• 1

Šta EU da očekuje od Bajdena: Da li će im se okrenuti ili će biti zauzet sređivanjem svog dvorišta?

, Telegraf

Analitičari smatraju da će Bajden biti toliko zaokupljen unutrašnjepolitičkim problemima da će biti srećan ako se EU pozabavi nekim temama

  • 1
Joe Biden, Džo Bajden

Foto: Tanjug/AP

Brojni analitičari smatraju da će se dolaskom Džoa Bajdena na mesto predsednika SAD mnogo toga poboljšati u transatlanskim odnosima, ali da neće baš sve da se promeni, piše Deutsche Welle.

Navode da su velika očekivanja od novog američkog predsednika, kao i da se Evropska unija kreće između nade da će se i odnos sa Vašingtonom i ukupne transatlanske veze popraviti, i straha da Džozef Bajden, zbog unutrašnje podeljenosti SAD, neće biti u stanju da nešto bitno pokrene u spoljnoj politici.

Jana Puljerin iz berlinskog Saveta za spoljne odnose kaže da bi Evropljani morali da što pre pošalju jasan signal prekida sa Trampovom administracijom u Vašingtonu: "To su bile četiri teške godine, sada opet radimo udruženim snagama i pozdravljamo novog predsednika raširenih ruku".

Kako je rekla, ta bi poruka bila važna za Bajdena i na unutrašnjem planu jer bi prenela Bajdenu da Evropa hoće multilateralizam i da je spremna da preuzme više zadataka.

Bajden će biti toliko zaokupljen unutrašnjepolitičkim problemima da će biti srećan ako se EU pozabavi nekim temama, kao što je situacija u njenom komšiluku, u Belorusiji.

- Trebalo bi da budemo deo rešenja, a ne deo problema - kaže Puljerin.

Ona zagovara ideju izvesne strateške autonomije EU, jer bi tako Brisel postao bolji partner.

- Pariz se pribojava da bi ambicije Evropljana opet mogle da se uspavaju, a u Berlinu vlada nesigurnost zbog toga što je Bajdenova pobeda bila tesna i SAD možda neće stalno biti tu - rekla je ona i dodala da iz svega toga sledi da EU u svakom slučaju mora da ojača kako bi aktivno pokušala da zadrži partnerstvo sa Vašingtonom.

Prema njenim rečima, sa Bajdenom bi Evropljani mogli najpre da razmatraju "lakše" teme koje će brzo doneti rezultate, kao što su očuvanje klime, pregovori sa Iranom, uloga Severnoatlanskog pakta.

- Za početak leta zakazan je samit Severnoatlanskog pakta na kojem bi trebalo da se pošalje signal novog početka i da se usvoji novi strateški koncept - rekla je Puljerin uz ocenu da će trgovinska politika ostati veoma teško polje za pregovore.

Ova politička analitičarka je kritična prema sporazumu koji su zaključili EU i Kina navodeći da loš start sa politikom prema Kini mora da se ispegla.

Poslanik Zelenih u Evropskom parlamentu Rajnhard Bitikofer takođe smatra da je sporazum sa Kinom bio loš i da bi trebalo imati bolji početak.

Kako kaže, ne radi se o tome da se pita Vašington za odobrenje, već je reč o saradnji u toj i drugim oblastima.

- Strateški geledano, evropsko soliranje u odnosu na Kinu nije toliko smisleno, ali još uvek ima dovoljno vremena da se sedne za sto sa Vašingtonom, pošto sporazum stupa na snagu tek nakon što ga odobri Evropski parlament - rekao je Bitikofer.

On smatra da su Evropljani propustili priliku da Vašingtonu, Pekingu i ostatku sveta pošalju važnu poruku.

- Igra počinje iznova i transatlansko partnerstvo se obnavlja - smatra on.

Džudi Demsi iz evropskog ogranka Fondacije Karnegi smatra da će na prvom mestu među promenama koje će Bajdenov tim doneti u odnosu na Evropu biti "kraj nepoštovanja koje je Tramp imao za Evropu" i dodaje da Bajden poznaje Evropu i dobro zna Angelu Merkel.

Ona smatra da će od Evropljana biti više zahtevano u oblasti odbrane i bezbednosne politike i da bi mogla da se pojavi šansa za nove pregovore o kontroli atomskog naoružanja.

Međutim, smatra ona, transatlanski odnos bi morao da bude širi od osovine EU-SAD, trebalo bi da se otvori za saradnju sa drugim demokratijama - od Kanade do Japana, kako bi se razvile zajedničeke bezbednosne, trgovinske i odbrambene strategije prema Kini, Indiji i Latinskoj Americi.

Košmar Trampovog mandata mogao bi sada biti prevaziđen, ako bi se uložio napor da se razume šta motiviše pokret "alternativna desnice" i populiste, i na koji način bi se mogle urediti društvene mreže, ocenila je ona.

Video: Obećavam da ću biti predsednik koji neće deliti ljude: Pobednički govor Bajdena!

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoks

    EU očekuje od Bajerna da ukine sankcije Rusiji da bi evropska privreda živnula i da potpomogne privrede država na bliskom istoku koje su upropastile i tako zaustavile priliv izbeglica u Evropu.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima