Drže Ivanovu sliku, mole se za pokoj duše, a nemaju potvrdu da je mrtav: "Sve se poklapa, to su oni"

Meštani sela oplakuju svoje najmilije. Iako još nije stigla potvrda iz Meksika, za njih nema sumnje da su tela njihovih sinova, ćerki i unuka pronađena zapaljena nedaleko od američke granice

  • 3
Ivan Gudeli, navodno ubijen u masakru, Meksiko German i Marija drže sliku unuka Ivana, za kojeg veruju da je ubijen i spaljen nedaleko od granice Foto: Tanjug/AP

U Meksiku, u Tamaulipasu, je prošle sedmice uhapšeno 12 policajaca zbog sumnje da su umešani u brutalno ubistvo 19 ljudi, među kojima je i nekoliko migranta iz Gvatemale. Tela su pronađena krajem januara, izrešetana i spaljena, u blizini granice sa SAD.

U selu Komintasilo, u Gvatemali, porodice i dalje čekaju zvaničnu potvrdu da su među pronađenim ostacima i tela njihovih 13 rođaka. Vlasti u Meksiku još nisu identifikovale žrtve, pa se još ne može sa sigurnošću tvrditi da su ubijeni meštani sela Komintasila, koje se nalazi blizu granice sa Meksikom. Ipak, u selu veruju da su ubijeni upravo njihovi najmiliji, pa se u suzama opraštaju od njih.

Svuda u selu gore sveće, meštani se mole za pokoj duše, a u kućama deset muškaraca i tri žene koje se vode kao nestali, kraj sveća su postavljene fotografije Ivana, Kristine, Rivalda Danila i još desetoro njih koji su krenuli put Amerike u potrazi za boljim životom...

German i Marija Tomas u drhtavim rukama drže sliku unuka Ivana Gudelija (22). Oplakuju ga iako još nemaju potvrdu da ga više nema. Ivanova supruga Sejdi kaže da je Ivan otišao sa grupom prijatelja jer je želeo da u SAD nađe posao, kako bi sakupio dovoljno novca da pomogne bolesnoj majci, koja se leči od dijabetesa. Osim toga, želeo je da skupi dovoljno novca da bi sebi mogao da kupi nove klavijature, pošto je svirao u jednom bendu...

- Iznenada je prestao da šalje poruke i da se javlja, baš u to vreme kada se sumnja da je počinjen masakr - svedoči Sejdi za medije.

Irma Jolanda Himenez Perez kaže da veruje da je njen 17-godišnji sestrić Rivaldo Danilo Himenez, među mrtvima... Tako je čula od krijumčara, koji je pokušao da ih prebaci preko granice.

- Taj koji ih je vozio pozvao je mog brata i rekao mu da ima loše vesti. Pitao ga je kakve, a ovaj je samo rekao: "Mrtvi su". Kažu da su upucani i potom spaljeni, to je sve što znamo - tvrdi Irma.

Dok se po nalogu Ministarstva spoljnih poslova Gvatemale radi na prikupljanju uzoraka od rođaka, kako bi se radila DNK analiza i uporedila sa žrtvama, rođaci kažu da se informacije o masakru previše poklapaju sa njihovim saznanjima i trenutkom kada su izgubili svaki kontakt sa svojim rođacima...

U severnom delu Meksika tela su otkrivena prošle subote. Četiri tela su pronađena u jednom taksiju, a 15 je bilo bačeno jedno preko drugog u zadnjem delu jednog kamioneta.

Na telima su pronađene prostrelne rane, ali nigde okolo nije bilo čaura, zbog čega policija veruje da su ubijeni na drugom mestu, te da su samo tela tu dovezena i ostavljena.

U okrugu Kamargo, gde su tela pronađena, već duže vreme se vode borbe između narko klanova, a vlasti su saopštile da su u zapaljenom kamioneta pored tela pronašli i tri automatska oružja.

Sama pomisao da su njihovi najmiliji brutalno stradali podseća ih na masakr iz 2010. godine, kada su ubijena 72 migranta u blizini tog istog mesta.

Francisko Havijer Kabeza de Vaka, guverner Tamaulipasa je rekao da država neće dozvoliti da ovo ubistvo prođe nekažnjeno. On je rekao da država sarađuje sa vlastima u Gvatemali, kako bi se što pre prikupili svi dokazi i uzorci za DNK analizu, kako bi mogli da identifikuju žrtve.

- Ovaj događaj nas je razbesneo, jer to šalje sliku nasilja koja nije oličenje mirnog Tamaulipasa, zajednice koju želimo i gradimo zajedno - rekao je guverner i izrazio saučešće porodicama žrtava.

Irma kaže da se vreme ubistva u Tamaulipasu poklapa sa trenutkom kada su meštani sela izgubili kontakte sa svojim najmilijima.

- Danilo je uvek slao poruke mom bratu, da mu javi gde je i kako je, i onda odjednom poruke više nisu stizale - priča Irma.

Poput Danilove porodice i Rikardo Garsija Perez je već stavio sliku svoje ćerke Kristine (20) na oltar. Ona je 12. januara krenula put američke granice, a onda je otac dobio poziv od krijumčara.

- Zvao me je u subotu i rekao mi da je mrtva. Rekao je da je vozilo u kojem su bili zapaljeno, da je sve sada pepeo - priča Kristinin otac Rikardo.

On je digao kredit da bi skupio dovoljno novca da ćerku prebaci u Ameriku. Znao je krijumčara koji će njegovu Kristinu, kako je rekao, bezbedno prevesti preko granice. Nije otkrio njegov identitet... Krijumčar je nekako preživeo napad.

- Zvali smo ga, plakao je... Od tada više ni reč nismo čuli od njega - kaže Rikardo.

Razlozi zbog kojeg su mladi meštani Komitansila želeli da krenu na ovaj opasan put je bio jedan - da žive bolje. Danilo je zarađivao oko 6,5 dolara dnevno, radeći u polju kukuruza, a više od svega je želeo da se školuje. Kristina je otišla da sakupi novac za operaciju drage rođake, koja je rođena sa defektom.

- Ti ljudi koji su je ubili, možda su uspeli da joj naude i da za to ne odgovaraju, ali njena duša će i dalje živeti, ona će sijati, zajedno sa Bogom - kaže potreseni Kristinin otac.

Porodice nestalih kaže da žele samo jedno - pravdu i objanjenje zašto se ovo dogodilo njihovim najmilijima.

Grupa iz sela je krenula nekoliko dana pre nego što je u Gvatemali otkrivena grupa od nekoliko hiljada migranata iz Hondurasa. Vlasti Gvatemale su otkrile lanac krijumčarenja i presreli ih...

Video: Ranjen šef policije u napadu narko bande

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA