≫ 

Skoro godinu dana bore se sa koronom: Kejtlin "kao da je u zatvoru", Džejson ne može bez respiratora

Ona se zarazila pre nego što je zabeležen prvi smrtni slučaj u državi Ilinois; Englez Džejson će morati celog života da koristi respirator

  • 0
Francuska Marsej, kovid bolnica korona virus Foto: Tanjug/AP

Cela planeta i dalje se bori sa pandemijom korona virusa, koji je stavio šapu na skoro svaki deo sveta.

Koronavirus je do sada odnela preko 2,4 miliona života, a postoje slučajevi ljudi koji se i posle više meseci i dalje bore protiv ove infekcije

Jedna od njih je bivša fudbalerka iz Čikaga, Amerikanka Kejtlin Denis (30) boluje od kovida 331 dan.

Ona je ispričala da se zarazila pre nego što je zabeležen prvi smrtni slučaj u američkoj državi Ilinois i da joj se čini kao da je od tada prošao ceo vek.

- Zakačio me virus pre nego što je iko nosio masku. Sada pričamo o drugoj godini, vakcinama, novim sojevima, novoj administraciji, ali meni je sve isto. Uvek sam u krevetu, u svojoj sobi. Bolesna sam 331 dan. Imam osećaj da se vreme ne pomera, osećam se kao da sam u zatvoru i da udaram recke na zidu - rekla je ona za Vašington post, a preneo Sijetl tajms.

Kaže da je jedno vreme govorila samoj sebi da će joj sutra biti bolje, ali da to više ne čini.

- Pokušavam da se pomirim sa činjenicom da je ovaj virus nešto što neću savladati. To bi moglo biti to. Budim se svakog jutra i pitam se ''kako li će mi biti danas?'' Ja sam ono što lekari zovu ''dugotrajni bolesnik'', gde kovid preuzme vaše telo i neće da ode. Doktori misle da nas može biti na desetine hiljada u svetu, ali niko zapravo ne zna.

Pitate se da li ću imati mučninu ili jaku vrtoglavicu. Ili, možda preferirate migrenu sa bolovima u telu? Neki simptomi su konstantni, kao što su bolovi u telu i slabost od glave do pete, ali neki dođu pa prođu - zvonjava u ušima, bol u rebrima, preskakanja srca, vrele uši, utrnuli prsti, osećaj opijenosti - dodala je.

Denis je rekla da više nema posao, da ponekad jedva ustane iz kreveta i da ima osećaj da joj "dan nikada ne počinje niti se završava".

- Nekad imam gubitak pamćenja pa pomislim da imam amneziju. Kao da sam u crnoj rupi. Čekam sati da prođu - izjavila je ona.

"Želela sam da umre"

Jedan od engleskih pacijanata koji se najduže borio sa korona virusom moraće verovatno ceo život da koristi respirator kako bi mogao da diše, kazala je njegova supruga za Sky News.

Džejson Kelk proveo je više od 10 meseci na Intenzivnoj nezi u bolnici u Lidsu pošto je u martu prošle godine oboleo od Kovida-19. Ovaj 49-godišnjak je i dalje na respiratoru, neophodna mu je dijaliza, a tek je nedavno prvi put prohodao od kada je bio zaražen koronavirusom.

- Ovo je bilo jako dugo i užasno putovanje. Tri nedelje je situacija bila nesigurna. Bio je veoma, veoma bolestan. Do toga je došlo da sam poželela da je umro u aprilu zato što ništa nije išlo kako treba. Bilo je užasno - izjavila je njegova supruga Sju Kelk.

- Poslednjih dana, on je na nekih 12 do 14 sati skinut sa respiratora. Verovatno će mu biti potreban respirator do kraja života tokom noći. Biće mu potrebna i dijaliza, pošto su mu bubrezi uništeni - priča Sju.

Džejson je nedavno prohodao prvi put od kada je oboleo od Kovida-19, a njegova supruga ističe da mu se stanje poboljšava.

- Sada mogu da ga vidim svake nedelje što je sjajno. Vratila mu se njegova ličnost, više nema problema sa delirijumom ili konfuzijom. Tada je bio prilično umoran i pospan, a sada je pun osmeha i smeje se - ispričala je Sju.

Ona navodi da Džejson ima problema da govori, jer je intubiran.

- Komunikacija nam je nekada presmešna. Moja veština čitanja sa usana nije toliko dobra. Međutim, on komunicira dobro sa sestrama, a i može da zapiše stvari - objasnila je Sju.

Video: Pukovnik Udovičić: Treba biti oprezan da se korona ne bi razbuktala

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA