• 5

Oglasila se naučnica iz Vuhana, iz čije laboratorije je navodno krenuo virus: Ima poruku za SZO

, Telegraf

O podacima koji stižu iz Kine i dalje postoje brojne sumnje. Jedna od vodećih naučnica tvrdi da se u njenoj laboratoriji ništa ne krije

 • 5
Koronavirus, laboratorija, Vuhan, profesorka Shi Zhengli

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Profimedia/Kyodo/Newscom

Kineska naučnica koja se našla u središtu neutemeljenih tvrdnji da je korona virus potekao iz njene laboratorije u Vuhanu rekla je za BBC da je otvorena "za bilo koju vrstu posete, kako bi ove tvrdnje bile isključene".

Iznenađujuća izjava profesorke Ši Žengli usledila je nakon što je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) najavila putovanje u Vuhan kako bi se sledećeg meseca započelo sa istragom o poreklu kovida-19.

Put u Kinu

Kako je naveo BBC, do udaljenog okruga Tonguan, u jugozapadnoj kineskoj provinciji Junan, teško je doći i u najbolje doba, a novinare su na putu do tog mesta sačekale brojne prepreke, pa čak i praćenja. Nailazili su na kontrolne punktove sa kojih su im nepoznati muškarci poručivali da im je posao da ih drže podalje.

Namera novinara bila je da stignu do napuštenog rudnika bakra u kom je još 2012. godine šest radnika podleglo misterioznoj bolesti koja je na kraju odnela živote njih trojice. Međutim, njihova tragedija, koja bi inače gotovo sigurno bila zaboravljena, dobila je novo značenje pandemijom kovida-19.

Te tri smrti su sada u centru velike naučne polemike o poreklu virusa i pitanja da li je potekao iz prirode ili iz laboratorije.

Više od jedne decenije brda Junana bila su u fokusu velike naučne studije na terenu. Vodila ju je upravo profesoreka Žengli sa Instituta za virusologiju Vuhan (WIV).

Ona je dobila međunarodno priznanje zbog otkrića da je bolest poznata kao Sars, koja je 2003. godine ubila više od 700 ljudi, uzorkovana virusom koji je verovatno potekao od vrste slepih miševa u pećinama Junana.

Od tada je često zovu "žena šišmiš", a radila je na brojnim projektima koji su pokušavali da predvide i spreče dalje epidemije.

Hvatajući slepe miševe, uzimajući im uzorke fekalija, a zatim ih vraćajući u laboratoriju u Vuhanu, udaljenom oko 1.600 kilometara, tim je identifikovao stotine novih korona virusa kod slepih miševa.

Međutim, činjenica da je Vuhan sada dom vodeće svetske ustanove za istraživanje korona virusa, kao i prvi grad koji je bio opustošen novim virusom, nastala je sumnja da su ove dve stvari i te kako povezane.

Sumnje

Kineska vlada, WIV i profesorka Ši besno su odbacili navode da je novi korona virusa potekao upravo iz ove laboratorije u Vuhanu.

Naučnici, koje je imenovala SZO, trebalo bi da posete Vuhan u januaru radi istrage porekla pandemije, a profesorka je na pitanja BBC odgovorila mejlom upravo o ovoj poseti.

- Dva puta sam komunicirala sa stručnjacima SZO. Lično sam i jasno izrazila želju da im poželim dobrodošlicu i posete WIV - odgovorila je ona na pitanje da li bi istraga mogla da pomogne u isključivanju mogućnosti da je virus procurio iz laboratorije.

- Lično bih pozdravila svaki oblik posete zasnovane na otvorenom, transparentnom, pouzdanom i razumnom dijalogu. Ali ja ne odlučujem o konkretnom planu - dodala je ona.

BBC je naknadno pozvao predstavništvo za štampu WIV, na šta su iz Instituta odgovorili da je profesorka govorila u lično ime i da njene odgovore Institut nije odobrio. Takođe, BBC je odbio zahtev da se kancelariji za medije pre objavljivanja članka isti i pošalje.

Da podsetimo, mnogi naučnici veruju da je najverovatniji scenario da je Sars-Cov-2, virus koji uzorkuje Covid-19, skočio prirodno sa slepih miševa na ljude, verovatno preko još jedne vrste. Ipak, uprkos dobroj volji profesorke Ši, zasad za SZO ima malo šansi da tokom istrage zaista i posete ovu laboratoriju.

Kao deo tima SZO izabran je britanski zoolog Piter Dažak, koji je u svojoj karijeri blisko sarađivao sa profesorkom Žengli u njenom uzorkovanju slepih miševa u Kini. On je ranije teoriju o "curenju virusa iz laboratorije" nazvao "teorijom zavere" i "čistim glupostima".

- Još nisam video nikakve dokaze o curenju iz laboratorije ili umešanosti laboratorije u ovo izbijanje. Video sam značajne dokaze da se radi o prirodnoj pojavi usled ljudskog zadiranja u staništa divljih životinja, koje je jasno izloženo širom jugoistočne Azije - rekao je on.

Upitan o traženju pristupa laboratoriji u Vuhanu kako bi se isključila pomenuta teorija, Dažak kaže da nije njegov posao to da radi.

- SZO je pregovarala o projektnom zadatku i kažu da ćemo pratiti dokaze i da je to ono što moramo da uradimo - naveo je on.

ilustracija Covid-19 u Vuhanu

Foto: Pixabay

Fokus istrage

Jedan od fokusa istrage SZO biće pijaca u Vuhanu za koju se zna da je trgovala mesom divljih životinja i da je bila povezana sa ranijim slučajevima.

Dažak je rekao da će tim SZO "razmotriti te grupe slučajeva, pregledati kontakte, pogledati odakle su se životinje našle na tržištu i videti kuda nas to vodi".

Smrt trojice radnika iz Tonguana nakon izlaganja oknu punom slepih miševa pokrenula je sumnju da su podlegli upravo korona virusu slepih miševa. Upravo je takva vrsta "prelivanja" sa životinje na čoveka bila ta koja je dovela WIV do uzorkovanja i testiranja slepih miševa u Junanu.

Stoga ne čudi da su, nakon tog slučaja, naučnici iz WIV ozbiljno započeli uzorkovanej slepih miševa u rudniku Tonguan u naredne tri godine i otkrivajući čak 293 korona virusa. Ali, osim jednog kratkog rada, o ovome je objavljeno vrlo malo.

Inače, bilo je dosta dokumentovanih slučajeva o curenju virusa iz laboratorija. Na primer, prvi virus Sars je čak dva puta "izašao" iz Nacionalnog istituta za virusologiju u Pekingu 2004. godine, dugo nakon što je epidemija stavljena pod kotrolu.

Praksa genetske manipulacije virusima takođe nije nova, omogućavajući naučnicima da ih učine zaraznijima ili smrtonosnijim, tako da mogu da procene pretnju i možda razviju vakcine i tretmane.

Kako je još u martu objavljeno u magazinu "Nature Medicine", da je zaista došlo do curenja, profesorka Ši bi u svojoj vazi podataka pronašla mnogo bliže podudaranje od RaTG13 (virusa koji je prionađen u Tonguanu 2013. u slepim miševima). Iako je ovaj virus najbliži poznati rođak sa podudarnošću od 96,2 odsto, i dalje je previše udaljen da bi se njime manipulisalo i da bi bio promenjen u Sars-Cov-2.

Autori su zaključili da je Sars-Cov-2 svoju jedinstvenu efikasnost verovatno stekao tokom dugog, neotkricenog perioda cirkulacije, te pretečnog virusa kod ljudi i životinja koji je na kraju evoluirao u moćan smrtonosan oblik koji je prvi put otkriven baš u Vuhanu 2019. godine.

S obzirom na to da je Kina svetu predstavila samo ograničen broj dokumentara o poreklu kovida-19, počela je da promoviše sopstvenu teoriju o nastanku virusa.

Nekoliko novih studija koje su objavili naučnici u Evropi pokazuju da je kovid-19 kružio mnogo ranije nego što se prvobitno mislilo, a sada je kineska propaganda puna priča koje govore upravo to - da pandemija uopšte nije započela u Kini.

Video: Stanovnici Vuhana maskirani slave Noć veštica, dok korona virus hara svetom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Sultan Bgd

  Naveo BBC. Najveći lažovi.

  14
  6

  Podelite komentar

 • Arsa

  Čim se pomenu bbc i cnn oseća se miris truleži u vatduhu.

  23
  6

  Podelite komentar

 • Krca

  Zapadni prevaranti svoju nemar i neznanje po običaju prenose na druge.

  22
  6

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima