≫ 

Država u kojoj je smrtonosno biti novinar: Ove godine ubijeno njih devet

Samo prošlog meseca troje novinara je ubijeno i to u roku od 10 dana

  • 3
Miroslava Breach Foto: Profimedia

Meksiko je bio najsmrtonosnija zemlja na svetu za novinare 2020, čineći gotovo trećinu ubijenih novinara samo ove godine, pokazuju podaci Odbora za zaštitu novinara koji istražuje napade na medije na globalnom nivou.

U Meksiku je tokom 2020. ubijeno čak devet novinara, što je dovelo do ukupne brojke od najmanje 120 od 2000. godine. Samo prošlog meseca troje novinara je ubijeno i to u roku od 10 dana, piše Guardian.

Ovogodišnji izveštaj pokazuje da je kritičnije biti novinar u Meksiku, nego izveštavati sa ratišta. Ovo je prvi put i da se ova zemlja našla na neslavnom vrhu otkako je CPJ počeo da prati nasilje nad medijima 1992. godine.

- Meksiko trpi višestruku krizu u pogledu slobode štampe. Situacija se stalno pogoršavala u poslednjih nekoliko godina, što je kulminiralo statusom zemlje kao najsmrtonosnije za novinare 2020. godine. Kriza uglavnom potiče od nekažnjavanja - rekao je predstavnik CPJ u Meksiku Žan Albert Hutsen.

Ukupno, u Meksiku najmanje 90 odsto slučajeva ubistava novinara ostaje nerazjašnjeno.

Meksiko je odavno najopasnije mesto za novinare van zvanične ratne zone, a najčešće su na meti oni koji istražuju vezu između organizovanog kriminala i korumpiranih zvaničnika.

Borci za slobodu štampe su se nadali da će se situacija popraviti nakon izbora predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora 2018. godine, koji je obećao borbu protiv nasilja nad novinarima i okončanje trenda nekažnjavanja počinilaca.

Međutim, i sami meksički zvaničnici napadaju nezavisne novinare i aktiviste, a ponestala je i zaštita medija. Dvoje novinara koji su ubijeni ove godine bili su navodno pod federalnom zaštitom nakon što su primili pretnje smrću. U oba slučaja ubijeni su i njihovi telohranitelji.

Kako prenosi Guardian, u periodu od januara do sredine decembra ove godine ubijeno je najmanje 30 novinara. Od toga, čak 21 ubijen je zbog svog rada.

Posle Meksika, najgora situacija je u Avganistanu i na Filipinima. Tri novinara unijena su i u Hondurasu.

Video: Tinejdžeri napali 15-godišnjaka i izboli ga do smrti bez ikakvog razloga

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bixy

    22. decembar 2020 | 17:35

    Neka pišu pod pseudonimom ili bez potpisa a da pravo ime autora zna samo glavni urednik. Inače, to je klasično divljaštvo. Zašto ubijaju kjude koji rade svoj posao. Takve treba po kratkom postupku.

  • Nikola

    22. decembar 2020 | 19:32

    Ne treba nikoga ubijati, al da širite gluposti širite!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA