Katolička crkva zanemarila seksualno zlostavljanje dece: Sveštenici i monasi uništili 3.000 života

Između 1970. i 2015. godine, crkva je primila više od 900 žalbi koje uključuju preko 3.000 slučajeva seksualnog zlostavljanja dece od strane više od 900 pojedinaca, uključujući sveštenike, monahe i dobrovoljce

  • 2
Katolički sveštenik, Catholic priest Foto: Pixabay

Katolička crkva je izdala svoju moralnu svrhu dajući prednost svojoj reputaciji u odnosu na dobrobit dece koju su sveštenici seksualno zlostavljali, zaključuje se u izveštaju nezavisne istrage o seksualnom zlostavljanju dece (IICSA).

U izveštaju na 162 stranice navodi se da je zanemarivanje fizičkog, emocionalnog i duhovnog blagostanja dece i mladih od strane crkve u korist zaštite njenog ugleda bilo u suprotnosti sa njenom misijom ljubavi i brige o nevinima i ranjivima, preneo je britanski "Gardijan".

Između 1970. i 2015. godine, crkva je primila više od 900 žalbi koje uključuju preko 3.000 slučajeva seksualnog zlostavljanja dece od strane više od 900 pojedinaca, uključujući sveštenike, monahe i dobrovoljce.

Tokom tog perioda, pokrenuto je 177 krivičnih procesa koji su rezultovali sa 133 osuđujuće presude.

Optužbe protiv biskupija i verskih instituta završile su se milionima evra odštete.

Video: Policija u stanu zatekla jezivu scenu: Kum pretukao dečaka (6) gotovo nasmrt, majka prikrila zločin

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA