≫ 

Bajden razgovarao i sa Putinom: Donesena važna odluka, tema i Navaljni?

Novi START potpisan je 2010. godine i smatra se temeljem globalne kontrole naoružanja. Sada će dogovor da bude produžen

  • 3
Joe Biden, Džo Bajden, Vladimir Putin, 2011

Foto: Tanjug/AP

Rusija i Sjedinjene Američke Države postigle su dogovor o produženju Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja Novi START, saopštio je Kremlj, potez kojim se čuva posljednji važeći sporazum te vrste između dve najveće svjetske nuklearne sile.

Novi START, koji je potpisan 2010. i ističe 5. februara ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava, raketa i bombardera koje Rusija i SAD mogu rasporediti.

Kremlj je tu informaciju objavio u saopštenju o tome da su ruski i američki predsednik Vladimir Putin i Džo Bajden razgovarali prvi put otkako je Bajden stupio na dužnost prošle nedelje.

Moskva i Vašington nisu uspeli da dogovore produženje sporazuma za vreme bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, čija je administracija htela da postavi uslove koje je Moskva odbila.

- Produženje je u interesu obe zemlje, ali i celog sveta - rekao je portpatol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

Novi START potpisan je 2010. godine i smatra se temeljem globalne kontrole naoružanja.

Vojni stručnjaci su ranije upozoravali da bi se, kada ne bi došlo do produženja Novog START-a, mogla razbuktati potencijalna trka u naoružanju kao i napetosti između Moskve i Vašingtona.

Kremlj u saopštenju navodi da je Putin rekao Bajdenu da će normalizacija odnosa između Moskve i Vašingtona da bude u interesu obe zemlje.

Dvojica čelnika su razgovarala i o američkoj odluci da izađe iz sporazuma Otvoreno nebo donesenoj tokom Trampovog mandata, kao i o iranskom nuklearnom programu i sukobu u Ukrajini.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki izjavila je u Vašingtonu je da je Bajden izrazio zabrinutost Putinu zbog ruskih aktivnosti, uključujući odnos prema uhapšenom kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom.

Istovremeno, Bajden nastoji a popravi i zategnuto savezništvo između SAD i Evrope te je u telefonskom pozivu generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu naglasio da će se Vašington pridržavati povelje NATO-a i odredbi o zajedničkoj obrani članica tog saveza.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksa

    27. januar 2021 | 07:40

    Brate Putine zapadnim satanistima I kerovima nikad ne veruj.

  • JACA ♎

    27. januar 2021 | 08:41

    Je li to Bajden pokušao da drži predavanje Putinu o tome kako Rusija treba da se ponaša? 😅

  • navaljni srpski brat

    27. januar 2021 | 06:13

    Po mome misljenju Zapad treba da kao i Lukasenku Putinovim funkcionerima da zamrznu novac u bankama na zapadu a ne sankcije nasem bratskom ruskom narodu.To Putina i njegove ne dotice.Hvala na objavi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA