≫ 

Dolazak dijaspore za praznike (ne)moguća misija: Očekuje li nas nova navala na granice?

Odlazak rodbini za božićne i novogodišnje praznike oduvek je bio povezan s priličnom količinom stresa i troškova. Ove godine je situacija još gora, ali to ipak nije odvratilo mnoge od namere da dođu u domovinu za praznike

  • 13
BATROVCI GRANICA GUZVA kolone vozila korona Praznici Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Da li moguće stići do odredišta na jugoistoku Evrope? Prvo i osnovno: ne idite na put ako ne morate. Treba slediti uputstva vlasti i ne putovati ako to zaista nije preko potrebno. Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer uverava nas da će se „rodbina poklonima veseliti i kad prođe opasnost od virusa“. Od putovanja naravno odvraćaju, i to ne samo apelima nego i konkretnim zabranama kretanja, i vlade zemalja evropskog jugoistoka, piše DW.

Ipak, to je samo teorija. U praksi svi političari znaju da uoči Božićnih praznika u smeru jugoistoka Evrope kreće lavina. Ove godine možda neće biti tako velika kao prethodnih, ali je tu i to su se uverili svi oni koji su na ovaj ili onaj način poslednjih dana pokušali sa severa da dođu u ovaj deo Evrope.

Bavarskom premijeru Markusu Zeder, koji i inače prednjači u predlozima za strože mere, kao poslednji pokušaj odvraćanja stanovnika Nemačke da odlaze na putovanja, pre svega preko granice, je na pamet pao predlog uvođenja obaveznih PCR testova prilikom povratka u Nemačku. Trenutno su ovi testovi nakon povratka iz rizičnih područja nužni samo za one koji ne mogu da izdrže 10 dana u samoizolaciji. I to tek nakon prvih pet dana provedenih u karantinu. Nije poznato što bi Zeder hteo da postigne ovom merom, ali je poznato da se one ne odnose na one malobrojne koji će ipak u neko od još otvorenih skijališta poput onih u Švajcarskoj.

Bavarski premijer i mogući budući nemački kancelar je jasno na umu imao građane porekla s jugoistoka Evrope jer se pokazalo, kako je rekao, da je upravo ova grupa "gastarbajtera" nakon povratka s letnih praznika prouzrokovala nagli porast broja zaraza u svojim mestima boravka. On je svoju bojazan potkrepio vestima o rasprodanim letovima za ovaj deo Evrope upravo u vreme uoči Božića.

Prepreke postavljene, ljudi se i dalje trude

Bez obzira na to hoće li Zederu do kraja nedelje poći za rukom da ovu meru progura na saveznom nivou, već su sad visoke prepreke koje su uvele zemlje koje se treba proći kako bi se stiglo kući za Božić i Novu godinu.

Na izlasku iz Nemačke austrijske vlasti sporadično proveravaju kolone koje ulaze u zemlju. Ali, kako se u najvećoj meri radi o tranzitu, do sada se nisu stvarale veće gužve.

Hrvatska je još krajem novembra uvela mere zabrane prelaska svoje granice. Za one koji putuju u Hrvatsku obavezno je predočenje negativnog PCR-testa i to za one koji, kako se navodi, dolaze iz rizičnih područja što se trenutno odnosi na celu Evropsku uniju.

Od ove obveze koja se odnosi samo na one s krajnjim ciljem u Hrvatskoj, postoje neki izuzeci. Tako se na web-stranici hrvatske vlade posvećenoj pitanjima vezanim uz pandemiju korona virusa navodi kako obavezni negativni PCR-test na granici ne moraju da pokažu "osobe koje putuju iz nužnih porodičnih ili poslovnih razloga".

S obzirom na to da je to vrlo rastezljiva definicija, DW je pitao u hrvatskom Ministarstvu unutrašnjih poslova šta se pod time podrazumeva.

- Nužnost kao izuzetak podrazumeva isključivo nepredviđeni, neplanirani, neočekivani ili neodgodivi događaj (kao što su smrt člana porodice, dolazak radi uzdržavanja člana porodice za šta je potrebno posedovati dokument nadležnog tela o uzdržavanju i sl.), ili višu silu na koju se nije moglo uticati (npr. elementarna nepogoda, nastanak štete na imovini i sl.) i koji svakako zahtevaju fizičku prisutnost osobe - stoji u odgovoru MUP-a Hrvatske.

Kada jednom i dođu u Hrvatsku one kojima je ova zemlja krajnje odredište čeka nova prepreka: od 23. decembra uvodi se i zabrana putovanja između županija. To znači da sve vreme boravka moraju da provedu u županiji koju su na granici naveli kao krajnje odredište. Putovanje iz županije u županiju radi, recimo, poseta rodbini, neće biti moguće i strogo će se kontrolisati.

Sve ove mere se ne odnose za one koji Hrvatsku prolaze samo u tranzitu. Ali, problem je u tome što na slovensko-hrvatskoj granici nisu uvedene odvojene trake kojima bi se odvojili oni koji su samo u tranzitu od onih koji ostaju u Hrvatskoj pa im je potreban duži razgovor s graničnim policajcem. Oni doduše, kako navodi autor ovog teksta, ne komplikuju kad je u pitanju PCR-test i prihvataju i digitalne dokaze o negativnom nalazu i to na nemačkom. Međutim, svako pa i kraće zadržavanje na granici bez uobičajenog "mahanja" rukom brzo stvori nepregledne kolone.

Sprema se nova gužva na prelazima?

Tako se preko vikenda na graničnom prelazu Bregana čekalo i po osam sati. Većina vozila je kao krajnje odredište navodila Srbiju, Bosnu i Hercegovinu tako da se sve njih teoretski moglo poštedeti ovih muka na granici. Početkom nedelje se situacija donekle smirila, ali bi se sredinom nedelje mogla ponovno pogoršati zbog mnogih koji ipak u poslednji trenutak odluče da krenu putem jugoistoka.

Jednom kada pređu slovensko-hrvatsku granicu putnici u tranzitu mogu relativno mirno do svojih krajnjih odredišta. Preko vikenda je doduše i na izlasku iz Hrvatske u smeru Srbije bilo dužih čekanja, ali i ove gužve su se u međuvremenu smanjile. U ponedeljak se na izlazu iz Hrvatske na Bajakovu čekalo oko sat vremena.

U Bosnu i Hercegovinu možete bez PCR-testa ući ako ste državljanin te ili susednih zemalja. Po dolasku u BiH takođe nije obavezna ni samoizolacija.

Na ulasku u Srbiju situacija je nešto drugačija. Svi strani državljani, ako nisu u tranzitu, moraju da pokažu negativan PCR-test ne stariji od 48 sati. Državljanima Srbije je takođe potreban negativan test, a za građane koji ga ne poseduju propisana kućna izolacija 10 dana, koja se u svakom trenutku može prekinuti negativnim PCR-testom.

Na aerodromima je situacija preko vikenda bila opuštenija, ali ne sasvim. Kako su DW-u svedočili neki koji su putovali ovog vikenda, na aerodromu u Zagrebu se na ulaz čekalo 45 minuta bez obzira na to što se radilo o malom avionu koji je stigao iz Beča. Pritužbe postoje i na račun nepridržavanja minimalnog prostora po putniku u čekaonici.

Po povratku u Nemačku i Austriju nakon praznika sve one koji nisu mogli izdržati bez obaveznog prazničnog hodočašća na jugoistok, čekaju stroge mere i desetodnevna samoizolacija. I preki pogledi suseda.

Video: Gužve na graničnom prelazu Kelebija: Čekanje navodno i preko 10 sati

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kobi

    22. decembar 2020 | 15:45

    Carinici su dobili naredjenja da namerno odugovlace na granicama,inace gastarbajtera je 5 puta manje doputovalo nego prosle godine u ovo doba.

  • Mrki

    22. decembar 2020 | 15:53

    Srećan put svima i srećni vam praznici. Nigde nije toliko lepo kao kod svoje kuće.

  • Sone

    22. decembar 2020 | 20:00

    Ja sam pozitivan, krecem dole samo da bih vas sve zarazio 😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA