U Nemačkoj zabeležen prvi slučaj mutiranog koronavirusa: Novi soj stigao letom iz Londona

Žena koja je sletela u Frankfurt pozitivna

  • 10
Bolnica, korona, bris, pregled Foto: Tanjug/AP

Žena kod koje je otkrivena infekcija mutiranom varijantom virusa je 20. decembra je u Nemačku avionom doputovala iz Velike Britanije preko Međunarodnog aerodroma u Frankfurtu, saopštio je portparol Zavoda za javno zdravstvo u Štutgartu. Reč je, kako je rečeno, o prvom zabeleženom slučaju u Nemačkoj i inficirana žena se nalazi u kućnoj izolaciji.

Mutirana varijanta koronavirusa B.1.1.7 prvi put je otkrivena u Velikoj Britaniji. Inficirana žena je u nedelju prilikom dolaska na aerodrom u Frankfurtu podvrgnuta brzom korona testu, kao i svi ostali putnici na letu sa londonskog Hitrou aerodroma. Test je bio pozitivan, a nju su članovi porodice prevezli autom do kuće, gde se podvrgla izolaciji. Kako bi se još jednom ustanovila i potvrdila dijagnoza, u ponedeljak je urađen i PCR-test, koji je takođe bio pozitivan, istakao je portparol pokrajinskog Zavoda za javno zdravstvo, prenosi DW.

Šarite potvrdio "mutiranu" varijantu

Uzorci uzetog brisa od inficirane žene poslati su u laboratoriju berlinske bolnice Šarite, gde je, kako se ističe, potvrđeno da je reč o mutiranoj varijanti virusa B.1.1.7.

Inficirana žena je imala blage simptome bolesti. Utvrđeno je i da su u bliskom kontaktu s njom bile još tri osobe, za koje su takođe propisane mere sprovođenja karantina.

Većina zemalja članica EU je, nakon što je postalo poznato postojanje nove mutirane varijante virusa, ograničila putovanja u i iz Velike Britanije s ciljem da spreče širenje infekcija novom i opasnijom vrstom.

U Danskoj su do sada zabeležena 33 slučaja nove varijante virusa, čije postojanje je dokazano i kod inficiranih osoba u Holandiji.

Video: Ana Brnabić prva primila Fajzerovu vakcinu protiv korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hhhggg

    25. decembar 2020 | 09:36

    Smesno

  • Tri Tacke

    25. decembar 2020 | 11:10

    A zato vakcine neće raditi, odgovor je već smišljen, pametno... političari ne veruju institutkama?! A tako su se dobro pokazale u Brazilu, ali ih budale zabraniše... stoka! Zaista bi bili dobro da ove sada rade, ali ono baš, baš...

  • Dusan

    25. decembar 2020 | 11:06

    Nista tu novo nema,ima po celoj Evropi,nema razlike,stari i novi isto je!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA