≫ 

Hoće li Tramp dostojanstveno napustiti Belu kuću? Ovo su opcije koje su mu preostale

Tramp ima nekoliko mogućnosti, ali je pitanje koju će iskoristiti

  • 10
Donald Tramp, Aleksandar Vučić, Avdullah Hoti, Vašington, Bela kuća Foto: Tanjug/AP

Amerika je 7. novembra dobila novog predsednika. Demokratski kandidat Džo Bajden juče je odneo pobedu u dve ključne države i tako sebi obezbedio 279 od 270 neophodnih elektorskih glasova da bi postao prvi čovek SAD.

I dok narod na ulicama slavi pobedu Bajdena, Tramp viče da još nije sve gotovo i da je on osvojio izbore.

U slučaju da Donald Tramp ne prizna poraz i dostojanstveno napusti Belu kuću, na raspolaganju mu je nekoliko opcija.

Podizanje tužbe

Donald Tramp može da pokrene tužbu kako bi pokušao da zaustavi glasačke listiće koji su stigli prekasno i listiće koji se sa zakašnjenjem proveravaju (tzv. "curing"). Radi se o praksi u kojoj glasači mogu da posete izborne kancelarije kako bi rešili eventualne probleme koji su nastali usled dopisnog glasanja ili problema povezanih sa, na primer, zaboravom donošenja ličnekarte na glasanje, piše Jutarnji. Tramp bi mogao da podnese tužbu da se ti glasovi koji su stigli kasno ne uvaže, ali je pitanje bi li mu to uopšte pomoglo.

Ponovno prebrojavanje

Do ponovnog brojanja glasova može doći ako je pobeda bila s malom razlikom i ako neko (gubitnički kandidat, glasač, grupa glasača ili druga stranka koja ima interes) traži ponovno brojanje. U 39 država kandidat može da zatraži ponovno brojanje, a u 12 njih razlika između kandidata treba biti veća od određenog postotka kako bi kandidat to mogao da zatraži (Delaver, Džordžija, Misuri, Montana, Nju Hempšir, Severna Karolina, Severna Dakota, Južna Dakota, Teksas, Juta, Vermont i Virdžinia).

Arizona i Tenesi dozvoljavaju ponovno prebrojavanje samo uz sudski nalog. U Masačusetsu i Pensilvaniji, prebrojavanje mora biti zatraženo peticijom koju je potpisao određen broj registrovanih birača.

Kreće automatsko prebrojavanje

Automatsko ponovno brojanje stupa na snagu u 21 državi ako je razlika između dva kandidata premala. Svaka država određuje svoju razliku, ali najčešće razlika treba da bude veća od 0,5 odsto između dva kandidata.

Uključivanje Ministarstva pravosuđa

Trampovi ljudi bi mogli da pokušaju da krenu prema državnom tužiocu Vilijamu Baru i od njega da traže da uključi Ministarstvo pravosuđa koje bi pokrenulo istragu zbog navodnih izbornih nepravilnosti. Trampov advokatski time je već poslao pismo Baru u kojem se žale na ishod u Nevadi, ali do sada nije bilo nikakvog odgovora od Bara i ministarstva.

Prisiliti da izbor padne na Zastupnički dom

Trampu u ovom trenutku odgovara da rezultat bude nerešen (269-269), jer u tom slučaju predsednika bira Zastupnički dom. Iako većinu drže demokrate, predsednik se bira s obzirom na izaslanstva svake savezne države. Republikanci imaju 27 izaslanstava, demokrate 22 i 1 je nerešen. Pobedniku treba 26 glasova.

Izazivanje krizu u izbornom elektorskom koledžu

Ako tužbe budu neuspešne i sud ih odbaci, Trampu preostaje da utiče na elektorski koledž koji se sastaje 14. decembra kada elektori službeno biraju predsednika i potpredsednika. U 17 država elektori bi mogli da postanu odmetnuti (faithless) i da glasaju za kandidata koji nije dobio većinu glasova u toj državi i tako da preokrenu rezultat.

Video: Ovde je Trampa sačekala vest da je izgubio izbore

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    8. novembar 2020 | 09:16

    ,DEMOKRATE,MU POKRALE GLASOVE I ZASTO BI ON PRIZNAO KRADJU !!!

  • nikolas

    8. novembar 2020 | 08:39

    NIJE LUD DA PRIZNA KRADJU !!!!

  • TAIB SOFTIC

    8. novembar 2020 | 07:40

    Zasto ne objavite da su imenom I prezimenom uhvatili da su glasali i mrtvi.Vodenih zigova nema na desetinama glasackih elektronskih listica

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA