≫ 

Amerikanci juče mahnito guglali: Ko će preuzeti Belu kuću ako Bajden umre pre inauguracije?

Zbog starosti izabranog predsednika SAD, brojni svetski mediji pozabavili su se pomalo morbidnom temom

  • 21
Joe Biden, Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden biće najstariji izabrani predsednik SAD, zbog čega su se brojni svetski mediji pozabavili pomalo morbidnim teoretskim scenarijima u slučaju da ne doživi svoju inauguraciju. I nisu se samo mediji bavili ovim pitanjem. Naime, tokom jučerašnjeg dana Amerikanci su u velikom broju guglali pojam "Bajden smrt" ili "Bajden umire".

Bajden će, kad preuzme dužnost 20. januara, imati 78 godina. Pre njega najstariji izabrani predsednik bio je Tramp koji je u trenutku preuzimanja mandata 2016. godine imao 70 godina.

Koliko je poznato, Bajden nije teže bolestan. U decembru prošle godine njegov lekar Kevin O'Konor objavio je izveštaj u kojem stoji kako je Bajden "zdrav, energičan, 77-godišnji muškarac koji je sposoban da uspešno izvršava dužnosti predsednika".

Međutim, tad je objavio i kako Bajden ima nepravilan rad srca, stanje poznato kao atrijalna fibrilacija, što je jedan od rizika za moždani udar.

- Ne treba da uzima lekove i nisu postojale naznake zatajenja srca - tvrdio je lekar.

Bajden je tad takođe imao visoke koncentracije masnoće u krvi, refluks kiseline i sezonske alergije. Uzimajući sve ovo u obzir kao i činjenicu da se radi o poznim godinama, treba analizirati i kao jednu od mogućnost šta će se dogoditi ako izabrani predsednik umre pre inauguracije, prenosi Jutarnji.

U slučaju da se to dogodi pre elektorskog koledža 14. decembra, Demokratski nacionalni odbor (DNC) mogao bi da imenuje zamenskog kandidata, najverovatnije Kamalu Hrisu koja je i izabrana potpredsednica, i da utiče na elektore da odluku podrže.

Takođe, jedna od mogućnosti je da DNC jednostavno ostavi Bajdenovo ime na glasačkim listićima i da se nastavi s glasanjem na elektorskom koledžu kao da se podrazumeva da će poziciju preuzeti Harisova.

U slučaju da Bajden umre nakon elektorskog koledža, ali pre inauguracije, tad članovi Kongresa imaju mogućnost prigovora na izborni rezultat u bilo kojoj saveznoj državi. Ako oba doma Kongresa, Zastupnički dom i Senat, pristanu da se glasovi prebace na protivkandidata, tad bi pobedu mogao da odnese protivnički republikanski kandidat, odnosno Tramp.

Ipak, ovo je malo verovatno s obzirom na to da Zastupničkim domom predsedava Nensi Pelosi i šanse da ona pristane da preda predsedništvo Trampu su gotovo nemogući.

Postoji još mogućnost da Bajden umre nakon što je izabran na elektorskom koledžu i nakon što ga je Kongres službeno potvrdio za predsednika 6. januara. Tad prema 20. amandmanu američkog Ustava, izabrana potpredsednica Kamala Haris automatski preuzima funkciju predsednice.

Podsetimo, mediji poput Washington Post-a ovom temom su se bavili još sredinom godine, dok je kampanja bila u punom jeku.

Video: Poljupci, zagrljaji, konfete, vatromet... Evo kako je Bajden proslavljao sa svojim ljudima pobedu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bgd

    9. novembar 2020 | 16:32

    Jel on uopste zna da je postao predsednik? 🙄

  • Zivela Srbija

    9. novembar 2020 | 16:48

    Mislim da ce se to dogoditi. Spasce nas Bog od satanista i globalista

  • Radovan

    9. novembar 2020 | 16:33

    To je stvarno pitanje da li ce on docekati tu "Uguraciju" u Belu kucu 😀

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA