≫ 

Evropski sud za ljudska prava presudio: Obavezna vakcinacija je legalna

Sud je rekao da je ona možda i "potrebna u demokratskim društvima"

  • 75
Sud za ljudska prava u Strazburu, vakcine Foto: Shutterstock, Pixabay

Evropski sud za ljudska prava doneo je danas presudu u kojoj navodi da je obavezna vakcinacija legalna i da je možda potrebna u demokratskim društvima.

Presuda je doneta povodom žalbi nekoliko čeških porodica sudu zbog obavezne vakcinacije dece, prenosi Dojče vele.

Iako se presuda ne odnosi direktno na vakcine protiv korona virusa, stručnjaci veruju da bi ona mogla da ima implikacije i na tu vakcinaciju, naročito među ljudima koji su dosad odbijali da prime vakcinu.

- Ova presuda "pojačava mogućnost obavezne vakcinacije pod uslovima trenutne epidemije kovid-19 - rekao je Nikolas Hervju, pravni stručnjak iz Evropskog suda za ljudska prava, novinskoj agenciji AFP.

U odluci se navodi da su obavezne vakcine koje daju češke zdravstvene vlasti u skladu sa "najboljim interesima" dece.

- Cilj mora da bude da svako dete bude zaštićeno od ozbiljnih bolesti, vakcinacijom ili imunitetom stada - dodaje se u presudi.

Sud je presudio da zdravstvena politika Češke nije prekršila član 8 o pravu na poštovanje privatnog života u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Prema češkom zakonu, deca moraju da budu vakcinisana protiv devet bolesti, uključujući difteriju, tetanus, veliki kašalj, hepatitis B i boginje, prenosi DW.

Slučaj su na sud donele porodice koje su kažnjene novčanom kaznom ili čijoj je deci odbijen pristup vrtiću zbog nepoštovanja zakonske obaveze vakcinacije.

Pandemija kovid-19 i vakcinacija

Zemlje širom Evrope zabeležile su porast dezinformacija u vezi sa pandemijom korona virusa. Ovo nije samo navelo ljude da budu skeptični prema samom korona virusu, već i prema vakcinama protiv njega.

Antivakseri - ljudi koji odbijaju da prime vakcine ili da vakcinišu svoju decu - širili su razne teorije zavere o tome zašto vlade žele da vakcinišu svoje stanovništvo.

Aleksandar Vučić vakcinacija Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Kao rezultat toga, vlade mogu da se suoče sa velikim delovima društva koji odbijaju da se vakcinišu, čineći cilj - postizanje imuniteta stada - mnogo težim.

Presuda Evropskog suda za ljudska prava stvorila je presedan da obavezna vakcinacija ne sme biti u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima - ali to ne znači da će evropske zemlje primorati ljude da se vakcinišu.

Video: Građani iz susednih zemalja masovno došli na vakcinaciju u Beograd: Redovi ispred Belexpo centra

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vera

    8. april 2021 | 13:39

    Polako ali sigurno tonemo u najdublje ljudsko zlo i satanizam... Neka nam je Bog u pomoć.

  • Cone

    8. april 2021 | 13:58

    Lepo ste zamislili, nego, teško će sprovedete to u delo.. Moj živit moja lična stvar.. A ostali koji se plašite "virusa", izvolte vakcine i zaštitite se.. Toliko!

  • Nine

    8. april 2021 | 13:37

    Ja, da se vakcinišem protiv "korone" NIKADA!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA