Mogerini o EU: "Najveća opasnost dolazi iznutra"

Ona poručuje da bi i Evropa i svet trebalo da izvuku lekcije iz ove pandemije

  • 0
Feederika Mogerini, Evropska Unija Foto-montaža: Pixabay, Flickr/Unión Europea en Perú

Bivša šefica diplomatije EU Federika Mogerini smatra da će u periodu posle pandemije korona virusa najveći izazov za jedinstvo Unije biti unutrašnje političke tenzije izazvane populističkim i antisistemskim stavovima krajnje desnice.

- EU je rođena na osnovama izgradnje saradnje i prekida sukoba. Nacinalizam nas može vrartiti mišljenju da nam je bolje jednima bez drugih i da su nam druge članice takmaci. Ako EU uđe u logiku nacionalizma posledice mogu biti veće nego što su ove od pandemije - ocenila je Mogerini.

Učestvujući na Minhenskoj ekonomskoj debati, Mogerini je ocenila da su građani Evrope, ali i sveta, po prvi put tokom pandemije shvatli međusobnu povezanost i uslovljenost sopstevne sigurnosti bezbednošću drugih.

- Pandemija je naglasila potrebu ujedinjavanja snaga. Međutim, ono što je bila prilika za globalnu sardanju pretvorilo se u takmičenje narativa i ideološku popagandu - kaže Mogerini, a prenosi Tanjug.

Ona poručuje da bi i Evropa i svet trebalo da izvuku lekcije iz ove pandemije i pripreme se za buduće izazove koji će svakako doći.

- Svet mora da definirše da li će da radi na kooperativnoj mreži ili ćemo pratiti put konfrontacije- konstatuje Mogerini.

Sadašnja rektorka Evropskog univerziteta Federika Mogerini navodi da je nova administracija u Vašingtonu već napavila korak ka boljoj saradnji u svetu, ali i naglašava da očekuje da će se SAD i u periodu koji dolazi više baviti unutrašnji pitanjima

- Mi Evropljani ćemo morati da naučima kako da budemo bliski prijatelji i partneri sa SAD, ali i da zadržamo stratešku autonomiju, jer će biti izazova koji će zahtevati naše nezavisne akcije”, kaže Mogerini.

Kada su u pitanju odnosi sa Rusijom, bivša šefica diplomatije EU ocenjuje da se oni nisu promenili pod uticajem pandemije, već da se oblikuju međusobnim razlikama po pitanju spoljne politika prema Ukrajini i Belorusiji, i odnosu prema ljudskim pravima i vladavini prava.

- Sankcije protiv Rusije uvedene zbog Ukrajine bile su opravdane i pokazale jedinstvo EU uprkos različitim ekonomskim interesima. Sankcije su imale jak uticaj na EU i rusku ekonomiju. Svi treba da stremimo strateškom partnerstvu sa Rusijom, ali za to moraju da se stvore uslovi - zaključila je Mogerini.

Video: EU lideri uputili poruku građanima EU

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA