≫ 

Kinezi obrisali ključne podatke o korona virusu? Nestale i studije iz laboratorije u Vuhanu

Navodno su obrisani detalji više od 300 studija, uključujući i one gde se vršilo ispitivanje transfera virusa sa životinja na ljude

  • 3
Koronavirus, laboratorija, Vuhan, profesorka Shi Zhengli Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Profimedia/Kyodo/Newscom

Kineska vlada suočava se sa novim optužbama da pokušavaju da "zataškaju" informacije o korona virusu nakon što su zvaničnici, navodno, obrisali krucijalne podatke iz laboratorije u Vuhanu iz koje je, kako se sumnja, potekao virus, prenosi Daily Mail.

Mediji pišu da je na stotine stranica punih informacija o ispitivanjima koja su sprovedena u Institutu za virologiju u Vuhanu jednostavno nestalo.

Navodno su obrisani detalji više od 300 studija, uključujući i one gde se vršilo ispitivanje transfera virusa sa životinja na ljude, koji su bili objavljeni na sajtu kineske Nacionalne Fondacije za prirodne nauke (NSFC).

Sumnja se da su ovim potezom Kinezi pokušali da zataškaju pravu istinu o poreklu korona virusa.

Otkriće o brisanju ključnih podataka usledilo je nedelju dana nakon što je Kina onemogućila ulazak zvaničnicima SZO u tu zemlju. U međuvremenu, kineski mediji objavili su na stotine priča u kojima se objašnjava da korona virus nije čak ni potekao iz Vuhana.

Kako navodi Daily Mail, sa sajt NSFC obrisane su i studije Ši Žengli, čuvenog virologa iz Vuhana, koju mnogi zovu "žena šišmiš" jer je ulazila u pećina da uzime uzorke od slepih miševa.

The Wuhan Institute of Virology, Institut za virusologiju u Vuhanu Foto: Profimedia/Hector RETAMAL /AFP

Navodno su nestale i studije ključne za istragu o izvoru korona virusa, uključujući i onu o riziku od unakrsne infekcije slepih miševa s koronavirusima sličnim SARSU-u, i druga koja se bavi ljudskim patogenima koje prenose slepi miševi.

Bivši konzervativni lider Ijan Dankan Smit, član Interparlamentarne alijanse o Kini, rekao je da su otkrića "The Mail on Sunday" još jedan primer "kineskog zataškavanja".

- Kina pokušava da sakrije dokaze. Od velikog je značaja da se sprovede detaljna istraga o tome šta se dogodilo, ali Kina izgleda čini sve da to spreči - smatra Smit.

On kaže da niko ne zna šta se događalo u laboratoriji u Vuhanu.

- Može da bude da su se igrali sa korona virusima iz slepih miševa i da su napravili neku grešku. Ako se Kina ne otvori i dopusti nadzor, svet će pretpostaviti da imaju šta da kriju - uveren je Smit.

Video: Panika, haos, strah i očaj, ko je sledeći? Ovako izgleda atmosfera u glavnoj bolnici u Vuhanu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danilo

    11. januar 2021 | 08:02

    Naravno da će da sakriju sve što se može sakriti...Ne verujem Amerima ali ni Kinezima... Svi su oni isti...

  • Raska

    11. januar 2021 | 07:54

    Sto li me to ne cudi.Sada ce sve to iz labaratorije da uklone,zatim ce da dozvole inspekciji da izvrsi kontrolu.Tu su umesani I SAD.Zivi bili pa videli

  • Uroš

    11. januar 2021 | 07:24

    Ostrvski trovači lažima se ponovo aktivirali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA