• 5

Berlin: Turska poslala pogrešan signal i Evropi, i svojim ženama

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan odlučio je da istupi iz međunarodnog sporazuma o zaštiti žena uprkos apelima aktivista koji taj dokument vide kao ključni instrument u borbi protiv rastućeg porodičnog nasilja

  • 5
Ankara panorama Turska

Foto: Shutterstock

Odluka Turske da se povuče iz Istanbulske konvencije, načinjene 2011. godine u cilju zaštite žena od nasilja u porodici, poslala je pogrešan signal Evropi i ženama Turske, saopšteno je danas iz nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

- Ni kulturne, ni verske, ni druge nacionalne tradicije ne mogu biti izgovor za ignorisanje nasilja nad ženama - rekla je portparolka nemačkog Ministarstva, prenosi Rojters.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan odlučio je da istupi iz međunarodnog sporazuma o zaštiti žena uprkos apelima aktivista koji taj dokument vide kao ključni instrument u borbi protiv rastućeg porodičnog nasilja.

Iako je u Turskoj evidentiran porast nasilja u porodici tokom protekle godine, zvanična Ankara odlučila je da istupi iz sporazuma koji je pod pokroviteljstvom Saveta Evrope usaglašenog u Istanbulu i koji je Turska potpisala 2011. godine, preneo je Rojters.

- Ženska prava su zagarantovana našim zakonima, pre svega Ustavom. Naš pravosudni sistem je dinamičan i dovoljno snažan da primenjuje nove zakonske mere kada je to potrebno - izjavila je ministarka za porodicu, rad i socijalnu politiku Turske Zehra Zumrut, ne navodeći precizno iz kojih je razloga Turska odlučila da istupi iz međunarodnog sporazuma.

Međutim, turski konzervativni krugovi, koji se protive rodnoj ravnopravnosti, smatraju da međunarodni sporazum podriva porodičnu strukturu, ohrabruje nasilje i promoviše homoseksualnost.

Kritičari upozoravaju da će ovaj potez Ankare dodatno od EU udaljiti Tursku, koja teži ulasku u Uniju, dodaje Rojters.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    Jadne naše žene.. Šta sve trpe... Budimo dobri prema nasim ženama. Ipak su one divne i krasne.. Kako god...

  • alal vera alal vera

    islam tolerantna religija gde zene nemaju nikakva prava

  • Jea

    Ne volim ih ali su nam blizi nego zapadnjaci,hrabrosti ima a i jaki su...jos da su nam i komsije muslimani kao on,

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima