• 0

Imao 10 godina kad ga je ISIS naterao da snimi video i zapreti Trampu: Ovako sada živi dečak iz SAD

, Telegraf

Sa majkom i očuhom je 2015. otišao u Raku, a očuh, koji je postao snajperista ISIS-a, terao ga je da montira samoubilački pojas i rastavlja AK-47

  • 0
Matthew, dečak, ISIS

Printskrin: Youtube

Dečak iz Amerike koji je bio primoran da preti predsedniku Donaldu Trampu u videu Islamske države rekao je da je "slatko olakšanje" vratiti se u SAD.

Metju, kog su u Siriju odveli majka i očuh, imao je 10 godina kada je u snimku rekao Trampu da se "pripremi za bitku na američkom tlu".

Dečak sada ima 13 godina i živi sa ocem već godinu dana otkako ga je kući dovela američka vojska 2018. godine, prenosi BBC.

Matthew, dečak, ISIS

Metju sada ima 13 godina Printskrin: BBC

- To je sada sve iza mene. Bio sam tako mlad i nisam stvarno razumeo ništa od toga - rekao je za BBC.

Njegov očuh Musa Elhasani poginuo je u napadu dronom u leto 2017. godine, dok je njegova majka Samanta Sali ranije ovog meseca osuđena za finansiranje terorizma na šest i po godina zatvora.

U Siriju otišli 2015. godine

U aprilu 2015. godine na prvi pogled obična američka porodica prešla je iz Turske na područje Sirije. Metju je rekao kako je bila noć i veoma mračno, seća se i bodljikave žice, a kroz glavu mu je tada jedino prolazilo da mora da trči.

U gradu Raka, koji je važio za prestonicu Islamske države, njegov očuh je poslat na vojnu obuku i postao je snajper ISIS-a.

Metju je tada imao osam godina i trudio se da nađe smisao svom novom domu.

- U gradu je bilo veoma bučno, pucnji su bili normalni, kao i eksplozije - prisetio se dečak.

Očuh ga terao da montira samoubilački pojas i rastavlja AK-47

Međutim, početkom 2017. godine njegova majka je poslala mejl svojoj sestri u SAD i zatražila novac za bekstvo porodice, dok je u prilogu poslala i uznemirujuće snimke dečaka.

U jednom ga očuh tera da montira samoubilački pojas, a dečak kaže kako će dočekati američke spasioce, a onda će detonirati pojas i ubiti ih.

U drugim snimku vidi se kako Metju rastavlja napunjenu AK-47, dok ga očuh izaziva da to uradi za manje od jednog minuta.

Iako je u avgustu 2017. godine Raka bila porušena, Islamska država je i dalje predviđala pobedu i naterala Metjua da prenese poruku prkosa.

Kada je Metju imao 10 godina, objavili su njegov video u kojem preti predsedniku SAD Donaldu Trampu.

- Moja poruka Trampu, marioneti Jevreja: Alah je nama obećao pobedu, a vama poraz. Ova bitka se neće završiti u Raki ili Mosulu. Završiće se u vašim zemljama. Zato se pripremite, jer su borbe tek počele - rekao je Metju, izgovarajući redove koje je naučio.

Metju je rekao kako je morao da izgovori te reči i da mu nije ostavljen izbor.

- Očuh je počeo da se gubi, bio je mentalno nestabilan - rekao je Metju.

Ubrzo nakon toga njegov očuh je poginuo u napadu dronom, a Metju je priznao da je bio srećan zbog toga.

Njegova majka Samanta je nakon toga platila krijumčarima da nju i njeno četvoro dece izvedu sa teritorije ISIS-a.

Kada su stigli na teritoriju koju su kontrolisali Kurdi, zadržani su u kampu. Samanta je rekla da ju je muž na prevaru odveo u Siriju i da nije imala ideju šta namerava sa njom i njenom porodicom.

Posle 12 meseci iza rešetaka, Samanta je postigla dogovor i priznala da je finansirala terorizam.

Po povratku kući, Metju je otkrio kako izgleda vratiti se u SAD.

- To je kao da ceo dan nosite usku odeću i cipele, a onda ih odjednom skinete i osećate se dobro. To je kao slatko olakšanje. Dobar je osećaj - rekao je dečak.

Video: Racija u Makedoniji: Sprečen teror, pronađen eksploziv i zastave Islamske države

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima