≫ 

Kralj Tajlanda nagazio živac Nemcima: Iz Bavarske upravlja zemljom, dok ona gori

Službeno, tajlandski kralj u Nemačkoj je privatno i uživa diplomatski imunitet

  • 2
Kralj Maha Vajiralongkorn Foto: Tanjug/AP

Nemci obožavaju Tajland, oko 900.000 njih svake godine turistički poseti tu zemlju. Tajlandski kralj pak većinu godine provodi u Nemačkoj. Rama X odnosno Maha Vačiralongkorn (68) svake godine do oktobra živi u svojoj vili na jezeru Starnberg pokraj Minhena ili u luksuznom hotelu u Garmiš-Partenkirhenu. No, problem je što on s udaljenosti od 8.000 kilometara izdaje naredbe koje imaju dramatične posledice na život ljudi u Tajlandu i time Nemačku dovodi u diplomatski neugodan položaj.

- Jasno je da se tajlandska politika ne može voditi s nemačkog tla - poručio mu je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas početkom oktobra. Nakon toga je i Bundestag upozorio Ramu X da ne može da vlada iz Bavarske dok iz njegove zemlje dolaze vesti o brutalnim obračunima s demonstrantima koji traže više demokratije. Ali, bez čvrstih dokaza za to, Nemačka ne može da mu uskrati gostoprimstvo.

"Kralj Bavarske"

Pod naslovom "Kralj Bavarske" minhenski Süddeutsche Zeitung objavio je veliki tekst o tajlandskom kralju. Maha Vačiralongkorn kralj je od 2016. Poslednjih godina živi većinom u Bavarskoj, u svojoj vili u Tucingu ili u starom luksuznom hotelu u Garmiš-Partenkirhenu, Grand hotelu Sonnenbichl, s tim da početkom oktobra odlazi natrag u domovinu. Šta tačno radi u Nemačkoj, zašto je baš izabrao Bavarsku? Nagađa se da tu koristi usluge neke od brojnih klinika. Istraživanje Süddeutsche Zeitunga i javne televizije WDR ukazuje da u Bavarskoj nije na odmoru.

Kralj Maha Vajiralongkorn, hotel Hotel u u Garmiš-Partenkirhenu Printskrin: Youtube/story-for-u.com, Tanjug/AP

Tajland mesecima potresaju demonstracije: krenuli su studenti, a potom su hiljade izašle na ulice tražeći više demokratije, rušenje monarhije i ukidanje kraljevih ovlašćenja. Prema sadašnjem zakonu, za uvredu kralja i monarhije možete biti osuđeni na 15 godina zatvora. Desetine demonstranata je uhapšeno, a da bi zaustavili demonstracije u glavnom gradu sa osam miliona stanovnika vlasti su zatvarale stanice podzemne železnice.

Tajlandski aktivisti koji žive u Nemačkoj protestuju protiv blagonaklonog stava nemačkih vlasti prema poglavaru nedemokratske države. Da bi ga Nemci proglasili personom non grata i uskratili mu dozvolu boravka, treba im dokaz da iz Nemačke donosi operativne političke odluke, prenosi Jutarnji.hr.

Imenuje generale

Nemački novinari istražili su sve dostupne podatke, pročešljali saopštenja kraljevske palate iz Bangkoka i tajlandske medije, preko aplikacija pratili kretanje kraljevog aviona. Utvrdili su da je u razdoblju od januara do početka oktobra ove godine samo devet dana bio neupitno u Tajlandu. U tom je razdoblju poslao gotovo stotinu pisama šefovima država i potpisao oko 40 kraljevskih uredbi. Većinom iz Bavarske.

Lokalna vlast u Garmiš-Partenkirhenu 18. marta objavila je da kralj može ostati u Grand hotelu i za vreme karantina, jer tu ionako "nije turistički". Istog dana je Rama X kraljevskim ukazom imenovao nekoliko generala. Krajem marta su u jednom članku lokalne vlasti navele da je kralj tu kod njih, a on je istovremeno uputio čestitku grčkom kralju za preuzimanje dužnosti.

Sredinom juna, u vreme protesta u Bangkoku, tajlandski premijer je objavio da mu je kralj naredio da odustane od zakona za uvredu kralja i kraljevine i da po toj osnovi više ne hapsi demonstrante. Tog dana je kraljevski Boing 737 preleteo Minhen, s kraljem ili bez njega, piše list.

Krajem jula kralj je potvrdio uredbom da se jedinica pod njegovom kontrolom može upotrebiti prilikom protesta dok je kraljevski avion leteo od Minhena prema Cirihu i natrag. Navodno kraljica živi u Švajcarskoj. Zatim je tajlandski kralj 29. avgusta dočekao na minhenskom aerodromu svoju kraljevsku ljubavnicu, s kojom se nedavno toliko posvađao da je naredio da je bace u zatvor.

Moguće je da je iz Nemačke imenovao tajlandskog premijera, dakle da je upravljao državom, što prema upozorenju nemačkog ministra spoljnih poslova nikako ne bi smeo. Po tajlandskom ustavu, kralj je donedavno morao da imenuje zamenika dok boravi u inostranstvu, no Rama X je to promenio.

Brojna pitanja

Priča o tajlandskom kralju ljubitelju Bavarske otvara brojna pitanja u eri digitalnih nomada, kad zahvaljujući razvoju tehnologije nismo više vezani uz mesto rada i možemo da obavljamo svoj posao sa bilo kog mesta. Masovo upozorenje da se s tla Nemačke ne može voditi tajlandska politika ne može se doslovno primeniti, upozorava Süddeutsche: jer šta je s Angelom Merkel kad radi u Tirolu, šta je sa samitom G7 u Hamburgu?

Službeno, tajlandski kralj u Nemačkoj je privatno i uživa diplomatski imunitet. Tajland je autoritarni režim, nadzorna i represivna država. A kralj ima veliki politički uticaj.

Amnesti internašonal proziva vlasti u Bangkoku za nerazjašnjene nestanke protivnika vlasti: nekoliko aktivista koji su iz egzila kritikovali monarhiju i vojnu vladu vode se nestalima. Dva su nestala u Laosu 2016. i 2017, trojica su nestala krajem 2018, a dva su tela kasnije pronađena mrtva u Mekongu 2019. godine. Još trojica su nestala u Vijetnamu početkom 2019. i smatra se da su izručena Tajvanu.

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova odgovara: nema pouzdanih dokaza da se kralj ponašao nezakonito ili odavde naredio kršenje ljudskih prava. Bez dokaza u demokratskoj državi nikoga ne možeš pozvati na odgovornost. No, ako se utvrdi da je prekršio zakon, tajlandski kralj Maha Vačiralongkorn moraće da se pozdravi s bavarskim Alpima.

Video: Istorijski trenutak ženidbe tajlandskog kralja i njegovog glavnog bodigarda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 123

    18. decembar 2020 | 15:00

    Pazi ti njega, doso u demokratsku zemlju da zivi a sprovodi diktaturu, nije ni on blesav

  • Srbin,bavarac

    18. decembar 2020 | 16:13

    Zna on koji deo Nemacke je naj naj po svemu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA