• 0

Ko je princ Hamza koji se "pokajao" posle 2 dana? Jordan zabranio sve vesti o navodnoj zaveri

, Telegraf

Samo dva dana nakon snimka u kojem je rekao da je u kućnom pritvoru, princ je obećao vernost kralju

  • 0
Princ Hamza kralj Abdulah Jordan

Kralj Abdulah II (levo) sa polubratom, princem Hamzom Foto: Tanjug/AP

Jordan je zabranio svim medijima i korisnicima društvenih mreža da objave bilo kakav sadržaj u vezi sa polubratom kralja Abdulaha, nakon što je optužen za planiranje destabilizacije zemlje.

Princ Hamza bin Husein (41) je objavio dramatičnu video poruku u kojoj je rekao da se nalazi u kućnom pritvoru, dok je lidere Jordana optužio za nesposobnost i korupciju.

- Posetio me je načelnik generalštaba jutros i rekao da ne smem da izlazim i kontaktiram sa bilo kim zato što je na sastancima na kojima sam učestvovao, bilo kritika na račun vlade ili kralja - rekao princ u video snimku koji je njegov advokat dostavio Bi-Bi-Siju.

Rekao je da nije optužen da je sam iznosio te kritike, ali je i dodao da on nije odgovoran za loše upravljanje, korupciju i nekompetentnost vladajuće strukture u poslednjih 15-20 godina, kao ni za manjak vere građana u institutcije.

- Došlo je do tačke gde niko ne može da govori ili izrazi mišljenje o bilo čemu a da ne bude napadnut, uhapšen, zastrašivan - rekao je princ Hamza.

U audio poruci, koja je objavljena u ponedeljak, princa Hamza rekao je da će se oglušiti o naredbu vojske da prekine komunikaciju sa spoljnim svetom.

Međutim, posle samo nekoliko sati napravio je neočekivani zaokret i obećao vernost kralju Abdulahu nakon posredovanja kraljevske porodice.

- Potpisao sam pismo koje je izdala kraljevska palata. Potvrdio sam da se stavljam u ruke kralju i da ću ostati veran Ustavu meni drage Hašemitske Kraljevine Jordana - izjavio je princ Hamza.

Do toga je došlo nako posredovanja princa Hasana, kraljevog ujaka i drugih prinčeva, dodali su zvaničnici.

Vlada je tvrdila da je princ bio u dosluhu sa stranim partijama kako bi destabilizovali državu na Bliskom istoku, što je princ negirao.

Zvaničnici su sada zabranili izvešavanje o ovom pitanju.

- Da bi se zaštitila tajnost istrage koju su preduzele službe bezbednosti u vezi sa Njegovim visočanstvom princom Hamzom bin Huseinom i drugima, javni tužilac u Amanu je odlučio da zabrani objavljivanje svega što se odnosi na istragu u ovoj fazi - izvestila je državna novinska agencija.

Princ Hamza kralj Abdulah Jordan

Kralj Abdulah Foto: Tanjug/AP

Rečeno je da se zabrana odnosi na sve medije i na platforme društvenih medija.

Princ Hamza se smatra omiljenim sinom pokojnog kralja Huseina Prvog koji ga je pripremao za naslednika. Ipak, malo pre smrti 1999, kralj Husein se odlučio za svog najstarijeg sina Abulaha Drugog jer je Hamza, tada još tinejdžer, smatran premladim i neiskusnim.

Princa Hamzu je njegova majka kraljica Nur odgajala za budućeg kralja, a on je školovan privatno u Velikoj Britaniji i na Harvardu.

Međutim, kada je kralj Abdulah preuzeo moć 2004. godine, oduzeo je Hamzi titulu prestolonaslednika u korist sopstvenog sina.

Hamza je poslednjih nedelja prisustvovao više plemenskim okupljanjima, gde postoji frustracija zbog sve manje ekonomije i nedostatka posla - i gde su vlada i kralj otvorenije kritikovani.

Javni bes u Jordanu, koja se vidi kao jedna od najstabilnijih država na Bliskom istoku, dodatno je porastao nakon što je devet pacijenata obolelih od korona virusa umrlo kada je nova bolnica ostala bez kiseonika.

Zvaničnici su optužili princa Hamzu da je iza leđa kralja otišao u kuće žrtava da im izrazi saučešće nakon što je monarh ranije posetio bolnicu.

Više od desetak ljudi takođe je uhapšeno nakon što je navodna zavera objavljena u javnosti tokom vikenda, rekao je zamenik premijera Ajman Safadi.

Rekao je da su jordanske obaveštajne službe presrele komunikaciju otkrivajući da je očigledna zavera bila u "nultom satu".

Princ Hamza kralj Abdulah Jordan

Princ Hamza sa svojom majkom, kraljicom Nur Foto: Tanjug/AP

Kraljica Nur od Jordana oglasila se na Tviteru porukom.

- Molim se da istina i pravda prevladaju nad svim nevinim žrtvama ove opake klevete. Bog ih blagoslovio i čuvao - napisala je ona.

Ne veruje se da je kralj Jordana pod direktom pretnjom jer i dalje ima podršku vojske i bezbednosnih snaga.

Saudijska Arabija, njen moćni regionalni sused, takođe je podržao kralja Abdulaha i u ponedeljak je poslao ministra spoljnih poslova Faisala bin Farhana da se sastane sa svojim kolegom.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima