≫ 

Objavili snimak o Lukašenkovom "rudniku zlata": Pominju vile, avione i majbahe vredne milione

U dokumentarnom filmu se navodi kako Lukašenko vodi luksuzan život, finansiran korupcijom

  • 40
Aleksandar Lukašenko Foto: Youtube/NEXTA, Tanjug/AP

Nakon što je sve obišao snimak saradnika Alekseja Navaljnog o navodnoj "Putinovoj vili", pojavio se novi dokumentarac u kom beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka optužuju da uživa u luksuzu, i da troši milione na velelepne vile, avione, i basnoslovno skupe automobile poput "Rols Rojsa" i "Majbaha".

Početkom sedmice NEXTA, opozicioni medij koji je baziran u Poljskoj, objavio je snimak u kom novinari, pozivajući se na anonimne izvore u kabinetu predsednika, optužuju Lukašenka da novcem građana finansira svoje hirove i kupuje nekretnine, vozila i letelice.

U snimku se navodi da je Lukašenkova Palata nezavisnosti u Minsku građane koštala 250 miliona evra, i dodaju da Lukašenko ima još 17 rezidencija širom zemlje.

U filmu koji je nazvan "Lukašenkov rudnik zlata" beloruski bloger Stepan Putilo navodi i da Lukašenko poseduje flotu vozila, četiri aviona i helikopter. Ipak, kako navode, ništa od ovoga se ne nalazi u Lukašenkovoj imovinskoj karti i nije prijavljeno poreskim organima.

Navode i kako Lukašenko voli brendirane stvari. Ističu kako se njegovi "Patek Philippe" satovi menjaju iz godine u godinu i da je svaki skupocen. Optužili su predsednika i da svojim rođacima deli skupocene "Montegrappa" olovke.

- Njegovi luksuzni automobili koji vrede oko 4 miliona evra, ni avioni Boing 737 i 767, kao ni poslovni džet G550 i helikopter, koji koštaju stotine miliona evra, nisu izlistani u poreskim izveštajima - navode u snimku.

Palata optočena zlatom

Optužuju ga i da je za vreme svog predsednikovanja sagradio mnogo objekata, koristeći sumnjive izvore finansiranja.

Najveću pažnju svakako je izazvala njegova Palata nezavisnosti u Minsku, u koju je navodno uloženo oko 250 miliona iz budžeta. Sam Lukašenko tvrdi da nijedna rublja građana Belorusije nije investirana u palatu. Ovo zdanje postalo je simbol tenzija otkako je Lukašenko dobio na poslednjim izborima, što je dovelo do protesta širom zemlje.

Lukašenko i njegov sin Kolja usnimljeni su 23. avgusta prošle godine kako helikopterom stižu u palatu i mašu automatskim oružjem dok pitaju "da li su njihovi protivnici još unutra".

Prema navodima autora snimka, Palata Nezavisnosti nema nikakvu administrativnu svrhu, a poput i drugih predsedničkih palata, u njoj postoji sauna, bazen, zimska bašta, vinski podrum, oružarnica ali i spavaće sobe za Lukašenka i za Kolju. Navode i da je u vili sve optočeno zlatom - od grba Republike Belorusije do toaleta.

U filmu se ističe i da su "evropski fondovi doprineli finansiranju Lukašenkovog režima i njegovog raskalašnog načina života".

- Od 2014. do 2020. EU je uložila oko 3,5 milijardi u Rusiju sa namerom da Minsk udalji od Moskve i da bivšu sovjetsku republiku približi zapadu - navode u dokumentarcu i dodaju da izbori održani u avgustu prošle godine, koje je EU ocenila kao nameštene, i konstantni napadi na opoziciju prikazuju "koliko su u zabludi".

NEXTA navodi da je godinama Evropska banka za obnovu i razvoj, kao i Evropska investiciona banka dali Belorusiji bespovratne kredite ili kredite od 1 odsto kamate. Novac je bio namenjen za ekonomski razvoj, preduzetništvo i zaštitu životne sredine. Umesto toga, kako navode, Lukašenko je sredstva "preusmerio" da bi zadovoljio svoje prohteve.

Tvrde da su objekti zidani evropskim novcem, a potom prodavani građanima pod hipotekom u rasponu od 8 do 24 odsto. Sredstva dodeljena za programe zaštite životne sredine, prema anonimnim izvorima u administraciji, išla su, između ostalog, i na održavanje rezidencija šefa države u rezervatima prirode.

Mnogi su ovaj dokumentarac uporedili sa snimkom o Vladimiru Putinu koji su nedavno objavili saradnici ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog. Nazivajući je "Putinovom najvećom tajnom", Navaljni i njegov tim otkrili su detalje o kompleksu u blizini grada Gelendžik, tvrdeći da pripada ruskom predsedniku.

Kompleks je snimljen iz vazduha dronom, a Navaljni kaže da je 39 puta veći od Monaka, na snimku se vidi podzemni kompleks za hokej na ledu, staklenik sa 2.500 kvadratnih metara i podzemni tunel koji vodi do Crnog mora.

Iz Kremlja su demantovali da ruski predsednik ima bilo kakve veze sa ovom palatom.

Ko stoji iza NEXTA?

Osnivač NEXTA je Stepan Putilo (22) koji je svoj prvi YouTube kanal pokrenuo kada je imao 15 godina. U početku se fokusirao na muziku, ali se dve godine kasnije veoma zainteresovao za politiku i rekao je da će "učiniti sve da otkrije sve prljavštine o Lukašenku".

U februaru 2018. protiv njega je pokrenuta istraga zbog vređanja predsednika u snimcima. Tada je već bio u Poljskoj gde je studirao i više se nije vraćao u Belorusiju. NEXTA Telegram nalog je napravljen u jesen 2018. Prošle godine, bio je jedan od "glavnih izvora informisanja" o protestima u državi nakon izbora. U oktobru su beloruske vlasti taj kanal označile kao ekstremistički i zabranile objavljvanje ili deljenje informacija koje imaju logo NEXTA.

Video: Belorusija, zemlja čuda: Nema siromašnih ali nema ni demokratije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA