≫ 

Objavljene jezive fotografije australijskog vojnika kako pije pivo iz veštačke noge mrtvog talibana

Na jednoj se vidi kako vojnik pije iz veštačke noge, odnosno proteze, a na drugoj njih dvojica plešu s nogom

  • 5
Australija vojska Foto: Tanjug/AP

Stariji australijski vojnici fotografisani su u trenutku dok su pili pivo iz veštačke noge mrtvog talibanskog vojnika u ilegalnom baru u Avganistanu.

Guardian je došao do nekoliko fotografija koje prikazuju starije vojnike na misiji u Avganistanu, a fotografije su nastale u baru "Fat Lady’s Arms" koji se nalazi u australijskoj bazi specijalnih snaga u Tarin Koutu.

Na jednoj fotografiji se vidi kako vojnik pije iz veštačke noge, odnosno proteze, a na drugoj njih dvojica plešu s nogom.

Ove fotografije su prvi dokaz o ranijim navodima da postoji ovakva praksa nepoštovanja prema mrtvim vojnicima.

Neki su ranije izjavili da su ovo vojnici s višim činovima tolerisali, a da su neki i uključeni u ovakvu vrstu šale uprkos tome što im je izričito zabranjeno da uzimaju i čuvaju "ratne trofeje".

Veruje se da je noga pripadala osumnjičenom talibanskom borcu koji je u aprilu 2009. godine ubijen tokom napada eskadrile u Uruzganu. Nakon smrti, njegova noga je dospela u bar, gde je čuvana, a povremeno su je posetioci i vojnici koristili za kojekakve potrebe.

Podsetimo, vlasti Australije saopštile su da će 19 aktuelnih i bivših vojnika biti upućeno kod specijalnog istražitelja zbog mogućeg krivičnog gonjenja za navodno ubistvo 39 meštana Avganistana, od kojih su većina bili zarobljenici i nisu bili naoružani.

Iznoseći detalje nalaza dugo očekivane istrage o ponašanju osoblja specijalnih snaga u Avganistanu u periodu između 2005. i 2016. godine, australijski general Angus Džon Kempbel rekao je da postoje verodostojne informacije o tome da je 25 pripadnika osoblja australijskih specijalnih snaga počinilo 39 nezakonitih ubistava u 23 odvojena incidenta.

Video: Drama na izraelskoj granici: Dvostruki pokušaj ubistva vojnika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko ex JSO

    1. decembar 2020 | 12:53

    Ko je naselio ameriku i australiju?

  • zac

    1. decembar 2020 | 13:12

    A to su ti cuvari mira, bravo,oni nikom ne odgovaraju .

  • 12345

    1. decembar 2020 | 13:07

    Nije mi jasno kako to da jedan Guardian izda Australijske vojnike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA