≫ 

Kongres potvrdio Bajdenovu pobedu, vanredno stanje u Vašingtonu do 21. januara

U neredima su stradale četiri osobe - dve žene i dvojica muškaraca, dok su brojni svetski lideri osudili upad u Kapitol

  • 61

Američki Kapitol je posle sinoćnjih nereda pod kontrolom, ali je tom prilikom stradalo četvoro ljudi, uključujući i jednu ženu koja je upucana. Nakon upada u zgradu i prekida sednice, ona je jutros nastavljena, a Kongres je potvrdio pobedu Džoa Bajdena na predsedničkim izborima. Odmah se oglasio i Donald Tramp, koji je rekao da će "20. januara doći do mirne predaje vlasti".

Podsetimo, do nereda je došlo kada je predsednik SAD Donald Tramp pozvao ljude da se bore protiv ceremonijalnog brojanja elektorskih glasova koji treba da potvrde pobedu Džozefa Bajdena.

Stradala su dvojica muškaraca i još jedna žena. Policija je saopštila da je uhapšeno "samo" 52 ljudi, uprkos neredima koji su se brzo proširili. Vlasti navode da je zgrada Kongresa bezbedna. Na snagu je stupio policijski čas koji će trajati do šest sati ujutru po lokalnom vremenu.

10:45 Merkel besna, krivac Tramp jer nije priznao poraz

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je danas bes zbog upada pristalica američkog predsednika Donalda Trampa u zgradu Kongresa, a za to je okrivila to što Tramp nije priznao poraz od demokrate Džo Bajdena na predsedničkim izborima.

- Svi smo juče videli uznemirujuće prizore upada u američki Kongres i ovi prizori su me razljutili i rastužili. Žalim što od novembra prošle godine predsednik Tramp nije priznao poraz, kao ni juče - rekla je Merkelova na sastanku nemačkih konzervativaca.

10:08 Prva Trampova reakcija nakon što je Bajden proglašen za predsednika SAD

Nakon što je Kongres zvanično potvrdio pobedu Džoa Bajdena za predsednika SAD, predsednik Donald Tramp oglasio se putem saopštenja, jer su mu nalozi na Tviteru i Fejsbuku blokirani.

Iako se u potpunosti ne slažem sa ishodom izbora, ipak će doći do mirne tranzicije 20. januara - rekao je Tramp u izjavi, prenosi CNN.

Više o tome čitajte u ovoj vesti.

09:58 Da li Tramp može da bude smenjen pre isteka mandata?

09:34 Kongres je potvrdio Bajdenovu pobedu

Kongres je upravo potvrdio glasove Elektorskog koledža novoizabranog predsednika Džoa Bajdena i njegovu pobedu nad predsednikom Trampom, javlja CNN.

Prebrojavanjem tri izborna glasa u Vermontu Bajden i novoizabrana potpredsednica Kamala Haris prešli su prag od 270 glasova potrebnih za pobedu.

Bajden je pobedio rezultatom 306:232.

Mike Pence, Majk Pens Foto: Tanjug/AP

Inauguracija predsednika Bajdena i potpredsednice Haris biće u sredu, 20. januara u podne.

Senat i Dom odbili su prigovore da se izbace glasovi Džordžije i Pensilvanije za Bajdena. Republikanci su se takođe usprotivili izbornim glasovima u Arizoni, Nevadi i Mičigenu, ali su predlozi propali pre nego što su stigli do rasprave.

09:29 Nastavljena sednica oba doma Kongresa

Kongres se ponovo sastao na zajedničkoj sednici kako bi nastavio da broji izborne glasove nakon što su Senat i Dom odbili prigovore da se izbace glasovi Pensilvanije za novoizabranog predsednika Džoa Bajdena, javlja CNN.

09:15 Ko je žena koja je nastradala sinoć tokom upada u Kongres? 

Nastradala je Ešli Bebit, veteranka američkog ratnog vazduhoplovstva iz San Dijega, preneli su američki mediji.

09:10 Vanredno stanje u Vašingtonu do 21. januara

Gradonačelnica Vašingtona Murijel Bauser je produžila vanredno stanje do 21. januara, uz podršku njujorške Nacionalne garde, koja će biti postavljena po gradu nakon velikih nereda u kojima su nastradale četiri osobe.

Naređenje gradonačelnice će biti na snazi dok novi predsdednik Džo Bajden ne položi zakletvu, tačnije, do dana nakon inauguracije.

Vasington, protesti Foto: Tanjug/AP

- Juče su protesti po Prvom amandmanu postali nasilni. Mnoge osobe su došle u glavni grad naoružane kako bi učestvovale u nasilju i razaranju. Ispaljivali su hemijske supstance, cigle, boce i pucali iz pištolja - rekla je ona, a preneo Indipendent.

09:05 Tramp zabranio Pensovom šefu osoblja da uđe u Belu kuću

Predsednik SAD Donald Tramp zabranio je šefu kabineta potpredsednika Majka Pensa, Marku Šortu, da uđe u Belu kuću, nakon što je Pens odbio da ispuni zahtev Trampa da vrati rezultate predsedničkih izbora, preneo je NBC njuz.

Pens, koji kao potpresednik presedava Senatu, zakleo se da će ispoštovati ustav SAD i tom prilikom je dodao "neka mi bog pomogne".

Šort, koji je jedno bio šef u Trampovoj administraciji za zakonodavna pitanja, savetovao je Pensa o proceduri nadgledanja brojanja glasova Elektorskog koledža kojom treba da se potvrdi izbor Džoa Bajdena za predsednika.

08:49 Aviokompanije na povećanom oprezu zbog demonstranata

Američke aviokompanije Ameriken erlajns i Delta er su danas saopštile da će sarađivati sa državnim službama i agencijama za prodaju karata u oblasti Vašingtona kako bi osigurali bezbednost putnika i radnika nakon što su pristalice Donalda Trampa upale u zgradu Kongresa u sredu.

Amerikan erlajns je povećao broj osoblja na aerodromima u blizini Vašingtona i neće služiti alkohol na letovima, rekao je njihov portparol, preneo je Rojters.

Ovi komentari su stigli nakon što su se pojedini putnici na putu ka Vasingtonu ponašali neprimereno, pa se pojavila bojazan da bi mogli da prave probleme prilikom povratka kući.

Sara Nelson, predstavnica Asocijacije stjuardesa, koja predstavlja radnike 17 različitih američkih aviokompanija, uključujući Junajted erlajns, rekla je da demonstrantima ne bi trebalo dozvoliti da napuste Vašington komercijalnim letovima, nakon što su pokazali mentalitet rulje na letovima ka glavnom gradu.

08:33 Obama: Tramp podstakao nasilje, istorija će zapamtiti

Bivši američki predsednik Barak Obama optužio je svog naslednika, aktuelnog republikanskog predsednika Donalda Trampa, da je podstakao upad demonstranata u zgradu Kapitola. Obama je poručio da će istorija zapamtiti nasilje u Vašingtonu kao "trenutak velike sramote" za zemlju.

- Istorija će se s pravom sećati nasilja u Kapitolu, koje je podstakao aktualni predsednik, koji nastavlja da neutemeljeno laže o ishodu zakonitih izbora, kao trenutak velike sramote za našu zemlju - naveo je Obama u saopštenju, a prenosi Rojters.

08:30 Dve pomoćnice Melanije Tramp podnele ostavku

Dve glavne pomoćnice prve dame SAD Melanije Tramp podnele su ostavku u sredu usled velikog nasilja na Kapitol hilu, a još nekoliko visokorangiranih čelnika Bele kuće razmatra da podnese ostavku, uključujući i savetnika za nacionalnu bezbednost Roberta O''Brajana i njegovog zamenika Metjua Potingera.

Stefani Grišam je podnela ostavku na mesto šefice kabineta prve dame. Sekretarka Bele kuće za socijalna pitanja Riki Niseta takođe je podnela ostavku, kao i zamenica pres službe Bele kuće Sara Metjus.

08:20 Tviter i Fejsbuk suspendovali Trampov nalog

Društvene mreže Tviter i Fejsbuk su privremeno zaključale nalog predsednika SAD Donalda Trampa, zbog njegovih, kako navode, neutemeljenih tvrdnji o krađi predsedničkih izbora usred nereda u glavnom gradu zemlje, preneo je Rojters.

Tviter je zatražio da Tramp obriše tri komentara sa svog naloga. Sledeće kršenje njihovih pravila rezultovaće trajnim brisanjem profila Donalda Trampa. Fejsbuk je nešto kasnije objavio da će onemogućiti Trampu da postavlja komentare 24 sata zbog kršenja dva njihova pravila, dok ga je Tviter zaključao na 12 sati.

08:10 Trampu preti opoziv pre inauguracije Bajdena?

Ilan Omar, demokratska članica Predstavničkog doma, najavila je danas da će sastaviti predlog o opozivu predsednika Donalda Trampa, nakon što je on pozvao svoje pristalice da se bore da preokrenu njegov poraz na izborima, i to samo 13 dana uoči zakazane inauguracije izabranog predsednika Džoa Bajdena.

- Ne možemo mu dozvoliti da ostane na položaju, radi se o očuvanju naše Republike i moramo da ispunimo svoju zakletvu - poručila je na Tviteru Ilhan Omar, iako su preostale još samo dve nedelje pre nego što novoizabrani predsednik Bajden preuzme dužnost.

Aleksandrija Okasio-Kortez, takođe demokrata iz Predstavničkog doma i članica grupe liberalnih zakonodavaca, koje često napada predsednik Tramp, ponovila je poziv Ilhan Omar tvitom koji se sastojao od samo jedne reči - "opoziv", preneo je Glas Amerike.

08:05 Afroamerikanac iz Džordžije prvi put izabran za senatora: Većina demokratama u Kongresu i Beloj kući

08:00 Kongres: Nastavljeno potvrđivanje izbornih rezultata

Kongres SAD nastavio je sednicu na kojoj treba da bude potvrđen rezultat predsedničkih izbora izbora 3. novembra, a koja je prekinuta kada su stotine pristalica predsednika Donalda Trampa upale u zgradu parlamenta na Kapitol hilu - simbola američke demokratije.

Policija je evakuisala zakonodavce i više od tri sata pokušavala da raščisti Kapitol od Trampovih pristalica, preneo je Glas Amerike.

Federalni istražni biro (FBI) naveo je da je demontirao dve eksplozivne naprave, a policija je proglasila da je zgrada ponovo bezbedna oko 5.30 popodne po lokalnom vremenu (11.30 po srednjoevropskom), pa su se zakonodavci ponovo okupili oko 20 h (2.00 po srednjeevropskom) uveče da nastave proces potvrde rezultata predsedničkih izbora, odnosno pobedu demokratskog kandidata Džoa Bajdena.

07:55 Tri osobe preminule zbog "hitnog zdravstvenog stanja"

Šef gradske policije na konferenciji za novinare Robert Džej Konti rekao je da je 47 od 52 sprovedenih hapšenja povezano sa kršenjem policijskog časa, koji je uveden od 18 časova. 26 osoba je uhapšeno na tlu Kapitol hila.

Ostali su uhapšeni po optužbama u vezi sa nošenjem vatrenog oružja bez licence ili koje je zabranjeno.

Pronađene su dve cevne bombe u sedištima republikanskih i demokratskih nacionalnih odbora, kao i hladnjak u vozilu na tlu Kapitola, u kojem su se nalazili molotovljevi kokteli. Konti je rekao da su još tri osobe preminule zbog "hitnog zdravstvenog stanja". U neredima je povređeno 14 policajaca, od kojih je dvoje hospitalizovano.

Za sada nije poznato da li je bilo dodatnih hapšenja.

07:45 Svetski državnici o scenama iz Kapitola: "Tako se osporavaju rezultati izbora u banana republici"

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip

    7. januar 2021 | 07:36

    Apelujem da policija ne bije mirne demonstrante sto bi rekli ameri kad se to desava gde god u svetu

  • Zule

    7. januar 2021 | 08:05

    Zašto svet ćuti kad se demokratija u Americi guši silom?

  • Тикер

    7. januar 2021 | 08:03

    Како су се амерички полтрончићи у Европи забринули за стање демократије њиховог "великог брата", па у сав глас дају подршку будућем газди.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA