≫ 

Nova hapšenja na protestima u Minsku: Iza rešetaka uspešni sportisti i bivša mis Belorusije

Prema navodima nevladine organizacije, uhapšeno je 800 ljudi ukupno, među kojima i 20 žena na Trgu slobode

  • 18

Na najnovijim antivladinim protestima u Minsku uhapšeno je na stotine ljudi, među kojima je i osvajač srebrne medalje u desetoboju Andrej Kraučenko i šampion u kik boksu Ivan Ganin, kao i bivša misica Belorusije Olga Kižnjikova.

Nakon što su se na početku protesta okupili u centru prestonice Belorusije, demonstranti su se raštrkali širom grada, noseći crveno-bele zastave opozicije, preneo je Rojters.

Centar za ljudska prava "Viasna", koji nije registrovan u Belorusiji, saopštio je da je uhapšeno oko 800 ljudi, među kojima osvajač srebrne medalje u desetoboju Andrej Kraučenko i šampion u kik boksu Ivan Ganin, saopštila je beloruska Fondacija za sportsku solidarnost.

Obojica su potpisala otvoreno pismo koje je još potpisalo 1.000 beloruskih sportista u kome se zalažu za održavanje novih izbora, podseća Tanjug.

Agencija Tas je prenela da je beloruska policija za razbijanje demonstracija uhapsila na Trgu slobode oko 20 žena. Prema očevicima, među njima je i Olga Kižnjikova, bivša mis Belorusije iz 2008. godine. Ona je, kao i ostale uhapšene žene, kombijem prebačena u policijsku stanicu.

Na video snimcima su prikazani pripadnici službe bezbednosti odeveni u crno koji su imali pendreke, kako jure demonstrante i odvoze ih u vozilima. U jednom tržnom centru, policajci su zaključali vrata i pretresali kupce tragajući za transparentima i drugim materijalom.

Bezbednosne službe su i zaustavljale automobile i pretresali ljude u njima. Rojters je naveo da nije mogao da verifikuje nijedan snimak.

Pre nedelju dana policija ne protestima u Belorusiji uhapsila više od 200 ljudi. Najveći broj je uhapšen na protestima u Mogiljovu, Grodnu i Žodiškiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA