≫ 

Obrt: AstraZeneka ipak večeras dolazi na sastanak sa predstavnicima EU

Diplomatski izvori kažu da su iz kompanije potvrdili dolazak

  • 1
Oxford AstraZeneca Oksford AstraZeneka vakcina koronavirus Foto: Tanjug/AP

Diplomatski izvori u Briselu su potvrdili da će predstavnik kompanije AstraZeneka ipak prisutvovati večerašnjem sastanku sa predstavnicima Evropske komisije i zemljama članicama.

- Rekli su nam da nemaju šta novo da nam kažu, ali na kraju je izvršna potredsednica kompanije Iskra Reić rekla da će prisutvovati sastanku i mi je očekujemo - poručuju u Briselu.

U Briselu naglašavaju da je za britansku kompaniju Astra Zeneka EU izdvojila 336 milona evra za razvoj proizvodih kapaciteta za vakicnu protiv Kovid-19, a da je potpisanim ugovorm naručeno 400 miliona doza.

Dodaje se da je da Astra Zenka trebalo da bude i prva vakcina sa kojim bi se krenulo u masovnu vakcinaciju u EU.

- Imali smo sreću da se prethodno odbre vakcine Fazjer i Moderna, jer Astra Zeneka može da isporuči tek četvrtinu doza planiranih za prvi kvartal 2021 - objašanjavu u Briselu.

Izvori iz EK navode da za razliku od Fajzera, od koga su dobili konkretne odgovore o problemu u prozvodnji i nadoknati vakcina, od Astra Zeneke i dalje čekaju jasan odgovor šta se dešava sa prozvodnjom i isporukom vakcina iz četiri fabrike koje se nalaze na teritoriji Evrope, od koji dve u Velikoj Britaniji.

- Ne mogu sve vakcine proizvedene u Evropi ostati u Evropi i to je normalno. Ali priorodno je i da mi proizvodimo za nas kao bi izbegli probleme sa uvozom - zaključuju u Briselu.

Podsetimo, ranije danas se pojavila informacija da je AstraZeneka odlučila da se povuče iz pregovora EU. Portparolka Evropske komisije je rekla da su iz predstavnici AstraZeneke jutros obavestili da neće prisustvovati sastanku.

Nakon toga se ispostavilo da se nisu povukli, već da su samo tražili odlaganje sastanka za jedan dan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radoje

    27. januar 2021 | 16:46

    Uzeli pare od EU i sad se prave Englezi. Danas kao zatvoreni zbog sumnjivog paketa da ne idu u Brisel na sastanak. Lopare svetske

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA