Mediji tvrde da Nemačka ide ka novom lokdaunu: "Ova trka je odavno izgubljena"

- Mutirani virus iz Velike Britanije, kao i drugi sojevi će nas pregaziti, virus je dobio raketni pogon - rekla je Brinkman

  • 8
Angela Merkel Foto: Tanjug/AP

Vlada Nemačke najverovatnije će sutra produžiti lokdaun do 1. marta zbog korona virusa, tvrdi portal RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND).

- Broj novozaraženih se smanjio, ali postoji opasnost od mutacija virusa. Ovo je mešavina uspeha i rizika. Moramo pažljivo da nastavimo - upozorili su iz Instituta Robert Koh.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih država sastaće se sutra i odlučivaće o merama posle 14. februara.

Merkel je juče upozorila premijere da budu oprezni sa ublažavanjem mera i insistirala je na daljim merama radi smanjenja broja novih slučajeva korona virusa u sledeće dve nedelje, prenosi "Index".

"Virus je dobio raketni pogon"

Savetnica kancelarke, virusolog Melani Brinkman zalaže se za to da se odmah proglasi potpuni karantin, najviše zbog straha od brzoširećeg britanskog soja koronavirusa.

- Mutirani virus iz Velike Britanije, kao i drugi sojevi će nas pregaziti, virus je dobio raketni pogon - rekla je Brinkman koja smatra da vakcina protiv koronavirusa ne može u potpunosti da pomogne u borbi protiv novog soja.

- Ova trka je davno izgubljena. Cepivo se proizvodi, ali biće potrebno vremena da ga svi dobiju. Imunizacija nas neće izvući iz pandemije dok ne popusti u celom svetu. Koronom ćemo se i dalje baviti 2022. godine, a verovatno i posle - dodala je ona, a prenose mediji.

Postepeno otvaranje škola

Jedna od glavnih tema sastanka kancelarke i premijera njemačkih saveznih država biće vrtići, škole i frizerski saloni. Prema pisanju nemačkih medija, moguća je odluku o postepenom otvaranju škola, odnosno pohađanju školske nastave u grupama.

Čelnici SPD-a žele da omoguće naizmeničnu nastavu u osnovnim školama i ponovo otvore vrtiće tani gde je sedmodnevna incidencija ispod 100. To bi bio slučaj u većini okruga, prenose mediji.

Međutim, kancelarija kancelarke je strogo protiv. Prema informacijama iz vladinih krugova, Merkelova i šef kabineta kancelarke Helga Braun ne žele da dozvole otvaranje škola u februaru.

S gledišta država koje su pod vladom SPD-a, moguć je dogovor o otvaranju škola s naizmeničnim predavanjima tamo gde je sedmodnevna incidencija niža, a to znači između 50 i 90 okruga u Nemačkoj.

Video: Uvek hladna Angela Merkel prvi put na ivici suza: Preklinjala građane da se čuvaju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • B. sa Majne

    9. februar 2021 | 14:53

    Verujte bore se da ovo sto duze traje,ne znam sta se tu krije?

  • 534

    9. februar 2021 | 15:36

    Ma ugledajte se na nas. Mi svakog dana imamo sve više i više zaraženih a hoćemo popuštanje mera.

  • Brundo

    9. februar 2021 | 15:19

    Znate li da je u pripremi izrada zakona o legalizaciji istopolnih zajednica, iako su istopolne bracne zajednice zabranjene Ustavom?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA