Zvali su ih Princeza iz bajke i Princ Šarmantni: Kako je Filip zavoleo svoju Lilibet?

- Rekao mi je prvog dana kad mi je ponudio posao da je njegov prvi, drugi i poslednji posao da nikada ne izneveri Elizabetu - otkrio je Filipov prvi privatni sekretar

  • 1
Princ Filip kraljica Elizabeta II Kraljica Elizabeta II i princ Filip; Foto: Tanjug/AP

Suprug kraljice Elizabete II Princ Filip (1921-2021) preminuo je danas u 100. godini, potvrdila je Bakingemska palata.

Naime, Filip (99) je 16. februara ove godine bio primljen u bolnicu zbog zdravstvenih problema, odakle je pušten 16.marta, no ovog puta mu nije bilo spasa.

Ovom prilikom prisećamo se magičnog braka između njega i kraljice Elizabete II koji je trajao pune 73 godine.

On je bio zgodan, plav i visok princ Grčke koji je impresionirao mladu Princezu, tada znanu kao Lilibet.

Kada su tadašnji kralj Džordž i kraljica Elizabeta I posetili pomorski koledž sa svoje dve ćerke, tada 18-godišnji Filip i 13-godišnja Elizabeta II su imali svoj prvi zvanični sastanak 1939. godine.

Od tog trenutka oni su se redovno dopisivali i sastajali se nekoliko puta. Filip je pozvan da provede Božić 1943. godine sa kraljevskom porodicom u Vindzoru i do kraja rata mediji su nagađali o detaljima njihove veze.

Postojalo je određeno neodobravanje i sumnja prema "stranom" princu u posleratnim godinama. Dvorjani stare škole bili su zabrinuti što on nije tradicionalni engleski gospodin, iako se u mornarici borio za Britaniju.

Ali Filip i Elizabeta su već bili zaljubljeni. Pretpostavlja se da su se nezvanično verili na leto 1946. godine, dok su boravili u Balmoralu, ali zvanično saopštenje je odloženo sve dok princeza Elizabeta nije napunila 21 godinu i vratila se sa kraljevske turneje po Južnoj Africi.

Filip se prijavio za britansko državljanstvo i u februaru 1947. postao je britanski podanik, odričući se svoje grčke kraljevske titule.

Usvojio je novo prezime, ali se odrekao porodičnog prezimena Schlesvig-Holstein-Sonderburg-Glucksburg iz danske kraljevske kuće iz koje potiče njegov otac. Usvojio je majčino i anglikansko prezime Mauntbaten.

20. novembra 1947, nacija je slavila venčanje iz bajke. U Vestminsterskoj opatiji tadašnja princeza blistala je u haljini od svile s 10.000 bisera i kristala. U turobnoj posleratnoj svakodnevici "bio je to dašak boje na teškom putu oporavka", rekao je tada Vinston Čerčil.

Zvali su ih Princeza iz bajke i Princ Šarmantni. Filipova odanost svojoj ženi bila je jasna. Njegov prvi privatni sekretar Majkl Parker, koji mu je bio prijatelj iz mornarice, otkrio je:

- Rekao mi je prvog dana kad mi je ponudio posao da je njegov prvi, drugi i poslednji posao da nikada ne izneveri Elizabetu - otkrio je Majkl.

Njihovo prvo dete Čarls rodio se u Bakingemskoj palati u novembru 1948. godine. En je rođena u "Clarence House" u avgustu 1950. Deset godina kasnije, u februaru 1960. Endru je rođen takođe u Bakingemskoj palati, dok je Edvard rođen u martu 1964. godine.

Video: Princ Filip: Potekao sa Krfa, obnavljao Hilandar a zbog nove porodice morao je da se odrekne svega

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nena

    10. april 2021 | 01:53

    Kraljica Elizabeth I je zivela u 16 stolecu I nije bila zena Dzordza kralja koji je ziveo u 20 stolecu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA