≫ 

Preminula žena upucana kod Kapitol Hila, muškarac kritično posle pada: "Pamtite ovaj dan"

Brojni građani protestovali su u Vašingtonu, jer smatraju da su predsednički izbori bili namešteni

Činjenice:

* Pristalice Donalda Trampa upale u zgradu Kongresa

* Članovi Kongresa evakuisani na nepoznatu lokaciju

* Više osoba povređeno u sukobima policije i demonstranata

* Tramp poslao Nacionalnu gardu na Kapitol Hil

* Pozvao je građane da "odu kući"

* Bajden je izjavio da ovaj napad nikada nije viđen

Kapitol Hil u Vašingtonu evakuisan je u sredu oko 18 sati po našem vremenu zbog žestokog sukoba demonstranata i policije, javljaju američki mediji.

Kako navodi NBC, žena koja je ranjena tokom demonstracije je podlegla povredama. Više ljudi povređeno je prilikom okršaja organa vlasti i demonstranata koji su probili ogradu i upali u Kapitol Hil. Jedan muškarac je kritično, pošto je pao sa skele na jednoj od zgrada i to sa visine od devet metara.

Policija je saopštila da je do sada uhapšeno 20 osoba, a vlasti navode da je zgrada Kongresa bezbedna. Takođe, smanjuje se broj okupljenih ispred, pošto je na snagu stupio policijski čas koji će trajati do šest sati ujutru po lokalnom vremenu.

Prema nezveničnim informacijama, najmanje dve bombe pronađene su na mestu nereda.

Jedna je bila u kompleksu na Kapitolu, a druga u zgradi u kojoj se nalaze kancelarije republikanskog Nacionalnog komiteta. Vlasti su saoštile da su naprave uništene, jer su u pitanju bile prave bombe. Članovi Kongresa su evaukuisani, a policije i specijalnih snage hapse izgrednike nereda.

Podsećanja radi, u toku je bila sednica Kongresa na kojoj je trebalo da se potvrde glasovi elektorskog koledža za predsednika i potpredsednika Sjedinjenih Američkih Država. Pošto su se stekli bezbednosni uslovi, sednica će prema navodima CNN-a biti nastavljena u sredu uveče po lokalnom vremenu.

Nadležni su uspeli da sklone glasove pre nego što su upali demonstranti.

 

Prema navodima CNN-a, demonstranti su razbijali stakla u Kapitol Hilu, a Bela kuća saopštila je da predsednik Amerike Donald Tramp poslao je Nacionalnu gardu i "druge federalne snage" da bi se obračunale sa huliganima. Prvi čovek SAD se u međuvremenu obratio građanima putem "Tvitera" i pozvao ih da odu kući. Posle toga, objavio je još jedan "tvit".

- Ovo su stvari i dešavanja dok kojih dođe kada sveta ubedljiva pobeda na izborima bude tako zlobno oduzeta od velikih patriota koji su ružno i loše tretirani toliko dugo vremena. Idite kući u ljubavi i miru. Pamtite ovaj dan zauvek - napisao je Tramp na Tviteru, s tim što njegova poruka ne može da se "ritvituje", kao ni da se odgovori na nju.

 

Kompletan sastav Nacionalne garde u Distriktu Kolumbija je aktiviran zbog upada demonstranata. Kako javlja "Fox News", to je oko 1.800 pripadnika.

- D. C. garda je mobilisana da bi pružila podršku federalnim snagama... Odgovor vlasti vodiće ministarstvo pravde - saopštio je portparol garde.

Potpredsednik SAD Majk Pens pozvao je ranije okupljene da napuste tu ustanovu. Oglasio se i novoizabrani predsednik Džo Bajden koji je kazao da napad mora odmah da se obustavi.

Jedan od zvaničnika Kevin Mekarti kazao je za Fox News da je čuo od policije da je bilo pucnjave u Kapitol Hilu i dodao da ne zna više od toga. Društvenim mrežama kružile su slike zakonodavaca kako su se krili ispod sedišta tokom upada demonstranata.

 

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp pozvao je ranije građane da sarađuju sa policijom.

 

Molim vas, podržite našu policiju i organe reda. Onu su stvarno na strani ove zemlje. Ostanite mirni - naveo je Tramp na Tviteru. U međuvremenu je povišen nivo bezbednosti u Beloj kući.

Oglasio se i sin Donalda Trampa, Donald Tramp Mlađi, koji je kritikovao demonstrante.

- Ovo nismo mi - prokomentarisao je Tramp Mlađi.

Kongresmen iz redova Republikanske partije Adam Kinziger kazao je da je ovo "pokušaj puča".

 

U Vašingtonu su održani protesti pristalica Donalda Trampa, koje su se okupile jer smatraju da su predsednički izbori na kojima je pobedu odneo Džo Bajden, bili namešteni.

Obraćajući se okupljenima ranije u sredu, Tramp je kazao da "oni neće odustati i da ne priznaju poraz", i dodao da je sramotno šta se desilo na izborima.

Protesti širom zemlje

 

Kako navodi CNN, manji protesti registrovani su širom zemlje. Naime, Trampovi simpatizeri u Salemu, Atlanti, Denveru i Topeki okupili su se i demonstriraju ispred gradskih skupština, smatrajući da su predsednički izbori u novembru prošle godine bili namešteni.

Video: Tramp: Obećao sam vakcinu do kraja godine, evo je

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BL

    6. januar 2021 | 23:42

    Dabogda vam se vratilo sve sto ste radili nama Srbima i to na Bozic.. Bog sve vidi ☦️

  • Srećko Šojić

    6. januar 2021 | 22:40

    Ne cveta cveće ni u vaše preduzeće

  • I3

    6. januar 2021 | 23:13

    Samo se vi veselite, desavanja u Americi ozbiljno uticu na ostatak sveta! Bajden ako postane predsednik, bombardovace nas opet! Bajden je seksualni manijak i mrzi Srbe! Tramp koliko god da nije u vinkli, dok je bio na vlasti ni 1 rat nije vodio, cak je i povukao vojsku! Tramp je protivnik korone i vakcinacije i unistavanja ekonomije! Izmedju 2 zla, biram Trampa jer ce se onda normalno nastaviti zivot! Na zalost, koliko je svuda korumpirano i sve namesteno, bajden ce pobediti a onda cemo videti sta je pakao!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA