≫ 

Sudan od Etiopije preuzeo kontrolu nad spornom teritorijom

Sukobi smanjeni u poslednja dva dana

  • 0
Sudan, Etiopija, izbeglice Foto: Tanjug/AP

Sudan je preuzeo kontrolu nad većim delom teritorije nakon što je optužio Etiopiju da pokušava da zauzme oblast u blizini granice između dve zemlje, javlja Rojters a prenosu Tanjug.  

- Verujemo da je dijalog rešenje za svaki problem, ali će vojska Sudana vršiti svoju dužnost kako bi povratila našu teritoriju - rekao je za Rojters ministar za informisanje Faisal Salih.

On je potvrdio da je vojska trenutno povratila kontrolu nad 60 do 70 odsto tog dela sudanske teritorije, kao i da su se sukobi smanjili u poslednja dva dana.

- Snage koje su vršile napade ne pripadaju miliciji, već je reč o regularnim snagama - tvrdi Salih.

Tenzije u pograničnom delu između Sudana i Etiopije razbuktale su se otkako je u etiopskom regionu Tigraj na severu zemlje izbio konflikt početkom novembra, i otkako je na istok Sudana pristiglo preko 50.000 izbeglica, uglavnom iz ove oblasti.

Sukob između dve strane odnosi se na poljoprivredno zemljište koje se nalazi u Sudanu, a koje već dugo vremena naseljavaju zemljoradnici iz Etiopije.

U toku proteklih nekoliko nedelja došlo je do oružanih sukoba između sudanskih i etiopskih snaga, a strane se međusobno optužuju da postičku nasilje.

Dve zemlje su ove nedelje u Kartumu održale razgovore po pitanju trenutne situacije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA