Farmeri traktorima ušli u Kopenhagen, besni zbog pokolja kuna: Premijerka ne odustaje od svog plana

Više od 500 traktora kružilo oko zgrada Vlade i Skupštine u Kopenhagenu

  • 0

Vlasti u Danskoj, iako su priznale da nije bilo legalnog osnova da se ubije 15 miliona vizona zbog sumnje da su zaraženi mutiranim korona virusom, nastavlja da sprovodi svoju akciju ubijanja ovih životinja koje se uzgajaju zbog krzna.

Besni farmeri i uzgajivači kuna zato su traktorima krenuli u grad. Nekoliko stotina njih krenulo je ka prestonici kako bi izrazili protest zbog poteza vlasti.

Oko 500 traktora provozalo se ispred zgrada Vlade i Skupštine, dok je oko 400 njih blokiralo ulice Arhusa.

U luci u Kopenhagenu traktoriste su dočekali ribari, koji su takođe organizovali protest nezadvoljni potezima vlasti.

Vlada premijerke Mete Frederiksen ranije je priznala da njena odluka o uništavanju više od 15 miliona kuna nije imala "zakonski temelj" za zdrave životinje, ali je stekla parlamentarnu podršku da do kraja izgura svoj plan. Uzgoj kuna biće zabranjen do 1. januara 2022. godine, čime će ova industrija biti uništena. To je razbesnelo uzgajivače u zemlji koja je nekoliko decenija vodeći svetski izvoznik krzna od nerca.

Ipak, iako se Frederiksen izvinila zbog ovog čina, a ministar poljoprivrede podneo ostavku, to nije sprečilo bes Danaca. Međutim, Frederiksen kaže da planovi vlade nisu podložni pregovorima.

Podstimo, Danska je uništila više od 15 miliona jedinki kuna nakon što je na pojedinim farmama kod ovih životinja pronađen mutirani gen korona virusa, koji je prešao i na ljude. Iako je uskoro ustanovljeno da je virus najverovatnije istrebljen, vlada je nastavila sa projektom uništavanja vizona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA