≫ 

Putin šalje "mirovnjake" u Nagorno-Karabah posle sporazuma Jermenije i Azerbejdžana

Dogovor bi trebalo da formira uslove za rešenje na duže staze između dve zemlje, kaže ruski predsednik

  • 4
Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin potvrdio je večeras da su Jermenija i Azerbejdžan postigli dogovor da se okonča konflikt u regionu Nagorno-Karabah i istakao da će ruske mirnovne snage biti raspodeljene duž linije sukoba.

Dogovor bi trebalo da formira uslove za rešenje na duže staze između dve zemlje, kazao je kratko Putin, a prenosi "Russia Today".

Kako prenose ruski mediji, Rusija će rasporediti 1.960 pripadnika mirovnih snaga na liniji kontakta, odnosno koridoru Lahin između Jermenije i Nagorno-Karabaha. Ruski vojnici će doći na ta mesta pošto se jermenske vojne snage povuku i ostaće tamo u narednih pet godina.

Eventualni produžetak angažmana ruskih snaga na još pet godina je predviđen, ukoliko neka od strana uloži prigovor šest meseci pre isteka sporazuma.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev kazao je da će Rusija zajedno sa turskim snagama održavati mir u tom regionu, prenosi "Sputnik".

Odnosi dve nekadašnje sovjetske republike zategnuti još od 1991. godine kada je jermenska vojska okupirala Nagorno-Karabah, teritoriju koju je međunarodna zajednica priznala kao deo Azerbejdžana.

Donete su četiri rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i dve Generalne skupštine UN u kojima se traži hitno povlačenje jermenskih trupa sa te teritorije Azerbejdžana, koju većim delom nastanjuju Jermeni.

Nagorno-Karabah se jednostrano otcepio od Azerbejdžana, ali nije međunarodno priznat kao država.

Video: Svi užasi drugog dela granatiranja Stepankerta: Eksplozije u Nagorno-Karabahu odjekuju od rane zore

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža

    10. novembar 2020 | 11:31

    Tako je care nisam ni sumnjao da ce i ovaj pokušaj nato huškača propasti da se približe Rusiji. Tako se brani svoja Država na području druge Države a ne čekati da okupator dodje u Moskvu kako je i zamislio. Kad su toliko jaki zasto sad ne napadaju Putina 🤣😂😃

  • Lelija

    10. novembar 2020 | 01:30

    "Blazeni MIROTVORCI, jer ce se SINOVI BOZIJI nazvati."

  • mihailovic

    10. novembar 2020 | 00:48

    sta je tu greska?kamo lepe srece da je ruska vojna sila umesto EU okupatora u juznoj Srbiji Kosovo i Metohiji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA