Bajden okrenuo leđa moćnom saudijskom princu kojeg povezuju s jezivim zločinom: Tramp ga podržavao

Zahlađenje odnosa s princom ozbiljna je poruka mladom vladaru koji je do sada verovao da je nedodirljiv

  • 2
Joe Biden, Džo Bajden Foto: Tanjug/AP. Profimedia

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena odlučila se na značajan zaokret u svojim odnosima sa Saudijskom Arabijom. Predsednik Bajden neće direktno komunicirati s princom Muhamedom bin Salmanom, kojeg CIA smatra odgovornim za ubistvo novinara Washington Posta Džamala Kašogija, već će komunicirati samo s njegovim ocem, kraljem Salmanom bin Abdulazizom.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki prenela je juče tu odluku medijima, diplomatski napomenuvši kako se radi o "rekalibraciji" odnosa, te da će se "predsednik Bajden vratiti na održavanje odnosa na istom nivou", misleći "čelnik države sa čelnikom države".

Kralj Salman već je duže vreme predao stvarnu vlast u ruke svog prestolonaslednika, poznatijeg pod akronimom MBS. Prošla američka vlada direktno je komunicirala s MBS-om, a predsednik Donald Tramp odbio je da objavi izveštaj CIA koji je princa povezao sa zverskim zločinom koji se dogodio u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

MBS, iako je u početku bio miljenik zapadnog sveta kada se predstavio kao princ reformista koji će Saudijsku Arabiju uvesti u 21. vek, diversifikovati njene izvore prihoda i modernizovati zakone, danas je meta međunarodnih osuda zbog svoje uloge u ratu u Jemenu, koji se pretvorio u stravičnu humanitarnu katastrofu, te zbog brutalnog kažnjavanja aktivista za ženska prava, prenosi Jutarnji.hr.

Ubistvo disidenta Kašogija u saudijskom konzulatu, u kojem su saudijski agenti ugušili i raskomadali kolumnistu Washington Posta, za većinu je država označilo prekretnicu u odnosima s princem, ali Trampova Bela kuća nastavila je s njim da održava prijateljske odnose.

Nakon što je Bajden došao na vlast, postalo je jasno da će promeniti odnose sa Saudijskom Arabijom čim je ukinuo podršku za ratne operacije u Jemenu. U svom prvom spoljnopolitičkom govoru najavio je kako se "rat u Jemenu mora završiti".

Donald Tramp i princ Mohammed bin Salman Tramp je imao prijateljske odnose sa princom Foto: Profimedia/AFP

Psaki je juče navela kako Saudijska Arabija ima “kritične potrebe na polju samoodbrane”, te da će "Sjedinjene Države nastaviti da sarađuju na tom planu, ali će i jasno dati do znanja da postoje područja u kojima postoje neslaganja, i kojima SAD izražava svoju zabrinutost".

Portparolka je dodala i da je to "definitivno zaokret u odnosu na prethodnu administraciju".

Zahlađenje odnosa s princom ozbiljna je poruka mladom vladaru koji je do sada verovao da je nedodirljiv, pogotovo dok mu je Trampova vlada spremno prodavala oružje i pomagala njegovu kampanju u Jemenu, bez obzira na učestala kršenja ljudskih prava u njegovoj državi.

Bajden, koji još nije kontaktirao nijednog čelnika neke bliskoistočne države, poslao je još jednu poruku regiji kada je Psaki juče najavila da će prvo kontaktirati izraelskog premijera Benjamina Netanijahua. No, i Netanijahu je trenutno "na ledu" i nestrpljivo čeka svoj poziv. Bajdena su već kritičari prozvali zbog toga što još uvek nije uspostavio kontakt s tradicionalno najbližim saveznicima Vašingtona na Bliskom Istoku.

- Izrael je, naravno, saveznik. Izrael je država s kojom imamo važne strateške sigurnosne odnose, i naš je tim u potpunosti povezan, još ne na nivou čelnika država, ali vrlo skoro - kazala je juče Psaki.

Video: Novi predsednik Amerike ušao u Belu kuću: Džo Bajden i prva dama prešli prag novog doma

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đole

    17. februar 2021 | 22:13

    Ala će ovaj da prokliza uskoro.

  • Ana

    17. februar 2021 | 22:30

    Ako on i saudice okrenu leđa tom papku a pukli su onda jel ne šutnuti dolar i odele oni u tli lepa onda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA