Haos oko vakcine: EU zapretila "AstraZeneki", Švedska prestala da plaća "Fajzeru"

Vakcinisanje u EU sporo se odvija u poređenju s nekim drugim zemljama i nailazi na probleme

  • 23
Vakcinacija Evropa vakcina protiv korona virusa Foto: Tanjug/AP

Evropska unija danas je pozvala farmaceutske kompanije da se držedate  reči u vezi sa isporukom vakcina protiv korona virusa u jeku niza smanjenja isporuka i kašnjenja, dok se ruše nade u brzo suzbijanje pandemije kovida-19, prenosi Hina.

Svet, željan obnove ekonomije i putovanja, pozdravio je izuzetno brzi razvoj vakcina kao najbolju priliku za zaustavljanje pandemije koja je odnela više od 2,1 milion života.

Međutim, vakcinisanje u EU sporo se odvija u poređenju s nekim drugim zemljama i nailazi na probleme, posebno u vezi sa zastojem i lancu snabdevanja.

"AstraZeneca", koja je razvila svoju vakcinu zajedno sa Univerzitetom u Oksfordu, rekla je Evropskoj uniji da ne može da ispuni dogovorene ciljeve isporuke do kraja marta. "Fajzer" je saopštio da će doći do privremenog usporavanja snabdevanja od kraja januara do početka februara, prenosi Index.hr.

"Morate da isporučite vakcine"

- Evropa je uložila milijarde kako bi pomogla da se razvije prva svetska vakcina protiv kovida-19, kako bi stvorila istinsko globalno zajedničko dobro - rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na virtualnom sastanku Svetskog ekonomskog foruma (WEF).

- A sada ih firme moraju isporučiti. One moraju poštovati svoje obveze - dodala je.

Zemlje članice EU mogle bi izvesti "AstraZeneku" pred sud zbog kršenja ugovora o snabdevanju ako ne bude poštovala plan isporuke, rekao je šef letonske diplomatije Edgars Rinkevics.

Ursula fon der Lajen Foto: Tanjug/AP

- Ta mogućnost se treba razmotriti i koordinisati među članicama EU - rekao je ministar Reutersu preko svog portparola.

Svaka država članica EU ima odvojeni ugovor o snabdevanju sa ovom kompanijom.

Nemački ministar zdravlja podržao je predloge EU o uvođenju ograničenja na izvoz vakcina protiv kovida-19, izjavivši da Evropa treba da ima svoj "pravedni udeo".

- Mogu da shvatim da ima problema u proizvodnji, ali to onda mora pogoditi sve jednako - rekao je ministar zdravlja Jens Span televiziji ZDF.

"AstraZeneca" je saopštila da početne isporuke vakcina Evropskoj uniji neće dostići ciljane količine zbog zastoja u proizvodnji.

- Početne količine biće manje od prvobitno predviđenih zbog smanjene proizvodnje u fabrici unutar našeg evropskog lanca snabdevanje - rekao je portparol firme u saopštenju u petak ne navodeći detalje.

"To bi bilo zabrinjavajuće"

"AstraZeneca" je ponudila EU isporuku u februaru, ali nije razjasnila moguće preusmeravanje doza iz Britanije, rekli su Reutersu zvaničnici EU u utorak.

Bilo kakav potez u svrhu ograničavanja izvoza u Britaniju, koja je nedavno izašla iz EU, ugrozio bi cilj o imunizaciji najosetljivijih grupa do sredine februara, rekao je čelnik Nacionalne zdravstvene službe (NHS) Engleske Sajmon Stivens.

Rekao je poslanicima da bi "to bilo zabrinjavajuće" ako bi se dogodilo.

Švedska obustavila plaćanje

Švedska je privremeno obustavila plaćanje "Fajzeru" za vakcinu i traži razjašnjenje u vezi sa količinom dostupnih doza u svakoj bočici, izvestio je u utorak dnevnik "Dagens Nyheter".

Švedska želi da zna broj doza koje joj dolaze na naplatu, nakon što joj je "Fajzer" obračunao šest doza u svakoj bočici umesto dogovorenih pet, pišu novine.

"Pfizer Švedska" odbio je da komentariše za Reuters taj izveštaj, ali je rekao listu "Dagens Nyheter" da naplaćuje šest doza po bočici vakcina.

Čelnik Svetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Gebrejesus prošle nedelje je nazvao nejednak pristup vakcini "katastrofalnim moralnim slomom", pozvavši države i proizvođače na pravedniju raspodelu vakcina širom sveta.

Južnoafrički predsednik Kiril Ramaposa pozvao je u utorak bogate zemlje da ne gomilaju vakcine, izjavivši da svet treba udruženim snagama da se bori protiv pandemije.

- Bogate zemlje sveta nabavile su velike količine doza - rekao je on na virtualnom sastanku WEF-a.

- Neke su zemlje nabavile čak do četiri puta više nego što je potrebno njihovom stanovništvu... isključivši druge zemlje - navodi.

Angela Merkel Foto: Tanjug/AP

Merkel poziva na "ravnomernu" raspodelu vakcina u svetu

I nemačka kancelarka Angela Merkel je danas pozvala na "ravnomernu" raspodelu vakcina u svetu.

- Važno je imati ravnopravnu raspodelu (...) u ovom trenutku slabe raspoloživosti vakcina - rekla je nemačka kancelarka na ekonomskom forumu u Davosu koji se ove godine održava virtualnim putem.

- Sada sam još sigurnija nego pre (...) da moramo izabrati multilateralni put i da protekcionizam neće rešiti problem pojedinačnog pristupa vakcini - ocenila je Merkel.

Video: Grčki premijer nakon vakcinacije zapalio društvene mreže

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brundo

    26. januar 2021 | 19:25

    Sve to saljite u Srbiju na testiranje.Ima dovoljno penzionera, hipohondara i botova za spricanje.

  • GLOBALIZACIJA

    26. januar 2021 | 18:42

    Samo RUSKA ili KINESKA! Ostale ne dolaze u obzir

  • Seržile

    26. januar 2021 | 18:02

    Meni su čudne članice EU što rade protiv svojih interesa, Amerika lpi sankcije Kini i Rusiji a EU članice se pridruže na svoju štetu najpre ekonomsku zatim energetsku a sada zdravstvenu pa koje tu lud!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA