≫ 

Saradnik Alekseja Navaljnog završio u pritvoru

Zelenskom je pritvor određen samo dan nakon planiranog povratka Navaljnog u Rusiju

  • 7
Aleksej Navaljni Printscreen/Youtube/вДудь

Sud u Moskvi odredio je danas pritvor do 28. februara Pavelu Zelenskom, članu tima Fondacije za borbu protiv korupcije ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog zbog optužbi za podsticanje ekstremizma na internetu, navodi se u saopštenju suda.

Zelenskom je pritvor određen samo dan nakon planiranog povratka Navaljnog u Rusiju otkako je navodno otrovan u avgustu, a potom prebačen na lečenje u Nemačku.

Prema navodima šefa Agore, grupe za zaštitu ljudskih prava sa sedištem u Moskvi, Zelenski, koji radi kao kamerman u Navaljnijevoj fonadaciji, u petak je zadržan u pritvoru.

Agora navodi, pozivajući se na advokata Zelenskog, da se slučaj vrti oko objave na Tviteru prošlog oktobra, koji je sadržao fotografiju ruske novinarke Irine Slavine, prenosi Tanjug.

Slavina je preminula nakon što se zapalila ispred ogranka Ministarstva unutrašnjih poslova, dan nakon što je policija pretražila njen stan.

- Nećemo odustati i pomoći ćemo porodici Paše Zelenskog na svaki mogući način - poručio je direktor Fondacije za borbu protiv korupcije Ivan Ždanov na Tviteru, nakon što je održano saslušanje suda.

Navaljni, jedan od najžešćih političkih protivnika ruskog predsednika Vladimira Putina, najavio je da će u nedelju prvi put otputovati u Rusiju, otkako je lane u avgustu odveden na lečenje u Nemačku nakon trovanja nervnim gasom „Novičok“.

Kremlj negira umešanost u njegovo trovanje, kaže da se do sada nisu pojavili dokazi da je Navaljni otrovan i da se može slobodno vratiti u Rusiju u bilo kom trenutku.

Navaljni tvrdi da je izmišljena afera zbog koje mu je suđeno za proneveru iz 2014. godine, a kada su presudom on i njegov brat proglašeni krivim za krađu više od 408.000 dolara iz dve kompanije.

Video: U ovom je transportovan Navaljni iz Rusije u Nemačku: Ruski opozicioni lider u stabilnom je stanju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    17. januar 2021 | 07:11

    Imaju braca Rusi previse zapadnih placenika kao I kod nas sto ih ima

  • navaljni srpski brat

    17. januar 2021 | 09:32

    Putine vise te plasi istina nego oruzje.Nije valjda vaznija jednoumna partija nego narodna sloboda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA