Srpska zastava ispred vulkana na Islandu posle velike erupcije: "Ovo je pojava retka i za Islanđane"

Nemanja, Zoran i Dragoljub, koji godinama žive na Islandu, prešli su težak put kako bi prisustvovali neobičnoj i retkoj pojavi

  • 1
Island, Vulkan Nemanja i njegovi drugari Dragoljub i Zoran kraj vulkana na Islandu raširili srpsku zastavu, Foto: Privatna arhiva

Posle 13 kilometara pešačenja, Srbi Dragoljub Prodanović, Zoran Kosanović i Nemanja Dobrota, stigli su u nedelju do vulkana na Islandu koji je eruptirao u blizini glavnog grada Rejkjavika posle čak 800 godina.

Njih trojica, kako priča Nemanja za portal Telegraf.rs, inače drugari, žive i rade na Islandu, mada, kaže, često idu u Srbiju.

Na put prema vulkanu odlučili su se jer je veoma retko videti tako nešto izbliza, čak i za Islanđane.

- Posle 13 kilometara izuzetno teškog puta po kamenu i mahovini, preko planine, uspeli smo da dođemo do ovog prelepog prizora. Na ovom mestu je poslednji put erupcija bila pre 800 godina. Bili smo tamo u nedelju, ima baš dosta da se pešači i postoje dva velika uspona koja se moraju preći da biste došli do mesta gde je erupcija - objašnjava naš sagovornik.

Podsetimo, dugo neaktivan vulkan na poluostrvu Rejkjanes u jugozapoadnom Islandu ponovo je proradio i počeo da izbacuje lavu sa dve strane u prvoj vulkanskoj erupciji u toj oblasti u gotovo 800 godina.

Islandski meteorolozi su saopštili da su erupcije počele zbog brojnih zemljotresa koji su bili učestali u danima pre ovog događaja.

Ta tačka je, kako navode svetski mediji, vulkanska i seizmološka “crvena tačka”, gde je od 24. februara do danas registrovano više od 40.000 zemljotresa, čime je prebačen broj potresa koji je tamo zabeležen tokom prošle godine.

Kako Nemanja priča, potresi su se osetili svakodnevno: nekad više, nekada manje.

- Posle toga je i krenula erupcija... Nema opasnosti za stanovništvo jer se vulkan nalazi u podnožju brda i planina, a i pored je okean, mada je moguće da dođe do otvaranja novih pukotina sa lavom. Tu smo, pa ćemo videti - poručuje Nemanja.

Kako kaže, na Islandu je situacija sa koronom odlična.

- Prošlog vikenda je bilo oko dvadesetak novih slučajeva, ali inače bude nekoliko ljudi nedeljno pozitivno. Uglavnom su to stranci. Klubovi i kafane rade do 11 uveče - priča naš sagovornik.

Video: Proradio vulkan na Islandu: Lava obojila nebo u crveno, a meteorolozi kažu da je erupcija bila mala

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA