• 0

Potresan prizor: Klizište odnelo seosko groblje, sanduci i urne plutaju u vodi

Meštani sela kod Đenove su rekli da su u svojim domovima čuli kako "groblje puca". Brzo su se uputili na brdo i gledali kako se deo brda odvaljuje i pada u provaliju

  • 0
Veliko obalno klizište Italija

Foto: vigilfuoco.it

Meštani sela Kamolji u Italiji u panici tragaju za ostacima svojih preminulih, nakon što je klizište odnelo seosko groblje u more.

Oko 200 kovčega i urni pluta Mediteranom, a mnogi ostaci ostali su zatrpani pod ruševinama nakon što se odlomio deo brda na kojem je bilo groblje.

Klizište se pokrenulo juče oko 15 časova u selu koje se nalazi nedaleko od Đenove, a stradalo je više od 200 grobnih mesta. I dve kapele su se sručile u more.

Spasioci i juče i danas pokušavaju da spasu kovčege iz grobova koji još nisu počeli da klize niz brdo.

Lokalni mediji pišu da je došlo do obalne erozije, a da se zemlja pokrenula zbog nedavnih snažnih oluja koje su zahvatile italijansku rivijeru.

Meštani su rekli da su u svojim domovima čuli kako "groblje puca". Brzo su se uputili na brdo i gledali kako se deo brda odvaljuje i pada u provaliju. Mnogi su ogorčeni jer su ostali bez svojih najmilijih.

- Noge mi se tresu, ovo je kao da je tata ponovo umro - rekla je jedna Pamela za lokalne medije ističući da je pepeo njenog oca sada ko zna gde.

Dimitri Perini ostao je bez porodične grobnice u kojoj su bili sahranjeni njegov deda i otac.

German Zopi je ljut na lokalne vlasti i tvrdi da su nastavili da šire groblje i prodaju parcele iako više nije bilo mesta.

- Izgubio sam baku, više je nikad neću naći. Sada pokušavam da saznam da li su i ostaci mog oca nestali - rekao je.

Seosko groblje je nastalo na brdu pre 150 godina, a već neko vreme, kako tvrdi gradonačelnik, se radilo na tome da se ojača brdo.

Gradonačelnik Francesko Olivar, koji je geolog po struci, je rekao da je bilo teško predvideti klizište. On veruje da je dosta kovčega ostalo zatrpano ispod zemlje.

Srećom, ponedeljkom je groblje zatvoreno za posetioce, tako da u ovoj tragediji nije bilo povređenih.

Spasioci su tokom čitave noći i jutra pokušavali da izvuku kovčege iz vode. Ostaci će biti poslati patologu, kako bi se utvrdilo kome pripadaju.

Veliko obalno klizište Italija

Foto: vigilfuoco.it

Lokalne vlasti su poslale dronove da snime područje, kako bi se što više kovčega pronašlo.

Radnici koji su bili na groblju u vreme incidenta snimili su trenutak kako puca deo rozarijuma gde su položene urne i pada u provaliju.

Kraj mora gde su pali ostaci sa groblja ima oko desetak kuća, ali navodno je samo nekoliko naseljeno. Vlasti su evakuisale stanovništvo dok akcija ne bude završena.

Video: Srušila se deonica auto-puta u Italiji

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima