≫ 

"Želim kraj demonizaciji Amerike, biću predsednik koji ujedinjuje": Pobednički govor Bajdena

Džo Bajden je održao u Vilmingtonu pobednički govor i poručio da neće biti predsednik koji deli, već ujedinjuje * Potpredsednica Kamala Haris rekla da je možda prva žena u kabinetu, ali da neće biti poslednja

Činjenice:

* Bajden je novi predsednik SAD

* Osvojio je neophodnu većinu u Pensilvaniji i Nevadi i, prema procenama, ima 279 elektorskih glasova od 270 neophodnih

* Bajden se zahvalio građanima Amerike što su ga izabrali i u pobedničkom govoru poručio da će biti predsednik koji ujedinjuje

* Tramp na Tviteru poručio da je "dobio izbore sa 71 milion legalnih glasova"

SAD je dobila pobednika predsedničkih izbora koji su održani 3. novembraDžo Bajden biće 46. predsednik Amerike.

Bajden je u Vilmingtonu održao pobednički govor u kojem se zahvalio naciji na ukazanom poverenju.

- Narode, građani su progovorili i obezbedili su nam pobedu. Pobedili smo sa najviše glasova u istoriji nacije, 74 miliona - započeo je Bajden svoje obraćanje.

On je rekao da je počastvovan poverenjem koje su mu građani pružili.

- Obećao sam da neću biti predsednik koji deli, već koji ujedinjuje naciju. Ja ne vidim crvene ili plave države, već samo Sjedinjene države - poručio je Bajden dodajući se kandidovao da bi "ponovo izgradio kičmu SAD" i učinio da Ameriku ponovo poštuju.

- Drago mi je što je toliko miliona Amerikanaca glasalo za moju viziju. I ranije sam vam rekao, ja sam suprug Džil i ne bih bio ovde bez njene ljubavi i neumorne podrške i mog sina Hantera, moje ćerke, unuka. Oni su moje srce - posvetio je Bajden deo svog govora najužim članovima njegove porodice.

On je rekao da će SAD imati fenomenalnu prvu damu i divnu potpredsednicu i zahvalio se onima koji su usred pandemije omogućili da se ovi izbori sprovedu. Iskoristio je priliku da se zahvali svom timu.

- Dužan sam vam, dužan sam vam sve.

Obratio se i Trampovim pristalicama.

- Svi vi koji ste glasali za Trampa, znam da ste razočarani i ja sam gubio nekoliko puta, ali dajte da damo jedni drugim šansu. Vreme je da se "spusti temperatura", da opet razgovaramo i da se čujemo - rekao je.

Rekao je i da zna šta mu je najvažniji zadatak.

- Naš počinje tako što moramo da stavimo koronu pod kontrolu - istakao je Bajden i rekao da ništa drugo ne može da se postigne dok se pandemija ne stavi pod kontrolu.

- Već ću u ponedeljak predstaviti plan i okupiti najbolje ljude koji će nam u tome pomoći. Sve ću učiniti da preokrenem situaciju. Ja sam ponosni demokrata, ali postaviću se kao predsednik i boriću se i za one koji nisu glasali za mene. Neka vreme demonizacije prestane ovde i sada. Odbijanje demokrata i republikanaca da ne sarađuju nije đavolja sila, već naša odluka. A ako možemo da odlučimo da ne sarađujemo, možemo da odlučimo i da sarađujemo - poručio je Bajden.

On je rekao da imaju šansu da izgrade prosperitetnu državu i da će to učiniti.

- Oduvek sam verovao da Ameriku možemo opisati jednom rečju - mogućnost. Verujem u mogućnosti u koje ova zemlja pruža. Da možemo da stvorimo Ameriku koja nikog ne ostavlja na cedilu, nikad ne odustaje - rekao je.

- Večeras ceo svet gleda Ameriku i ja verujem da smo, kada smo najbolji, svetionik za čitavu planetu. Nećemo voditi na primeru svoje moći, već na moći svog primera - zaključio je Bajden.

Pre Bajdena obratila se potpredsednica Kamala Haris.

- Hvala vama koji ste omogućili ovu pobedu. I oni koji su brojali glasove... naša nacija vam duguje zahvalnost. Sačuvali ste američku demokratiju. Hvala što se glasali u rekordnom broju i što se čuje vaš glas - rekla je Haris.

Budućeg predsednika Džoa Bajdena je opisala kao stabilnog čoveka, čvrste ruke, a za njegovu suprugu Džil je rekla da će biti izvrsna prva dama. Ona se u govoru prisetila svoje pokojne majke i rekla da njoj treba da zahvali što je ovde gde jeste.

- Koliko je Džo hrabar najbolje pokazuje da je srušio jedan od poslednjih tabua i postavio ženu kao potpredsednicu. Ja možda jesam prva žena na ovoj funkciji, ali nisam poslednja.

Podsetimo, čitav svet je danima sa nestpljenjem iščekivao rezultate izbora u SAD. U trenutku kada su stigli glasovi iz Pensilvanije, bilo je jasno da je Bajden pobednik. Nakon toga pristigli su i rezultati koji pokazuju da je osvojio i Nevadu. Tako da Bajden u ovom trenutku ima 279 elektorskih glasova, a Donald Tramp 214.

Trampa je ova vest zatekla na golf terenu u Virdžiniji. Iako je bilo planirano da se obrati naciji, najnovije informacije su mu poremetile planove te nije izašao pred građane. Iz golf kluba se vratio u Belu kuću, a potom je na Tviteru još jednom poručio da je "dobio izbore osvojivši 71 milion legalnih glasova".

Podsetimo, novi predsednik Amerike je dva puta posetio Srbiju, a šta je govorio u našoj zemlji pročitajte u posebnom tekstu.

Kako je protekao prethodni dan možete čitati u specijalnom blogu u kom smo pratili sve najvažnije informacije.

Hvala što ste bili uz Telegraf.rs.

Iz časa u čas:

03:10 Posveta pokojnom sinu

Na kraju Bajdenovog obraćanja zasvirala je muzika, a nakon hitova Vitni Hjuston i Tine Tarner puštena je pesma grupe Coldplay “Sky Full of Stars”, koja je bila omiljena grupa Bajdenovog sina Boa, koji je preminuo od raka 2016. u 46. godini.

03:02 "Tramp će prihvatiti rezutate slobodnih i fer izbora"

Zvaničnik iz Bele kuće je rekao da će Donald Tramp "prihvatiti rezultate slobodnih i fer izbora"

02.39 Džo Bajden se obraća naciji

Bajden je pozdravio sve građane i prijatelje koji su došli da ga čuju.

- Narode, građani su progovorili i obezbedili su nam pobedu. Pobedili smo sa najviše glasova u istoriji nacije - 74 miliona - započeo je Bajden.

On je rekao da je iznenađen što vidi u svim gradovima države i sveta slavlje, veru u bolje sutra.

- Počastvovan sam poverenjem koje ste mi pružili. Obećao sam da neću biti predsednik koji deli, već koji ujedinjuje naciju. Ja ne vidim crvene ili plave države, već samo Sjedinjene države - poručio je Bajden.

Bajden je rekao da se kandidovao da bi "izgradio ponovo kičmu SAD" i učinio da Ameriku ponovo poštuju.

- Drago mi je što je toliko miliona Amerikanaca glasalo za moju viziju. I ranije sam vam rekao, ja sam suprug Džil i ne bih bio ovde bez njene ljubavi i neumorne podrške i mog sina Hantera, moje ćerke, unuka. Oni su moje srce - posvetio je Bajden deo svog govora najužim članovima njegove porodice.

On je rekao da će SAD imati fenomenalnu prvu damu i divnu potpredsednicu.

Iskoristio je priliku da se zahvali svom timu.

- Dužan sam vam, dužan sam vam sve - poručio je Bajden.

- Svi vi koji ste glasali za Trampa, znam da ste razočarani i ja sam gubio nekoliko puta, ali dajte da damo jedni drugim šansu. Vreme je da se "spusti temperatura", da opet razgovaramo i da se čujemo - rekao je.

- Naš počinje tako što moramo da stavimo koronu pod kontrolu - istakao je Bajden i rekao da ništa drugo ne može da se postigne dok se pandemija ne stavi pod kontrolu.

- Već ću u ponedeljak prestaviti plan i okupiti najbolje ljude koji će nam u tome pomoći. Sve ću učiniti da preokrenem situaciju. Ja sam ponosni demokrata, ali postaviću se kao predsednik i boriću se i za one koji nisu glasali za mene. Neka vreme demonizacije prestane ovde i sada. Odbijanje demokrata i repubilkanaca da ne sarađuju nije đavolja sila, već naša odluka. A ako možemo da odlučimo da ne sarađujemo, možemo da odlučimo i da sarađujemo - poručio je Bajden.

On je rekao da imaju šansu da izgrade prosperitetnu državu i da će to učiniti.

- Oduvek sam verovao da Ameriku možemo opisati jednom rečju - mogućnost. Verujem u mogućnosti u koje ova zemlja pruža - rekao je.

02:10 Kamala Haris se prva obratila naciji

Buduća potpredsednica SAD Kamala Haris prva je izašla na govornicu i obratila se građanima.

- Za demokratiju se treba boriti jer mi ljudi imamo moć da gradimo našu budućnost - rekla je Haris.

- Narodu Amerike, koji predstavljaju našu zemlju, hvala vam za rekordan broj glasova, koji su učinili da se vaše želje čuju - rekla je Haris.

Ona je rekla da zna da su prethodni meseci bili veoma teški, ali da veruje u duh naroda koji želi bolje sutra.

Izbori SAD, Kamala Haris Foto: Tanjug/AP

- Izabrali ste dostojanstvo, nauku i istinu. Izabrali ste Džoa Bajdena kao sledećeg predsednika SAD - rekla je sa osmehom.

- Džo je iscelitelj, osoba koja ujedinjuje - istakla je buduća potrpredsednica ističući da je Bajden čovek velikog srca koji pre svega obožava svoju suprugu Džil koja će "biti odlična Prva dama".

Govoreći o vremenu kada je upoznala Bajdena, rekla je da ga je upoznala kao oca koji je obožavao svog sina Boa, koji je preminuo i kojeg se svi i danas sećaju. Ona se potom prisetila i pokojne majke, i rekla da njoj treba da zahvali što je ovde gde jeste.

- Iako sam možda prva žena u kabinetu, neću biti poslednja. Svaka devojčica koja ovo sad gleda, može da vidi da je ovo zemlja mogućnosti. Sanjajte s ambicijom - poručila je Harisova.

Ona je poručila da će biti lojalan, iskren potpredsednik.

1:30 Sve spremno za obraćanje Bajdena

Za nekih pola sata pobednik izbora trebalo bi da se obrati građanima iz Vilmingtona. Bina je uveliko spremna, a pristalice polako pristižu kako bi ga uživo slušali.

Izbori SAD, Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

1:07 Koje opcije su preostale Trampu?

U slučaju da Donald Tramp ne prizna poraz i dostojanstveno napusti Belu kuću, na raspolaganju mu je nekoliko opcija.

00:08 Trampove pristalice u Džordžiji naoružane izašle na ulice

U Atlanti u Džordžiji više muškaraca, koji se izjašnjavaju kao pristalice Donalda Trampa, izašlo je na ulice naoružano do zuba. Kada su ih novinari upitali zašto su naoružani oni su rekli da se boje.

- Bojimo se da će uništiti ovu državu - rekao je maskirani muškarac novinarki SkyNews.

Jedan od njih je rekao da je došao da "brani ustavna prava".

Podsetimo, Džordžija je poslednji 28 godina bila republikanska država, ali je ovog puta demokrata pobedio.

00:00 "We are the Champions" se ori u Bostonu

Nekoliko hiljada Bajdenovih pristalica okupilo se u Bostonu, a u jednom trenutku su svi u glas zapevali pesmu čuvene grupe Queen, "We are the Champions".

23:30 Tramp ponovo tvitovao, ne priznaje poraz

- Posmatračima nije bilo omogućeno da uđu u sobe gde su se glasovi brojali. Ja sam pobedio na ovim izborima i dobio 71 milion glasova. Loša stvar koja se dogodila jeste to što naši posmatrači nisu imali mogućnost da to vide. To se nikada ranije nije desilo. Milioni koverti za glasanje putem pošte poslati su ljudima koji nikada to nisu tražili - napisao je Tramp i to sve velikim slovima.

Samo minut dva kasnije dodao je i da je 71 milion glasova najviše koliko je i jedan aktuelni predsednik osvojio.

23:20 Slika Bajdena okruženog porodicom

Džo Bajden sa osmehom se fotografisao večeras u zagrljaju svojih najbližih, a ova slika osvanula je na tviter nalogu njegove unuke Naomi Bajden.

23:10 Očekuje se obraćanje Džoa Bajdena

Budući američki predsednik Džo Bajden obratiće se uživo naciji nakon obelodanjene pobede, a njegov govor biće prenošen i preko fejsbuka.

23:03 Srbin iz Viskonsina o postizbornoj atmosferi: Ovde ništa još nije zvanično

Veći deo srpskog življa u SAD navijao je da Tramp dođe do drugog mandata, a kako kaže držljavljanin Srbije V. R. iz Viskonsina za “Telegraf.rs”, da Amerikanci tamo ne priznaju rezultata izbora, premda je CNN projektovao da je Bajden i u toj saveznoj državi odneo pobedu.

- Ono što sam čuo jeste da ljudi odavde ne priznaju rezultate i svi čekaju 14. decembar kada će biti održan Izborni kolegijum. Do tada, po njima ništa nije zvanično - kaže V. R. za naš portal.

22:51 Aleksandar Vučić o pobedi Bajdena

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je večeras novinarima da bi za Srbiju bilo bolje da je pobedio Tramp, ali da sa Bajdenom ima dobre odnose i da je imao prilike da sa njim sarađuje i sastaje se više puta.

22:35 Jedan glas iz Mejna ide Trampu - ova država deli elektorske glasove

Donald Tramp dobiće jedan elektorski glas u državi Mejn, dok će tri glasa otići njegovom protivkandidatu Džou Bajdenu, piše CNN.

Država Mejn dozvoljava podelu elektorskih glasova. Dva glasa elektora dolaze pobedniku na nivou države, dok po jedan ide pobedniku u svakom distriktu ponaosob.

22:10 Stigla i reakcija Irana

Potpredsednik Irana Ešag Džahaniri izjavio je danas da se posle pobede demokratskog kandidata Džozefa Bajdena na izborima u SAD nada promeni "destruktivne američke politike".

- Nadam se da ćemo videti promenu destruktivne politike Sjedinjenih Država, povratak vladavini prava i međunarodnim obavezama, kao i poštovanje drugih država - rekao je Džahangiri, a preneli iranski državni mediji, navodi Rojters.

Tokom mandata Donalda Trampa, SAD su napustile iranski nuklearni sporazum sa šest svetskih sila.

22:00 Pala prva čestitka Bajdenu od jednog republikanca

Prvi republikanac koji je čestitao demokratskom kandidatu Džozefu Bajdenu pobedu na predsedničkim izborima u SAD je senator iz Jute Mit Romni, najveći kritičar Donalda Trampa među republikancima.

Romni, koji je bio republikanski predsednički kandidat na izborima 2012. naveo je na Tviteru da on i njegova supruga poznaju Bajdena i buduću potpredsednicu SAD Kamalu Haris, dodajući da je reč o "ljudima dobre volje, koji su vredni poštovanja", preneo je AP.

Američka agencija podseća da je Romni u petak rekao da su Trampove optužbe da je tokom izbora bilo krađe i drugih nepravilnosti, "neosnovane, destruktivne i opasne".

Romni je ranije ove godine izjavio da na izborima neće glasati za Trampa, ali tada nije precizirao za koga će glasati, dodaje AP.

21:56 Može li Tramp da se ponovo kandiduje za 4 godine?

Predsednicima je ustavno zabranjeno da se kandiduju za treći mandat na američkim izborima po 22. amandmanu, koji kaže da: "Nijedna osoba neće biti izabrana na funkciju predsednika više od dva puta".

Međutim, ništa ne sprečava nekoga da u bilo kom trenutku traži drugi mandat, čak i nakon što izgubi reizbor. Pošto je Tramp izgubio na ovim izborima, ništa ga ne sprečava u tome da se ponovo kandiduje za četiri godine, prenosi New York Post.

21:30 Tramp se vratio u Belu kuću

Donald Tramp vratio se nešto iza 21 čas (15 sati po lokalnom vremenu) u Belu kuću, nakon što je čitavo prepodne proveo na golf terenu.

Donald Tramp, izbori SAD Foto: Tanjug/AP

Pre povratka u Belu kuću, Tramp je iskoristio trenutak da se fotografiše sa jednom mladom, koja se danas venčavala u njegovom golf klubu.

21:08 Tramp zna nešto što niko ne zna?

Donald Tramp uslikan je kako nasmejan napušta golf terene u Virdžiniji, nedugo nakon što je primio vest da je Bajden odneo pobedu u Pensilvaniji i osvojio izbore.

20:40 Srpska pošalica na račun Trampovog gubitka

Na društvenim mrežama mnogi su počeli da se šale na Trampov račun zbog njegovog poraza na izborima. I Balkanci, tačnije ljudi sa prostora bivše Jugoslavije, su dali svoj doprinos, a inspiraciju su imali u hitu "Skitnica" Marinka Rokvića. Pogledajte kako to izgleda.

20:28 Bajden "uzeo" i Nevadu

Džo Bajden upravo je skočio na osvojenih 279 elektorskih glasova, jer je pobedio Trampa i u Nevadi, koja nosi šest elektorskih glasova.

19:58 Melanija samuje u Beloj kući 

Uskoro bivša prva dama SAD navodno se nalazi u Beloj kući verovatno neće davati javne izjave povodom proglašenja pobednika predsedničkih izbora.

Podsetimo, Donald Tramp je danas otišao na golf terene u Virdžiniji, gde ga je i dočekala vest da je izgubio izbore.

Melanija tramp, americki izbori, glasanje Foto: Tanjug/AP

19:48 Prva poruka nove prve dama SAD

Džil Bajden, supruga Džoa Bajdena, budućeg predsednika SAD oglasila se na Tviteru. Ona je objavila fotografiju nje i Džoa, a rukom je jasno prekrila reč pot u reči potpredsednik.

"On će biti predsednik svim porodicama", stoji u opisu fotografije.

19:40 Srbi prvi našli manu novom predsedniku

Na ulicama Amerike usledilo je slavlje i čestitke novom predsedniku stižu sa svih strana, ali, kako to uvek biva, krenule su i prve kritike, tj. pronađene su Bajdenove mane, a to su među prvima uradili Srbi.

19:27 Bajdenu stižu čestitke iz celog sveta

Čestitke državnih zvaničnika brojnih zemalja sveta stižu iz časa u čas.

19:19 Ruke u vis, šerpe i sirene: Ovako Amerika slavi

Amerika uz vrisku dočekala Bajdenovu pobedu

19:07 Oglasila se i Nensi Pelosi

Predsedavajuća Predstavničkog doma, demokrata Nensi Pelosi, kaže da je pobeda Bajdena nad predsednikom Donaldom Trampom znači "mandat za akciju".

- Ovo danas znači svitanje novog dana nade za Ameriku - navela je Pelosi, liderka demokrata u Predstavničkom domu.

Ona je ocenila da broj glasova koje je Bajden dobio predstavlja "istorijsku pobedu".

Dodala je da će Bajden i nova potpredsednica Kamala Heris imati snažnu većinu demokrata u Predstavničkom domu na svojoj strani.

18:50 Ko je Kamala Haris, prva žena na mestu potpredsednice SAD

Senatorka iz Kalifornije Kamala Haris (56) je i prva "obojena" žena kandidovana za poziciju potpredsednika SAD.

Haris je indijsko-jamajčanskog porekla, a mesecima je već slovila za favoritkinju u trci za potpredsedničku kandidaturu.

Kamala Haris i Majk Pens Foto: Tanjug/AP

18:40 Tramp na golf terenu čuo da je izgubio

Donald Tramp saznao je da je izgubio predsedničke izbore u Americi na golf terenu.

18:24 Slavlje na ulicama zbog Bajdenove pobede

Hiljade i hiljade građanama slavi na ulicama Trampovu pobedu. Kada je proglašen pobednikom, Njujork je grmeo od aplauza i pokliča.

18:20 Tramp: Ovo nije gotovo

- Svi znamo zašto Bajden žuri da se lažno predstavi kao pobednik, i zašto se svi njegovi medijski saveznici trude da mu u tome pomognu - ne žele da istina bude otkrivena.

Ovo su prve reakcije Donalda Trampa na vest da je Džo Bajden pobedio na predsedničkim izborima.

18:16 Od najsiromašnijeg senatora do najstarijeg predsednika SAD: Ko je Džo Bajden?

Nekada najmlađi senator, danas je postao najstariji predsednik u istoriji Sjedinjenih Američkih država.

18:06 Prva poruka potpredsednice

Kamala Haris, koja će biti prva "crna potpredsednica" i prva žena koja će se naći na toj poziciji, obratila se građanima na Tviteru.

- Ovi izbori su mnogo više od Džoa Bajdena i mene. Sve je o duši Amerike i naše volje da se borimo za nju - napisala je Harisova dodajući da ih čeka mnogo posla.

- Hajde da počnemo - istakla ja Haris.

17:58 Oglasio se Džo Bajden

- Ameriko, ponosan sam što ste me odabrali da vodim našu veliku zemlju. Posao pred nama će biti težak, ali obećavam vam ovo: Biću predsednik svih Amerikanaca, bez obzira na to da li ste glasali za mene ili ne. Održaću veru koju ste uložili u mene - poručio je Bajden.

17.56 Trampovi advokati drže konferenciju u Filadelfiji

Rudi Đulijani, lični advokat Donalda Trampa, bvratio se u Pensilvaniji okupljenima nakon što je Džo Bajden proglašen pobednikom predsednčkih izbora.

On je rekao da posmatrači sa njihove strane nisu imali prilike da nadgledaju glasove pristigle poštom.

17.25 CNN proglasio pobedu Džoa Bajdena

Nakon poslednjih prebrojavanja glasova televizija CNN objavila je definitivnu pobedu Džoa Bajdena na predsedničkim izborima.

Bajden je obezbedio 273 elektorska glasa, od 270 koliko mu je bilo potrebno za pobedu.

Rezultati su saopšteni nakon brojanja glasova u Pensilvaniji.

16:40 Tramp iz časa u čas

Još uvek aktuelni predsednik SAD Donald Tramp poručio je na Tviteru da je odneo pobedu na izborima, a zapravo je na putu ka porazu, piše Gardijan. Na tvit je okačeno obaveštenje da izborna trka još nije gotova i klikom na njega upućuju vas na uživo praćenje rezultata.

16:30 "Zaustavite krađu"

U poslednja dva dana na Fejsbuku je nastalo više od 50 grupa, koje nose naziv "Stop the steal" (Zaustavite krađu). Najveća je privukla oko 120.000 ljudi. Slogan se odnosi na nepotkrepljene tvrdnje aktuelnog predsednika da je došlo do krađe glasova.

Grupu koja je imala 360.000 članova, Fejsbuk je ukinuo "zbog poziva na nasilje".

16:10 Postoji rok

Možda deluje da se izbori otežu u nedogled, ali postoji rok za proglašenje novog predsednika. Nekoliko zapravo. Do 8. decembra je rok svakoj državi posebno da reše sve nedoumice oko elektora. Potom 14. decembar kada bi elektori trebalo da se sastanu u glavnim gradovima država da bi i formalno glasali za predsednika i potpredsednika. Senat te glasove broji 6. januara, a inauguracija se održava 20. januara, navodi Gardijan.

15:50 Tramp najavljuje konferenciju za novinare

Konferencija će, po evropskom vremenu, početi u 17.30 časova. U prethodnom tvitu, koji je u međuvremenu obrisan, napisao je da će konferenciju za medije držati advokati.

14:54 Federalna izborna komisija: Nema dokaza za prevaru

Elen Vejntrob iz Federalne izborne komisije poručila je Amerikancima da "ne postoje dokazi za prevaru na izborima ove godine".

Ona je za CNN navela da je postojalo samo nekoliko pritužbi o načinu na koji su vođeni izbori.

Dodala je da ne postoje dokazi da su se računali neki ilegalni glasovi.

14:32 Tramp ponovo objavio seriju tvitova

Predsednik Tramp je ponovo na Tviteru objavio optužbe da su na desetine hiljade glasova pristigle ilegalno nakon 20 sati u utorak, na dan izbora, što je dovelo do "potpune promene rezultata u Pensilvaniji, ali i drugim državama".

Takođe, on kaže i da nije bilo dozvoljeno da republikanci nadgledaju glasove, što jžje takođe moglo da promeni rezultat u mnogim državama, uključujući i Pensilvaniju "za koju su svi mislili tokom izborne noći da je donijena".

- Odjednom je ogromna prednost nestala, bez da je ikome dozvoljeno posmatranje dugi period - rekao je.

On je naveo da su čak "traktori blokirali vrata, da su prozori ili prekriveni kartonima kako posmatrači ne bi mogli da vide prostoriju gde se vršilo brojenje.

14:22 Koliko glasova je ostalo da se izbroji?

U nekoliko ključnih zemalja i dalje se broje glasovi, a evo kakva je situacija trenutno i koliko je još ostalo.

U Pensivaniji se broji još nešto više od 89.000 glasova, u Džordžiji 12.700, Arizoni 173.000,  Nevadi 124.000.

13:55 Fox News okreće leđa Trampu?

Ljudi se pitaju je li Fox News, koji je Trampu pomogao da dođe na vlast 2016, u procesu okretanja leđa Trampu dok se Bajden približava magičnoj brojci od 270 elektorskih glasova.

12:55 Evo kakva je situacija trenutno u četiri ključne države

Svuda je Bajden u vođstvu.

Nevada + 22.657

Arizona + 29.861

Pensilvanija + 28.833

Džordžija + 7.248

12:21 Sin Donalda Trampa ponovo o izbornoj prevari

Erik Tramp ponovo je na Tviteru objavio optužbe u vezi sa navodnom izbornom prebarom.

- Nešto se ozbiljno dešava sa nekim od ovih brojeva u različitim državama - napisao je on.

12:03 Neki mediji proglasili Bajdena za pobednika

Pojedini američki mediji već su proglasili Džoa Bajdena pobednikom predsedničkih izbora.

"Business Insider" je Bajdenu pridodao elektorske glasove iz Pensilvanije, pa tako on ukupno ima 273 glasa.

I "Vox" je objavio tekst pod naslovom "Bajden je pobedio, šta sada sledi".

11.38  "Biće miran prenos vlasti"

Jedan od vodećih republikanaca Mič Mekonel rekao je da će biti miran prenos vlasti ukoliko Bajden pobedi.

- Naravno - rekao je on, dodajući da je Amerika imala miran prenos vlasti od 1792. godine.

10:43 U Pensilvaniji sada razlika skoro 29.000 glasova

Prednost Bajdena u ondosu na Trampa u Pensilvaniji je sada 28.883 glasova.

10:39 Stigla prva čestitka za Bajdena

Nakon što je premijer Slovenije Janez Janša preuranjeno čestitao pobedu Donaldu Trampu, stigla je i jedna čestitka za Bajdena.

Premijer Fidžija Frank Bainimarama je čestitao Bajdenu uz reči da "zajedno imaju zadatak da spasu planetu od klimatske krize i da ponovo izgrade globalnu ekonomiju posle kovida-19".

10:13 Šta je Tramp rekao o elektorskom koledžu pre tačno osam godina

U tvitu koji je objavio na današnji dan pre tačno osam godina, a koji se sada vrtoglavo ponovo širi mrežama, Tramp je kritikovao elektorski koledž.

- Elektorski koledž je katastrofa za demokratiju - napisao je Tramp 7. novembra 2012. godine.

09:39 Greška na softveru kriva za poraz Trampa u Mičigenu?

Pristalice predsednika Donalda Trampa u Mičigenu tvrde da je zbog softverske greške možda smanjen broj njegovih glasova.  

Predsedavajuća Republikanske stranke u državi Mičigen Lora Koks izjavila je da je u okrugu Antrim oko 6.000 glasova greškom dodeljeno demokratskom predsedničkom kandidatu, umesto Donaldu Trampu i za tu grešku optužila "kvar na softveru".

09:17 Sud naredio odvajanje zakasnelih glasova u Pensilvaniji

Sudija Vrhovnog suda SAD Samjuel Alito naredio je izbornim zvaničnicima u Pensilvaniji da odvoje glasove koji su pristigli poštom nakon izbornog dana.

Alto je privremeno odobrio zahtev Republikanske stranke u kojem se traži sudska naredba kojom bi se osiguralo da se svih 67 izbornih komisija u Pensilvaniji pridržavaju direktive premijerke te države Keti Bukvar, preneo je Vašington post.

Republikanci iz Pensilvanije obratili su se juče Vrhovnom sudu SAD sa zahtevom da se izda naredba o odvajanju glasačkih listića za predsedničke izbore poslatih putem pošte, koji su stigli nakon izbornog dana, 3. novembra.

Kako je preneo AP, premijerka Pensilvanije, demokrata Keti Bukvar već je naredila lokalnim zvaničnicima da se ti glasovi odvoje.

09:12 "Borba je tek počela"

Bivši demokratski kandidat za predsedničku nominaciju Berni Sanders objavio je snimak u kom pozdravlja "očiglednu pobedu Bajdena u trci za Belu kuću"

- Večeras, dok slavimo očitu izbornu pobedu Džoa Bajdena, razumemo da naša borba nije gotova. Tek je započela - rekao je on.

09:10 Još veća prednost Bajdena u Džordžiji

Bajden je sada od Trampa u Džordžiji bolji za oko 7.000 glasova.

Izbrojano je ukupno 99 odsto listića.

09:00 Kada će kraj?

Prebrojavanje izbornih glasova u četiri ključne američke savezne države bliži se kraju.

U Pensilvaniji se čeka na prebrojavanje još oko 50 hiljada glasova pristiglih poštom, navodi CNN.

Iz Džoržije je stiglo saopštenje Džo Sorensona, predstavnika okruga Gvinet, koji je najmnogoljudniji u toj državi i kojem pripada i grad Atlanta, u kojem najavljuje da će prebrojavanje glasova uskoro biti gotovo.

Sa 99 odsto prebrojanih glasova u Džordžiji, Džo Bajden ima minimalnu prednost.

Slično je i u Nevadi gde Bajden ima prednost od 1,8 odsto na 93 odsto prebrojanih glasova i u Arizoni u kojoj Bajden vodi sa jedan odsto glasova na 95 odsto već prebrojanih glasačkih listića.

08:23 Anonimne poruke pozivaju na okupljanje?

Kompanija koju vodi jedna od najviših zvaničnika predizborne kampanje predsednika Trampa, a koja se bavi slanjem SMS poruka, poslala je navodno na hiljade ciljanih, anonimnih poruka, pozivajući pristalice da se okupe na mestima gde se broje glasovi u Filadelfiji u četvrtak, tvrdeći da demokrate pokušavaju da pokradu izbore, javlja AP.

07:39 Glasovi će se brojati i tokom vikenda

Iz SAD satima nisu stigli konkretniji podaci o stanju sa glasovima, te se očekuje da ćemo pobednika izbora čekati i tokom vikenda. Iz Pensilvanije danas možda neće biti novih rezultata, dok će Nevada brojenje nastaviti sutra (po lokalnom vremenu).

06:23 Stigao novi presek stanja

I tokom subote će pristizati rezultati iz ključnih država, a ovako stoje stvari što se tiče Bajdena i država u kojima vodi.

Džordžija +4.289

Pensilvanija +28.833

Nevada +22.657

Arizona +29.861

06:07 Tviter udario i na demokrate

Poslednjih sat vremena Tviter stavlja upozorenja uz objave demokrata koji na ovoj društvenoj mreži slave Bajdenovu pobedu. Podsetimo, prethodnih dana su "rešetali" tvitove republikanaca, a najviše posla su imali na profilu Donalda Trampa

05:17 Tramp "upadao" Bajdenu u reč

Nije prošao ni sekund kako je Bajden završio obraćanje, Tramp je počeo mahnito da tvituje. Retvitovao je brojne postove u kojima se osporavaju rezultati.

05:10 Trampov bliski saradnik pozitivan na koronu

Mark Medous, šef kabineta Donalda Trampa, pozitivan je na korona virus. Mediji navode da je na žurki u Beloj kući u utorak, gde je bilo više stotina ljudi, šetao bez maske i da će verovatno svi koji su bili prisutni biti testirani.

Takođe, prethodnih dana je stalno pratio Trampa i bio u štabu, takođe bez maske.

Prema nepotvrđenim informacijama, zaražene su još četiri osobe u Beloj kući

04:45 Bajden nagovestio pobedu

Nemamo još jasno proglašenje, ali brojke govore da smo dobili ovu trku.

- Dobićemo Džordžiju, dobićemo Pensilvaniju. Dobićemo ovu trku. Imamo više od 74 miliona glasova, to je više nego što je dobio ijedan predsednik u istoriji, a brojke i dalje rastu. Imamo 4 miliona glasova više od Trampa - rekao je Bajden.

- Znam da ovo brojanje glasova ide veoma polako, da možete da utrnete. Ali te brojke nisu samo brojke, već glasovi svih onih koji žele da se čuje njihov glas - poručio je Bajden.

Džo Bajden, Izbori SAD, izbori u Americi Foto: Tanjug/AP

Bajden je istakao da je pre samo 24 sata bio u zaostatku u Džordžiji, ali da se sada sve promenilo.

On je rekao da je svestan tenzija u društvu, ali je zamolio građane da budu strpljivi.

- Sačekajte da izbrojimo svaki glas. Dokazaćemo što smo i prethodnih, više od 200 godina, demokratija je važna. Glas naroda mora da se čuje - poručio je Bajden.

On je rekao da nikad nije bio optimističniji kada govori o budućnosti SAD.

04:42 Preti da će da ubija ako Bajden pobedi?

FBI ispituje dojavu da neko preti da će da izvrši napad ukoliko Džo Bajden pobedi na izborima. Kako prenose američki mediji, muškarac na društvenim mrežama preti da će izaći naoružan na ulice i početi da puca u slučaju da demokrata osvoji izbore. Nije navedeno iz koje države je osumnjičeni.

04:39 Odmor od brojanja u Pensilvaniji

Bajden je povećao prednost na +29.500. Zvaničnici kažu da se do jutra neće više brojati glasovi. I dalje ne znaju da kažu da li će do sutra imati konačne rezultate.

04:00 Bajden se uskoro obraća

Prema najavama od izvora bliskih predsedničkom kandidatu, on će se za nekih pola sata obratiti građanima

03:41 Situacija sve gora po republikanca

Poslednji rezultati iz Pensilvanije pokazuju da je Bajden uvećao prednost na 27.129. U to su uračunati i glasovi vojnika.

03:05 Tramp smanjio razliku u Arizonu

Tramp je smanjio razliku u Arizoni za 7.000 glasova. U ovom trenutku Bajden vodi sa 29.681

Šta se događalo tokom jučerašnjeg dana pogledajte u našem prethodnom blogu.

Video: Đulijani: Zlikovci iz demokratske partije orkestrirali krađu glasova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bhm

    7. novembar 2020 | 21:43

    Tramp je prvi posleratni precednik koji nije započeo ni jedan jedini rat na planeti koji je čak pokrenuo povlacenje svojih trupa sa mnogih ratišta!Nije valjao nepismenim crncima koji su navikli da im se povlađuje kao što se povlađuje nekim manjinama u Srbiji koji neće nista da rade nego su na socijali,pljackaju,kradu i prodaju drogu ali zato nisu racunali da će biti poslati ma ratista širom sveta,ovi nasi ne moraju barem o tome da brinu.Duboka drzava je ovim ukradenim izborima dokazala da jos uvek ima moć i postavili su ovu senilnu marionetu preko koje će ponovo da prave haos po svetu.Zivi bili pa videli....

  • Kim

    7. novembar 2020 | 21:34

    Ne mogu da shvatim da neko može da glasa za čoveka od 77 godina i koji ne zna šta priča uopšte ,ali ovo je dokaz da narod nema mozga bas

  • Kiza

    7. novembar 2020 | 18:59

    Ko je iole pratio sve ovo oko izbora mogao je da zakljuci da je Bajden potpuno izgubljen covek, koji ima 77 godina, dementan, koji ne zna ni u kojoj drzavi drzi predizborni miting. Pa je tako u Arkanzasu vikao zivela Ajova, pa odmah zatim lupio zivela Arizona, da bi na kraju rekao nema veze gde sam, i to pred milionima TV gledalaca. Pa, pogledajte taj prazan pogled.....Eto to Amerika bira za predsednika. Covek odavno treba da je u penziji i na lecenju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA