Najzad lepe slike iz "evropskog Vuhana": Jedna osoba simbolično primila prvu vakcinu protiv korone

U martu su svet potresli snimci iz grada koji je bio najteže pogođen pandemijom - danas gledamo fotografije koje daju preko potrebnu nadu

  • 1
Vakcinacija u Begramu, Bergamo Foto: Profimedia/PA Images

Vozilo Hitne pomoći je uz pratnju policije i sa upaljenim rotacionim svetlom jurilo kroz grad prema glavnoj bolnici. Hitna božićna isporuka uručena je medicinskom osoblju u italijanskom gradu Bergamo. Ovog puta iz "evropskog Vuhana" dolaze optimistične slike - vakcina protiv korona virusa je stigla.

Mali zeleni frižider u bolnicu Papa Jovan XXIII isporučen je u pratnji dvojice policajaca.

Grad, odakle su pre nekoliko meseci stizale užasne slike i koji je uništen pandemijom korona virusa, može ponovo da nauči da diše.

Vakcinacija u Begramu, Bergamo Foto: Profimedia/Backgrid UK

U Bergamu je počela vakcinacija protiv korona virusa, a prva vakcina je simbolično data šefu doktora Gvidu Marinoniju, koji brine o pacijentima i najranjivijima, kao i o njihovim medicinskim negovateljima.

Pre samo nekoliko meseci, na početku pandemije korona virusa, u ovoj bolnici vladao je haos, a fotografije i snimci užasa šokirali su svet.

Tada niko nije znao šta da očekuje, niko nije ni sanjao da će sobe i odeljenja intenzivne nege biti ispunjena pacijentima prikačenim na respiratore, koji su polako umirali pred njihovim očima.

Posle najtežih 10 meseci u medicinskom živom sećanju, osoblje sa prve linije fronta, koje se borilo i preživelo, može da počne da uživa u budućnosti.

Među prvima koji su dobili vakcinu je i dr Roberto Kosentini, šef hitne pomoći, koji je nadgledao ono što je ličilo na ratnu zonu bez bombi i metaka.

On je u martu pustio novinare Sky News-a da uđu u bolnicu i snime stanje, kako bi poslali upozorenje svetu, iako su mislili da gube bitku.

Međutim, znali su da moraju da upozore sve. Danas se nada da će sve to ostati iza njega.

- Mislim da je danas istorijski dan za ljude, jer je to prvi veliki korak za pobedu u borbi protiv virusa. Pre smo morali da reagujemo samo na mere bezbednosti, ali sada se nadamo da ćemo okrenuti stranicu i da ćemo razmišljati o budućnosti - rekao je on.

Vakcinacija u Begramu, Bergamo Foto: Profimedia/Backgrid UK

U gradu je od korona virusa umrlo na hiljade ljudi, nije bilo mesta u mrtvačnicama, a ljudi su svakog dana ostajali bez svojih najmilijih.

Bergamo, Italija i veći deo Evrope još uvek se bore sa korona virusom, ali program vakcina koji se sada primenjuje na celom kontinentu daje bar mogućnost liderima zemalja da planiraju budućnost.

Tamo gde je bilo straha i tuge, novi osećaj optimizma zahvata Evropu i svet.

Konačno, 2020. je svima dala razlog za slavlje.

Video: Bajden primio Fajzerovu vakcinu protiv kovida

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    28. decembar 2020 | 05:35

    Hahahahaha 😅 E Srbijo moja lepa izgleda da tebe tvoji gradjani ne interesuju baš... Ugledaj se na Vuhan malo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA