≫ 

U reke ispustili 21.000 tona dizela: Ruska rudarska kompanija platila kaznu od 2 milijarde dolara

Sudska kazna za štetu nanesenu okolini, izrečena u februaru ove godine, daleko je najveća u istoriji ruskog pravosuđa kada su u pitanju kompanije

  • 2
Sibir, izlivanje nafte Foto: Printscreen/Youtube/ GMSQarab KingdomOfHeavenisatHand

Ruski rudarski div "Norilsk Nickel" objavio je u sredu da je platio kaznu od 146,2 milijarde rubalja (oko 2 milijarde dolara) za štetu prouzrokovanu izlivanjem dizela u reke i zemljište u Sibiru u najvećoj ekološkoj katastrofi u ruskom delu Arktika.

"Norilsk Nickel" najveći je proizvođač paladijuma u svetu, drugi proizvođač nikla i među 10 najvećih proizvođača bakra u svetu, prenosi Hina.

Izlivanje 21.000 tona dizela u reke i zemljište u okolini grada Norilska razljutilo je ruskog predsednika Vladimira Putina, a sudska kazna za štetu nanesenu okolini, izrečena u februaru ove godine, daleko je najveća u istoriji ruskog pravosuđa kada su u pitanju kompanije.

Kaznom je poslata poruka kompanijama da modernizuju proizvodnju, rekli su ruski zvaničnici.

Kompanija je objavila da se neće žaliti na presudu. Rezervisali su iznos za plaćanje kazne već prošle godine, zbog čega im je neto dobit u 2020. pala 39 posto.

Izlivanje goriva bilo je propraćeno nizom manjih incidenata na Arktiku u sledećih 10 meseci, što je podstaklo talas kritika na račun "Nornickelovih" mera zaštite okoline i sigurnosti.

Firma trenutno pokušava da zaustavi prodor vode u dva glavna rudnika na tom području i popravlja pogone za preradu, nakon urušavanja prilikom radova na obnovi u februaru, u kom je stradalo troje radnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA