednošću. Takođe, uvereni su da će održati vođstvo u Arizoni i Nevadi.

- Svake noći predsednik leže u krevet sa velikim vođstvom i budi se sa saznanjem da su odnekud "osvanuli glasovi". To je sramota - rekao je Bil Stepijen, menadžer kampanje.

16:41 Trampova pravna borba za Nevadu

Očekuje se da će Trampov štab preduzeti pravne korake u Nevadi.

Džejson Miler, menadžer kampanje je nagovestio da će Tramp krenuti u "pravnu akciju" u Nevadi, gde je brojanje glasova još u toku.

Pravne korake su preduzeli već u Mičigenu, Pensilvaniji, Džordžiji i Viskonsinu. Još nije jasno kakvu akciju će preuzeti u Nevadi.

16:36 Još malo izborne matematike

Da bi postao predsednik Bajden treba da osvoji Pensilvaniju. Druga opcija su Džordžija i Severna Karolina ili Džordžija i Arizona.

Pobediće i sa kombinacijom Džordžija Nevada

Igra igru i Severna Karolina, Nevada ili Severna Karolina, Arizona. Ili, što je najizglednije Arizona i Nevada.

Da bi Tramp dobio 270 elektorskih glasova treba da osvoji sledeće:

Pensilvanija + Džordžija + Severna Karolina + Arizona.

Druga opcija su Pensilvanija, Džordžija, Severna Karolina i Nevada.

Ostaje i Pensilvanija, Džordžija, Arizona i Nevada.

16:20 "Neće se brojati zakasneli glasovi"

Republikanski kandidat ponovo se oglasio na Tviteru porukom da se neće brojati nijedan glas koji je stigao nakon izbornog dana.

- Svaki glas koji je stigao nakon izbornog dana neće biti prebrojan - napisao je Tramp.

Tviter je odmah stavio upozorenje uz ovu objavu, navodeći da će neki glasovi možda morati da budu prebrojani.

15:57 Šta bi se dogodilo ako bi se sada zaustavilo glasanje?

Tramp je ponovo zatražio obustavu brojanja glasova, a vrlo je verovatno da bi prestanak brojanja značio njegov momentalni poraz, piše SkyNews.

15:19 I Tramp imao nešto da poručio

Ubrzo nakon Bajden na Tviteru se oglasio i republikanac. I Trampova poruka je bila jasna i glasna: "Zaustavite brojanje"

14:43 Bajden se oglasio nakon 10 sati tihovanja

Kandidat demokrata Džo Bajden oglasio se na Tviteru nakon više od 10 sati. Imao je da poruči samo jedno: "Svaki glas mora da se izbroji".

13:15 U Njujorku uhapšeno 50 osoba, gađali policiju jajima

Njujorška policija objavila je da je uhapsila oko 50 osoba nakon sinoćnih protesta u Njujorku, kada su demonstranti zaplili vatru, pljuvali policajce i bacali na njih predmete, uključujući jaja.

13:06 Stigli novi rezultati iz Džordžije

Pristigli su najnoviji rezultati iz Džordžije i situacija ne izgleda dobro po Trampa. Sa 30.000 glasova prednosti, pao je na 18.500.

12:21 I dalje broje glasove, pristalice i dalje na ulicama

Sve više pristalica oba predsednička kandidata izlaze na ulice i okupljaju se oko objekata gde se broje glasovi

11:39 Tramp sve bolje stoji u Arizoni

- Sa najnovijim rezultatima koji stižu iz okruga Marikopa, Tramap je uzeo jedan deo glasova i smanjio Bajdenovu prednost za 11.000 - navela je na Tviteru Kejli Mekenani, Trampov pres sekretar.

11:00 Policija uhapsila oko 60 ljudi u Njujorku

Policija u Njujorku uhapsila je oko 60 ljudi nakon što su protesti, održani posle izbora, prerasli u nasilje.

Sputnik prenosi da je došlo do sukoba između učesnika protesta i policije.

10:45 U SAD je 4:45 sati, situacija i dalje nepromenjena

Već nekoliko sati nema novih podataka iz preostalih država u kojima se još broje glasovi. Prema procenama CNN, Bajden je bliži pobedi i fali mu još 17 elektorskih glasova da bi ušao u Belu kuću.

Tramp za sada stoji na 213.

10:15 Oko ovih država se lome koplja u SAD: Kada ćemo saznati rezultate izbora?

Ono što trenutno muči ceo svet, a najviše Amerikance, jeste ko će biti novi predsednik SAD. Do sada su svi mislili da će imati bar neki nagoveštaj rezultata američkih izbora, ali još uvek ne znamo ko će biti novi predsednik. Do sada nije izbrojan dovoljan broj glasova kako bi Donald Tramp ili Džo Bajden osigurali pobedu.

09:50 Trampova duhovna savetnica održala službu kako bi mu osigurala pobedu

09:40 Republikanci se i dalje nadaju da će osvojiti ključne države

Iako se bez sumnje spremaju za niz pravnih izazova, republikanci i dalje veruju da će osvojiti ukupan broj glasova u ključnim državama, kao što su Pensilvanija, Džordžija i Arizona.

09:11 Grupa ljudi ometa brojanje glasova u Detroitu

09:00 U SAD je 3 sata posle ponoći, i dalje traje trka za Belu kuću

Demokratski predsednički kandidat Džo Bajden vodi u trci sa 253 elektorska glasa, prema projekciji CNN-a. Predsednik Tramp trenutno ima 213.

Još uvek se čekaju rezultati iz šest država: Aljaske, Arizone, Džordžije, Nevade, Severne Karoline i Pensilvanije.

08:45 Bajdenovo vođstvo se sužava u Arizoni

Najveći okrug u Arizoni upravo je objavio drugi od dva seta novih glasova - smanjujući vođstvo Džoa Bajdena.

Podaci okruga Marikopa koje su objavili u 2:30 sati pokazuju da Bajden ima 912.585 glasova, a Tramp 838.071.

Prethodno su objavili da Bajden ima 887.457, a Tramp 802.160.

08:35 Dan nakon izbora rekordan broj novozaraženih u SAD

U Sjedinjenim Američkim Državama u poslednja 24 sata zabeležen je rekordan broj od 102.831 novog slučaja korona virusa, što je prvi put od početka epidemije da je dnevni bilans premašio 100.000. Novi rekord zabeležen je dan nakon izbora.

08:10 U toku noći novi podaci iz Filadelfije

Novi podaci o glasovima prispelih putem pošte u Filadelfiji očekuju se tokom noći.

Prema podacima, treba da izbroje još 120.000 glasačkih listića putem pošte.

Izbori u Americi, američki izbori, SAD Foto: Tanjug/AP

07:50 Trampova kampanja podnela žalbe

Izborni štab predsednika SAD Donalda Trampa podneo je žalbe u Pensilvaniji, Mičigenu i Džordžiji, postavljajući temelje za osporavanje glasanja u državama u kojima zaostaje za demokratom Džoom Bajdenom u lovu na 270 glasova elektora potrebnih za pobedu u Beloj kući.

Nove žalbe, koje se pridružuju postojećim republikanskim tužbama u Pensilvaniji i Nevadi, zahtevaju bolji pristup posmatrača štaba lokacijama na kojima se glasački listići obrađuju i broje, i izražavaju zabrinutost zbog glasanja u odsustvu, saopšteno je iz štaba, prenosi AP.

07:30 Bajden na putu da Džordžiju učini plavom

Tesna borba vodi se i u Džordžiji, a kada se svi glasovi prebroje, Džo Bajden će možda biti prvi predsednički kandidat koji je učinio Džordžiju "plavom" od Bila Klintona 1992. godine.

Klinton je izgubio državu 1996, a čak ni Barak Obama nije uspeo da je povrati 2008. godine.

07:25 Države u kojima se vodi najveća borba

Najveća borba se vodi u Džordžiji, u kojoj Tramp mora da pobedi kako bi osvojio drugi mandat, kao i u Pensilvaniji, gde je, prema poslednjim projekcijama, u vođstvu.

07:20 Trampove pristalice: "Zaustavite brojanje glasova"; Trampove pristalice: "Nastavite sa brojanjem"

Dok su Trampove pristalice u Mičigenu pozvale izborne zvaničnike da zaustave glasanje, u Feniksu su zahtevale suprotno - da prekinu brojanje glasova!

07:15 Malo kašnjenje rezultata glasanja u okrugu u Arizoni

Okrug Marikopa u Arizoni kasniće jedno dva sata sa objavljivanjem rezultata glasanja zbog, kako su rekli, procesa učitavanja podataka.

Ovo odlaganje nema veze sa protestima ispred zgrade u kojoj se broje glasovi, tvrde iz okruga.

07:00 Trampove pristalice: "Zaustavite krađu!"

Trampove pristalice na ulicama okruga Klark u Nevadi uzvikuju "Zaustavite krađu!"

06:36 I u Pensilvaniji se smanjila razilika

Trampova prednost u Pensilvaniji se smanjuje. Pre nekoliko sati je imao skoro 400.000 glasova više, dok u ovom trenutku ima oko 164.000, na obrađenih 89 odsto rezultata.

06.30 Tramp sve lošije stoji u Džordžiji

Podrška Trampu u Džordžiji opada. Trenutno ima oko 28.800 glasova više od Bajdena, a prebrojano je 95 odsto glasova. Ostalo je da se prebroji još oko 90.000.

06:10 Policija se diže u Arizoni

U okrugu Marikopa u Arizoni, gde se još prebrojavaju glasovi, napeta atmosfera. U toku je veliki protest ispred zgrade u kojoj se broje glasovi.

Protest, Izbori SAD Foto: Tanjug/AP

Kako navode mediji, veliki broj demonstranata je naoružan, zbog čega je u zgradi prisutan sve veći broj policajaca.

Zgrada je obezbeđena i spuštene su roletne, ali se strahuje od nemira.

06:04 "Ja ću da brojim glasove"

Građanima je toliko dojadilo čekanje rezultata da su na društvenim mrežama krenuli da postavljaju snimke uz poruku: "Idem ja da brojim glasove".

05:20 "Još četiri godine"

Sve veći broj Trampovih pristalica izlazi na ulice Feniksa, a ispred objekta gde se broje glasovi šalju jasnu poruku: "Još četiri godine"

04:57 Zabeleženi neredi u Portlandu, policija hapsi

Nekoliko osoba privedeno je u Portlandu u Oregonu, nakon što su razbijali prozore na objektima.

Protest, izbori SAD Foto: Tanjug/AP

Kako navode mediji, privedeni su "zahtevali da se prebroji svaki glas".

04:24 Sve više građana na ulicama

U gradovima širom zemlje sve više građana izlazi na ulice.

04:16 Bajden opet poziva pristalice da doniraju novac

Bajden je još jednom istakao na Tviteru da ni on ni Tramp ne odlučuju od pobedniku, već narod. On je još jednom pozvao pristalice da doniraju novac kako bi mogao pravno da se bori protiv protivkandidata.

04:14 Podrška Trampu u Džordžiji i dalje pada

Pristižu novi rezultati iz Džordžije koji pokazuju da se topi podrška Trampu u ovoj državi. U ovom trenutku vodi u odnosu na Bajdena sa 33.000 glasova razlike. Ukoliko izgubi Džordžiju, to bi mogao da bude kraj ove trke.

04:12 Naoružani policajci obezbeđuju brojanje glasove

Ministarstvo pravde je saopštilo da je dalo odobrenje da se naoružani policajci rasporede oko objekata gde se vrši brojanje glasova, javlja NewYork Times.

04:03 Trampove pristalice, neke sa oružjem, na ulicama Finiksa

U Arizoni, u Finiksu, Trampove pristalice izašle su na ulice. Većina njih okupljena je ispred gradske većnice gde se broje glasovi.

U masi je viđen najmanje jedan muškarac sa teškim naoružanjem.

Građani uzvikuju: "Sramota za Fox", besni što je ta medijska kuća proglasila Bajdenovu pobedu u toj državi.

03:25 Bajden ima sve veću prednost u Arizoni

Pristižu novi podaci u Arizoni, prema kojima Bajden ima sve veću prednost u odnosu na Trampa, oko 79.000 glasova više, odnosno 50.7 odsto. Ipak, konačni rezultati očekuju se najverovatnije u petak.

03:17 Hapšenja na protestima u Njujorku

Oko 10 osoba, Bajdenovih pristalica, uhapšeno je u Njujorku zbog vređanja policije, javlja Sputnik

03:14 Tramp je zabrinut

Nezvanični izvori tvrde da je Tramp u ovom trenutku veoma umoran, ali i zabrinut zbog svega što se događa. Ipak, i dalje postoji šansa da se situacija preokrene

2:44 Bajden ozbiljno pripretio Trampu u Džordžiji!

Trampova prednost u Džordžiji spala je na oko 40.000 glasova.

02:30 Situacija nepromenjena

Amerika i dalje nama pobednika. Šest zemalja još nije raspodelilo svoje elektorske glasove. U Nevadi izbrojano 86 odsto glasova, u Arizoni 82%, Aljasci 47%, Pensilvaniji 88%, Severnoj Karolini 95%, Džordžiji 95%.

01:35 Smanjena prednost Trampa u Džordžiji

Vođstvo predsednika Trampa u Džordžiji je smanjena. Sada je od Bajdena bolji za oko 47.000 glasova.

Tramp zasad ima 49,9 odsto, Bajden 48,9 odsto.

Džordžija nosi 16 elektorskih glasova.

01:24 Tramp traži pauziranje brojenja i u Džordžiji

Predstavnici Trampove kampanje traže da se zaustavi i brojenje glasova u Džordžiji.

Ipak, tamošlji zvaničnici tvrde da će sve završiti večeras.

01:16 "Bajden sam za sebe možda glasao 5.000 puta"

Rudolf Ðulijani, pravni savetnik američkog predsednika i republikanskog kandidata Donalda Trampa, izjavio je u govoru u Filadelfiji "da je u toku velika prevara" na izborima u SAD.

Bivši gradonačelnik Njujorka je pored ostalog, u govoru izneo bizarne ocene poput one da su na izborima možda glasali i "mrtvi i Marsovci'''', kao i da je možda demokratski kandidat Džo Bajden sam za sebe glasao 5.000 puta.

Ðulijani je pre odlaska u Filadelfiju na Tviteru poručio da je krenuo u Pensilvaniju sa pravnim timom kako bi osporio izborne rezultate u toj državi koja se smatra važnom za ishod izbora u SAD.

01:13  "Šteta je već učinjena"

Republikanski kandidat Donald Tramp oglasio se na Tviteru pošto je najavio pravni postupak zbog prebrojavanja glasova u Viskonsinu i Mičigenu u kojima je pobedu, prema nezvaničnim podacima, odneo njegov protivkandidat Džo Bajden.

- Naši advokati su tražili ‘pristup podacima’, ali kakva je korist od toga? Šteta je već učinjena integritetu našeg sistema i samim predsedničkim izborima. O tome treba razgovarati! - napisao je Tramp.

00:59 Kako Tramp može do pobede

Iako je Džo Bajden blizu brojke od 270, Tramp i dalje ima šanse da ponovo bude izabran.

Potrebno mu je da zadrži prednost u Severnoj Karolini i Džordžiji, kao i distriktu Mejna, dok će Aljaska gotovo sigurno pripasti Trampu.

To znači da je pobeda u Pensilvaniji ključna ukoliko želi da ostane u trci i da se bori za Arizonu, navodi CNN.

00:56 Pensilvaniju ćemo čekati danima?

Iako je veliki deo glasova u Pensilvaniji izbrojan, tamošnja državna sekretarka kaže da će biti potrebno nekoliko dana pre nego što većina bude utvrđena.

Noćas će se brojati na stotine hiljada glasova.

00:31 Sanders o Trampu

Senator Berni Sander, koji je bio i demokratski kandidat za predsednika, kaže da je ovo borba "Trampa protiv demokratije".

Kako je rekao, Tramp pokušava da potceni demokratiju.

00:13 Mirni protesti u nekoliko američkih gradova

Dok se prebrojavaju glasovi na predsedničkim izborima u SAD u nekoliko gradova održani su protesti, ali nigde nije zabeleženo nasilje većih razmera ni nemiri povezani sa izborima.

Mirnih demonstracija bilo je od istoka do zapada zemlje.

U Vašingtonu je više od 1.000 ljudi protestovalo protiv republikanskog kandidata i aktuelnog predsednika Donalda Trampa, nedaleko od Bele kuće, a više stotina njih je povremeno blokiralo saobraćaj.

"Čije su ulice? Naše ulice!" i "Bez pravde nema mira", neki su od slogana koje su uzvikivali, prenosi AP..

U Filadelfiji se okupilo oko 200 predstavnika radničkih sindikata i drugih aktivista koji su rekli da su došli da štite demokratiju. Rezultati glasanja u Filadelfiji još uvek nisu zvanično objavljeni, a Tramp je najavio tužbu.

Protesta protiv Trampa bilo je i u Portlandu, Oregonu, Sijetlu a nekoliko ljudi je uhapšeno.

00:06 Nevada će ipak objaviti rezultate danas?

Iako su zvaničnici ove države naveli da neće obajviti dalje rezultate do 9 sati ujutru u četvrtak, kasnije su ipak saopštili da shvataju koliko je veliko interesovanje, te će biti objava i ranije.

Nisu govorili ni kada će biti objavljeni novi rezultati.

U toj zemlji trenutno vodi Bajde, ali je razlika svega oko 8.000 glasova.

23:55 Grenel: Nije važno šta kažu mediji o rezultatima izbora

Američki diplomata Ričard Grenel, koji je blizak saradnik predsednika Donalda Trampa, poručio je večeras da nije bitno šta mediji govore o ishodu izbora, već da glasovi moraju da budu overeni.

- Nije važno šta Foks njuz i drugi mediji kažu. Nije važno šta Džo Bajden kaže. Prebrojavanje glasova mora da se overi. Uradićemo to na pravni način - poručio je on na Tviteru.

23:43 Tramp se večeras više neće pojavljivati u javnosti

Bela kuća saopštila da se Donald Tramp više neće pojavljivati u javnosti do kraja dana.

Međutim, on je nastavio da objavljuje na Tviteru.

23:26 I Bajden se ponovo oglasio

Poručio je kako demokrate i republikanci nisu neprijatelji.

23:21 Sanders predvideo šta će se dogoditi?

Društvenim mrežama se širi gostovanje Bernija Sandersa u emisiji Džimija Felona pre dve nedelje. Govoreći o izborima gotovo je sve pogodio šta će se desiti.

23:17 Tramp se opet oglasio

Tramp se oglasio na Tviteru. Proglasio je pobedu u Pensilvaniji, Džordžiji, Severnoj Karolini i Mičigenu.

23:15  Grupa ljudi ometa brojanje glasova u Detroitu

Grupa ljudi u Detroitu pokušala je večeras da onemogući brojanje glasova u američkoj saveznoj državi Mičigen, javlja NBC.

Okupljeni viču da se zaustavi brojenje glasova, a ljudi koji rade na biralištu kartonima od pice prekrili su prozore kako okupljeni demonstranti ne bi videli šta se dešava unutra, navodi NBC.

Ta televizija dodaje da je situacija prilično napeta.

23:12 Čeka se još šest država

Još šest država je ostalo ne raspodeljeno između dojice kandidata. Kako stoje stvari tenutno, Bajden vodi u Arizoni i Nevadi, dok je Tramp u vođstvu u Severnoj Karolini, Džordžiji, Pensilvaniji i Aljasci.

22:46 Trampov pravni tim šalje Rudija Ðulijanija u Pensilvaniju

Trampov advokat Rudi Ðulijani saopštio je da je krenuo u Pensilvaniju sa pravnim timom kako bi osporio izborne rezultate u toj državi koja se smatra važnom za ishod izbora u SAD.

On je na Tviteru naveo da je u Filadelfiji došlo do "masovnih prevara" tvrdeći da demokrate pokušavaju da "ukradu" predsedničke izbore 2020. godine i da republikanci to neće dozvoliti, prenosi Indipendent.

Dodao je da je Tramp na osnovu 75 odsto prebrojanih glasova u prednosti za 550.000 glasova.

22:18 Bajden pobedio i u Mičigenu

Prema procenama, Bajden je osvojio glasove i u Mičigenu. To mu donosi 16 elektorskih glasova.

Ukoliko osvoji Arizonu i Nevadu, to bi bilo to, Bajden postaje novi predsednik SAD.

22:10 "Verujem da ću, kada se brojanje završi, biti pobednik"

Demokratski kandidat započeo je obraćanje pristalicama.

Prva stvar koju je rekao jeste da je zabeležena rekordna izlaznost.

- Ako smo do sada imali nedoumice više nemamo, ovde ljudi vladaju - rekao je Tramp.

On je rekao da nije tu da bi proglasio pobedu.

Džo Bajden, izbori SAD Foto: Tanjug/AP

- Ovde sam da kažem da verujem da ću, kada se glasanje završi, biti pobednik - poručio je Bajden.

Govoreći o Mičigenu, rekoa je da očekuje da će rezultati biti prebrojani koliko danas, te da "ima dobar osećaj" kada je u pitanju Pensilvanija.

- Okrenuli smo Arizonu i drugi distrikt u Nebraski. Ono što mi je važno jeste da smo osvojili većinu, a sve govori da će većina nastaviti da raste - rekao je Bajden.

Bajden je rekao da je sada ključno da svaki glas bude izbrojan.

22:05 Pristalice Donalda Trampa izašle na ulice Detroita

Grupa demonstranata, najverovatnije pristalica Donalda Trampa, opkolili su zgradu gde se broje glasovi u Detroitu i traže da se zaustavi brojanje glasova.

21:55 Trampovi advokati u Vrhovnom sudu

Trampov štab će od Vrhovnog suda da traži da interveniše u nerešenom slučaju kojim se osporava odluka Vrhovnog suda Pensilvanije koja je dozvolila prebrojavanje glasačkih listića nakon izbornog dana.

Sudije su odbile da ubrzaju žalbu pre izbora, ali još uvek razmatraju da li da se pozabave tim slučajem.

- Došlo je vreme. S obzirom na sinoćne rezultate, glasanje u Pensilvaniji možda će odrediti sledećeg predsednika Sjedinjenih Država - rekao je Džej Sekulov, advokat predsednika, u novom podnesku.

- A ovaj sud, a ne Vrhovni sud Pensilvanije, trebalo bi da ima poslednju reč o relevantnim i dispozitivnim pravnim pitanjima - rekao je on.

21:43 Trampov sin kaže da je Pensilvanija njihova

Erik Tramp, sin Donalda Trampa oglasio se na Tviteru i poručio da je "Pensilvanija osvojena".

- Osvojili smo Pensilvaniju - napisao je mladi Tramp.

21:38 Hapšenja na protestu u Vašingtonu

Najmanje četiri osobe navodno su uhapšene na protestima u Vašingtonu.

Protest, Vašington Foto: Tanjug/AP

21:15 Tramp hoće da zaustavi brojanje glasova i u Pensilvaniji

Iz Trampovog štaba su saopštili da će podneti tužbu kako bi se zaustavilo prebrojavanje glasova u Pensilvaniji. Ova odluka je usledila nedugo nakon što je najavio sličnu tužbu u Mičigenu.

- Loše stvari se dešavaju u Pensilvaniji - rekao je zamenik menadžera kampanje Džastin Klark.

- Demokrate planiraju da liše prava glasa i da obesprave republikanske glasove. Predsednik Trump i njegov tim se bore da to zaustave - naveo je Klark.

21:13 Još bez konačnih rezultata u Pensilvaniji, i neće biti skoro

Svi rezultati biće prebrojani najranije u petak, rekao je državni tužilac Džo Sapiro. On je rekao da će sigurno biti potrebno još nekoliko dana za prebrojavanja.

- Ljudima treba vreme da prebroji glasove, hoćemo da sve bude tačno i po zakonu - rekao je Sapiro za CNN.

21:03 Očekuje se obraćanje Bajdena

Džo Bajden će se uskoro još jednom obratiti naciji.

20:50 Bajden skuplja novac za pravnu bitku

Demokratski kandidat na predsedničkim izborima u SAD Džo Bajden pozvao je danas pristalice da daju finansijski doprinos akciji njegove kampanje za zaštitu izbora u slučaju moguće pravne bitke.

- Da bismo osigurali da se svaki glas prebroji pokrećemo najveću akciju za zaštitu izbora. Zato što Donald Tramp neće odrediti ishod ovih izbora, već građani Amerike - naveo je Bajden na Tviteru.

20:16 Tramp uveren da je Pensilvanija njegova

- Velika naša pobeda u Pensilvaniji, ali državni sekretar je upravo objavio da je ostalo da se izborji nekoliko miliona glasova- napisao je Tramp na Tviteru.

20:04 Viskonsin je Bajdenov!

Prema projekciji CNN, Bajden je osvojio većinu glasova u Viskonsinu.

19:55 Tramp traži prekid brojanja u Mičigenu

Kampanja Donalda Trampa već je podnela tužbu kako bi se zaustavilo brojenje glasačkih listića u Mičigenu.

- Kampanja predsednika Trampa nije dobila značajan pristup brojnim lokacijama za posmatranje otvaranja glasačkih kutija i procesa prebrojavanja, što je zagaranrtovano zakonom iz Mičigena. Danas smo podneli tužbu Mičigenskom sudu da zaustavimo brojenje dok se ne odobri pristup - rekao je menadžer kampanje Bil Stepien.

On je takođe rekao da se zahteva pregledanje listića koji su pregledani dok nisu imali pristup ka njima.

Mičigen je jedna od ključnih država.

19:47 "Još se ne zna"

Ishod izbora još nije odlučen, rekao je čelni republikanac u Senatu Mič Mekonel.

- Još ne znamo ko je dobio izbore. Čekamo odluku američkog naroda - rekao je on.

19:30 Mičigenu ostalo da izbroji 100.000 glasova

Državna sekretarka Mičigena Džoselin Benson rekla je da se nada da če ova država imati rezultate do kraja dana. Navela je da se ostalo oko 100.000 glasova da se prebroje.

Trenutno u toj zemlji Bajden ima vrlo blagu prednost.

19:19 Bajdenov tim o proglašenju pobede

Zvaničnica iz Bajdenove kampanje Anita Dan rekla je da je njen tim siguran da će demokratski kandidat osvojiti 270 glasova elektora, dodajući da će Bajden proglasiti pobedu kada bude siguran da je dostigao taj broj.

Izbori u Americi, američki izbori, SAD Foto: Tanjug/AP

18:57 Preokret u kladionicama

Demokratski kandidat Džo Bajden ponovo je favorit za pobednika američkih izbora na online kladionicama, što je preokret za predsednika Donalda Trumpa, koji je bio favorit tokom noći.

18:53 Tramp će tražiti ponovno prebrojavanja u Viskonsinu

Trampov štab će verovatno tražiti ponovno prebrojavanje glasova u Viskonsinu.

18:50 Nevada prestala da broji glasove

Savezna država Nevada privremeno je zaustavila brojenje glasova na američkim izborima.  Brojenje će nastaviti sutra u 9 ujutro, odnosno oko 18 časova po našem vremenu.

18:25 Protest u Vašingtonu

U Vašingtonu se okupilo više stotina građana koji pozivaju da se prestane sa "udarima na demokratiju".

18:19 Šta kome fali za pobedu?

Najveća borba vodi se oko Mičigena, Pensilvanije, Viskonsina, Nevade, Džoržije i Severne Karoline, a u zavisnosti kako tamo budu raspoređeni glasovi, odnosno kome pripadnu njihovi elektori znaćemo ko će i pobediti.

18:07 Bajden uzeo Mejn

Prema projekcijama CNN Bajden osvojio Mejn i najmanje 3 od 4 elektorska glasa

18:06 "Ovo je tako loše za našu zemlju"

Donald Tramp ponovo na Tviteru pokušava da dokaže izbornu krađu.

- Svuda pronalaze glasove za Bajdena, u Pensilvaniji, Viskonsinu i Mičigenu. Ovo je tako loše za našu zemlju - napisao je Tramp.

17:33 Bajden osvojio najviše glasova u istoriji

Džo Bajden osvojio je više glasova od bilo kog predsedničkog kandidata u istoriji, a i glasovi i dalje pristižu.

Do sada je osvojio 69.759.833 čime je oborio "rekord" Baraka Obame 2008. godine koji je iznosio 69.498.516.

Ovo je ujedno i 3,9 miliona glasova više nego što je Hilari Klinton osvojila na izborima 2016. godine.

17:12 Tramp tvitovima dokazuje izbornu krađu

Tramp pokušava tvitovima da dokaže svoju tvrdnju da se događa krađa izbora u SAD. On je objavio fotografije na kojima se vidi kako je Bajden osvoji 100 odsto od 128.000 pristiglih glasova u Mičigenu.

17:06 Berze ustreperele, Dau džons skočio više od 600 odsto

Američke akcije rastu, a taj skok najviše guraju ICT kompanije. Berze su jače, iako dosadašnji rezultati predsedničkog takmičenja nisu dali jasnog pobednika.

17:04 Planirano obraćanje Bajdena

Očekuje se da se Džo Bajden obratiti građanima tokom večeri, saopštili su iz njegovog štaba

16:55 Tviter opet blokira Trampove tvitove

Tviter je blokirao još jedan Trampov tvit. Nedugo nakon što je Tramp objavio da mu "nije jasno kako je prošle noći vodio, a potom su zemlje počele da nestaju", ova društvena mreža blokirala je njegov tvit.

16:53 Pensilvanija ni danas neće sve glasove prebrojati?

I dalje traje brojanje glasova u jednoj od ključnih država - Pensilvaniji, a guverner Tom Vulf kaže da je ostalo da se prebroji još oko 3 miliona glasova.

- Ovo bi moglo da odloži saopštavanje rezultata. Možda ni danas nećemo imati rezultat - rekao je.

16:50 Oglasio se i Bajden

Demokratski kandidat Džo Bajden poručio je da on i njegov tim neće "mirovati" dok svaki glas ne bude prebrojan.

16:42 "Na sigurnom smo putu do pobede"

Džen O'Majli Dilon, menadžer Bajdenove kampanje rekla je da su na sigurnom putu do pobede.

- Verujemo da smo na čistom putu do pobede danas, i očekujemo da ćemo biti u prednosti u državama koje će nam na kraju obezbediti 270 elektorskih glasova. Potpredsednik će prikupiti više glasova nego bilo koji kandidat u istoriji, a i dalje brojimo. Osvoji je više od 50 odsto. Na putu smo da osvojimo Mičigen sa više glasova nego Tramp 2016. godinei i Viskonsin, ali i Pensilvaniju, a preokrenuli smo jednu od njihovih država, Arizonu - rekla je.

16:30 Kakvo je stanje na mapi

Pogledajte kakvo je trenutno stanje u državama gde još nije proglašena pobeda

Džordžija (16 elektorskih glasova) - Prednost Trampa 50,5%, Bajden 48,3, na prebrojanih 92 odsto glasova.

Severna Karolina  (15 elektorskih glasova) - Tramp 50,1%, Bajden 48,6  na preborajnih 95 odsto glasova.

Pensilvanija (20 elektorskih glasova) - I dalje Tramp u vodstvu, na 78 odsto prebrojanih Tramp ima 54,2, Bajden 44,4.

Mičigen (16 elektorskih glasova) - Došlo do preokreta, Bajden poveo sa 49,3 %, Tramp 49,1 odst. Prebrojeno 90 odsto.

Viskonsin (10 elektorskih glasova) - Bajden vodi  49,4%, Tramp 48,8%. Prebrojeno je 97 odsto.

Nevada (6 elektorskih glasova) - Isto Bajden - 49,3 odsto, Tramp 48,7. Prebrojeno 86 odsto glasova.

Šta se događalo tokom noći i današnjeg dana, ispratite u našem prethodnom blogu.

Video: Tramp: Tužna grupa ljudi pokušava da ospori volju naroda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hh

    4. novembar 2020 | 20:41

    Jel sad Vucic mora da vrati one kljuceve I olovke?

  • DJo

    4. novembar 2020 | 19:29

    Od svih Američkih predsednika,jedino Kenedi i Tramp nisu vodili ratove

  • Aca

    4. novembar 2020 | 22:44

    Ako Bajden pobedi videcete novi svet zlatne Milijarde!!!Pobice pola planete!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA