≫ 

Novinarka koja izveštavala o epidemiji u Vuhanu osuđena na 4 godine zatvora: "Izazivala je probleme"

Novinarka je osuđena zbog "izazivanja sukoba i problema"

  • 11
Žang Žan Foto: Printscreen/Youtube/ South China Morning Post

Kineski sud izrekao je danas četvorogodišnju zatvorsku kaznu kineskoj novinarki Žang Žan koja je izveštavala o epidemiji korona virusa u Vuhanu na njenom vrhuncu u februaru, zbog "izazivanja sukoba i problema".

- Verovatno ćemo se žaliti - rekao je njen advokat Ren Kvan za Rojters, potvrđujući da je sud u Pudongu, koji pripada Šangaju, izrekao presudu, a Žang osuđena na četiri godine.

- Gospođa Žang veruje da je progone zbog ostvarivanja prava na slobodu govora - izjavio je on, uz napomenu da su zahtevi da se Žang pusti uz kauciju pre početka suđenja i da se ono prenosi uživo ignorisani od strane suda.

Žang Žan, koja je stigla u Vuhan 1. februara iz svoje kuće u Šangaju, je prva osoba kojoj je suđeno zbog toga što je, kao i nekolicina ljudi koji su postavljali snimke iz prepunih bolnica i praznih ulica, dokazivala da je epidemija u Vuhanu mnogo gora od stanja koje je zvanična Kina prikazivala.

Njeni kratki video klipovi otpremljeni na YouTube prikazuju intervjue sa stanovnicima, komentare, kao i snimke krematorijuma, železničke stanice, bolnica i Instituta za virusologiju u Vuhanu.

Čovek u invalidskim kolicima, koji je agenciji rekao da je došao iz centralne provincije Henan da pokaže podršku Žang, isticao je plakat za njenim imenom pre nego što ga je policija udaljila.

Stranim novinarima je bio zabranjen ulazak u sud "zbog epidemije", kako su objasnili službenici iz obezbeđenja suda,navodi agencija.

Žang Žan, 37-godišnja advokatica-novinarka štrajkovala je glađu u zatvoru u blizini Šangaja pre nego je suđenje održano, a uhapšena je u maju.

Njen advokat izjavio je početkom decembra da ju je posetio i da nije dobro izgledala.

- Osim glavobolje, malaksalosti i bolova u stomaku, oseća bolove i u ustima i grlu. Kaže da je to verovatno posledica upale zbog sonde koju su joj ubacili da bi je naterali da uzima hranu - rekao je on tada.

Žang je i 2018. i 2019. hapšena i zatvarana zbog kritikovanja kineskih vlasti i podrške aktivistima u Honkongu,navodi agencija.

Video: Ispovest lekara koji je izvršio 9 autopsija na umrlima od korone: U plućima smo našli samo sluz

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    28. decembar 2020 | 10:37

    U ozbiljnim zemljama nema laprdanja protiv vlastite zemlje

  • Ljubiša

    28. decembar 2020 | 10:33

    E, tako se to radi u pravoj državi, pa, kad izadje iz zatvora, neka opet laprda.

  • Jset

    28. decembar 2020 | 11:03

    Ovako je i u Srbiji samo sto nema zatvora nego ides za Kanadu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA