Zapad šalje poruku Moskvi i Pekingu? B-1 bombarderi blizu Rusije, podmornica u Južnom kineskom moru

Premeštaj vojne opreme i osoblja mnogo bliže Rusima znači da će "Amerika biti u mogućnosti da mnogo brže reaguje na potencijalnu rusku agresiju"

  • 35
Vojska, B1 bombarderi, podmornica, mapa sveta, Rusija, Amerika, Kina, Francuska

Ilustracija: Nikola Jovanović

Veliku pažnju javnosti privukla je nedavna izjava glavnokomandujućeg NATO snaga za Evropu, generala Toda Voltersa, koji je istakao da su zapadni saveznici sve zabrinutiji zbog jačanja saradnje Rusije i Kine.

Volters je tada kazao da prisne veze Moskve i Pekinga "apsolutno sugerišu na pojavu partnerskog odnosa".

U prilog tome o kakvoj je situaciji reč, govori i potez američke vojske, koja će poslati četiri bombardera B-1 i oko 200 vojnika iz baze u Teksasu u vazdušnu bazu Orland u Norveškoj. Prema pisanju TV mreže CNN, ovo je "jasna poruka Moskvi" da će američka vojska "delovati u strateški važnom regionu Arktika" i da na taj način pokaže da će zaštititi saveznike "od bilo kakve ruske agresije".

Prema rečima brojnih izvora, transfer aviona i ljudstva bi trebalo da bude okončan u naredne tri nedelje, a tada bi trebalo da se otpočne sa misijama u arktičkom krugu i međunarodnom vazdušnom prostoru severozapadno od granice Rusije.

Vežbe su do sada bile organizovane iz Ujedinjenog Kraljevstva, a premeštaj vojne opreme i osoblja mnogo bliže Rusima znači da će "Amerika biti u mogućnosti da mnogo brže reaguje na potencijalnu rusku agresiju", ističu američki zvaničnici.

- Operativna spremnost i naša sposobnost da podržimo saveznike i partnere, kao i mogućnost da brzo odgovorimo, izuzetno su važni za kombinovani uspeh - kazao je komandant vazdušnih snaga SAD u Evropi i Africi, Džef Harigan.

Američki predsednik Džo Bajden je, prema mišljenju stručnjaka, već demonstrirao da je spreman da pokaže oštriji pristup prema Moskvi, za razliku od njegovog prethodnika Donalda Trampa, ističu tamošnji mediji.

Kako navodi CNN, Bajden je nedavno imao prvi razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, gde je bilo reči o nedavnim sajber napadima. On je takođe pozvao prvog čoveka Rusije da se oslobodi opozicionar Aleksej Navaljni.

Američko ministarstvo odbrane duboko je zabrinuto potezima ruske vojske da spreči potencijalni pristup Arktiku i njegovim pomorskim i prirodnim resursima, pošto zvanična Moskva nastavlja sa militarizacijom tog regiona, tvrde tamošnji mediji.

Nuklearna podmornica u Južnom kineskom moru

 

Francuska nuklearna podmornica Emerod izvršila je patrolu kroz Južno kinesko more u sklopu napora zvaničnog Pariza da ospori polaganje prava Pekinga u tim spornim vodama, tvrdi "South China Morning Post".

Ministarka odbrane Florens Parli objavila je u ponedeljak uveče da je ta podmornica zajedno sa ratnim brodom Sen patrolirala kako bi "potvrdila da je međunarodni zakon jedino pravilo koje važi".

 

- Ovo je dokaz kapaciteta francuske mornarice da bude angažovana na daljinu i u dužem vremenskom periodu, zajedno sa našim australijskim, američkim i japanskim partnerima - navela je Parli.

Ona je dodala da Francuska ima "eksluzivne ekonomske zone" u Indo-pacifičkom regionu, te da "namerava da tamo zaštiti svoj suverenitet, kao i svoje i interese".

Kako navodi ovaj portal, kinesko ministarstva spoljnih poslova, kao ni odbrane, nisu još prokomentarisali poslednju operaciju francuske mornarice.

Peking je u više navrata protestovao zbog prisustva stranih ratnih brodova u vodama Južnog kineskog mora. Kina je odlučna u zaštiti svojih interesa, posebno kada je reč o tom regionu, te ostaje da se vidi kakav potez će povući čelni ljudi te zemlje.

Video: Rusi i Kinezi u najvećoj vojnoj vežbi u istoriji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr. mr.

    9. februar 2021 | 13:50

    Ne smeju da napadnu Iran a oni će na Rusiju i Kinu smešno

  • Mišo

    9. februar 2021 | 13:06

    Ameri čačkaju mečku nemoj posle da bude izvinite nismo znali

  • zac

    9. februar 2021 | 13:27

    Trose novac bez veze, dobro nam je poznato da veliki izmedju sebe nece nikada zaratiti jer bi to mozda bio kraj covecanstva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA