Ko popušta, a ko zateže mere: Gde se još, osim u Srbiji, pije kafa u baštama?

U Srbiji, Grčkoj, BIH, Sloveniji, Albaniji, Češkoj i Velikoj Britaniji od jutros na snagu stupile blaže mere

  • 0
kafici, bašte, restorani, korona, centar grada lepo vreme, SRBIJA KRIZNI STAB MERE

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Od jutros je u Srbiji nastupilo blago popuštanje mera, pored bašta kafića, sada su otvoreni i tržni centri, a nakon poboljšanja situacije sa korona virusom u Evropi i druge zemlje od danas imaju blaže mere.

Među državama koje od jutros imaju blaže mere su Slovenija, Grčka, Bosna i Hercegovina i Srbija, dok su u Crnoj Gori i većini zemalja Evropske Unije strožije mere još uvek na snazi.

U Sarajevu otvorene bašte kafića

 

U Sarajevu su, u skladu sa ublaženim epidemiološkim merama, posle 23 dana otvorene bašte i terase ugostiteljskih objekata.

Odluka je došla nakon ozbiljnog dvonedeljnog opadajućeg trenda broja novozaraženih i smanjenja pritiska na zdravstvene ustanove i zbog apela ugostitelja koji su rekli da se nalaze u neravnopravnom položaju u odnosu na neke druge delatnosti, kao i kolege iz drugih kantona gde nije bilo takvih mera, prenosi portal Klix.ba.

Od danas u kafićima i restoranima gosti mogu biti usluživani u otvorenim baštama i na terasama tih objekata. Ugostitelji morati da se pridržavaju ranije propisanih mera koje se odnose na razmak stolova, ograničen broj gostiju, redovnu dezinfekciju i nošenje maski.

Od danas je biti dozvoljen rad i teretanama, samo za individualne treninge, kao i bazenima i sportskim centrima samo za profesionalce, odnosno takmičare.

Vlada Kantona Sarajevo zatražiće od Vlade Federacije BiH, kao i njenog kriznog štaba, odobrenje za pomeranje policijskog sata sa 21 na 23 sata. U obrazloženju zahteva navodi se nastupanje meseca ramazana, kako bi vernici mogli da obavljaju verske obrede.

Osnovci u Srpskoj ponovo u klupama

 

I Štab Republike Srpske za vanredne situacije ublažio je od jutros epidemiološke mere, tako da se danas osnovci u Srpskoj vraćaju u školske klupe, a dozvoljavaju se i organizovane rekreativne i fiskulturne aktivnosti.

Od danas do 19. aprila dozvoljavaju se organizovane rekreativne i fiskulturne aktivnosti sportskih organizacija i sportista u grupama do 30 lica, kao i profesionalne takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista, ali bez prisustva publike ili drugih lica koja organizatori nisu akreditovali, prenosi RTRS.

Do kraja ove nedelje autobusima u međugradskom drumskom saobraćaju broj putnika ne može biti veći od broja registrovanih mesta za sedenje. U autobusima u gradskom i prigradskom drumskom saobraćaju popunjenost ne može biti veća od 50 odsto od kapaciteta autobusa mesta za stajanje i mesta za sedenje.

Slovenija ukinula policijski čas

 

U Sloveniji se danas ublažavaju epidemijološke mere, ukida se 6-mesečni noćni policijski čas i ponovo se otvaraju škole.

U osnovnim školama ponovo će početi nastava, dok će u srednjim biti uveden alternativni model po kojem će se grupe srednjoškolaca koje dolaze u školu smenjivati jednom nedeljno sa onima koji su nastavu slušali kod kuće.

Na fakultetima i visokim školama i dalje će važiti nešto strožiji režim održavanja nastave sa manjim grupama od najviše 10 studenata, kojima će biti dozvoljeno da dolaze na fakultete zbog vežbi ili na ispite, prenosi STA.

Slovenija, korona virus, koronavirus

Slovencima ukinuli policijski čas Foto: Tanjug/AP

Ponovo će biti otvorene radnje i institucije kulture, ski centrima će takođe biti dozvoljen rad, a ukida se i zabrana sportskih aktivnosti u koje nije uključeno više od 10 ljudi.

Barovi i restorani moćiće da dostavljaju hranu i piće, a u zatvorenom prostoru biće dozvoljeno prisustvo samo za "biznis tu biznis" (B2B) goste.

Nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru je i dalje obavezno, ali se ukida nošenje maski na otvorenom prostoru, mera koja je uz policijski čas bila veoma nepopularna u Sloveniji.

Albanija produžila radno vreme barova

 

Od jutros su u Albaniji stupile na snagu nove mere za sprečavanje korona virusa, koje su blaže od prethodnih, pa je policijski čas skraćen i traje od 22 do 6 ujutru, a radno vreme restorana i barova je produženo.

Kako se navodi, ublažavanje mera usledilo je nakon što je stopa oboljevanja pala na 12 odsto i nakon što je popunjenost bolnica sa obolelima od kovida-19 pala na 30 odsto.

Aktuelne mere biće na snazi naredne dve nedelje.

Grčka otvorila srednje škole posle pet meseci

 

Grčka je danas ponovo otvorila srednje škole, posle pet meseci blokade rada zbog korona virusa. Otvaranje škola je usledilo nakon što su grčke vlasti stavile na raspolaganje kućne testove, za koje se nadaju da će pomoći u kontroli pandemije i ponovnom otvaranju ekonomije, prenosi grčki portal "Ekatimerini".

Učenici i nastavnici imaće obavezu da nose maske i da rade najmanje dva testa nedeljno - svakog ponedeljka i četvrtka. Oni koji pohadaju školu moraće da nose kao dokaz negativni test na kovid-19, a testiranje je obavezno i za one koji su vakcinisani protiv virusa.

Grčka je u lokdaunu od početka novembra prošle godine. Zdravstvene vlasti prijavile su juče 1.718 novih slučajeva korona virusa i 52 smrtna ishoda. Od početka pandemije, zabeleženo je ukupno 295.480 potvrđenih slučajeva korona virusa, sa 8.885 preminulih.

Češi se postepeno "vraćaju u normalu"

 

U Češkoj Republici se danas završava 6-mesečno vanredno stanje i đaci se vraćaju u školske klupe kao posledica poboljšanja situacije u toj zemlji nakon što je juče potvrđen najmanji broj novoinficiranih od septembra prošle godine.

Češka je bila ozbiljno pogođena u poslednjem talasu pandemije, a vlada u Pragu je na vreme uvela strogi lokdaun i uspela da uspori širenje korona virusa, preneo je Rojters.

Vlada planira da postupno, bez žurbe, ublažava vanredne mere u nadi da će izbeći novi lokdaun i dodatnu štetu nacionalnoj ekonomiji.

U Velikoj Britaniji rade restorani i frizeri

 

Britanija je 6. januara ušla u treće zaključavanje od početka pandemije korona virusa, a danas posle više od tri meseca mere su konačno ublažene.

Sve prodavnice, frizerski i saloni za ulepšavanje moći će da otvore vrata klijentima, a restoranima i pabovima biće dozvoljeno da poslužuju hranu i alkoholna pića u svojim baštama, preneo je BBC.

Dozvoljen je od danas i rad teretana, sauna, zooloških vrtova, tematskih parkova, knjižara i domova kulture, a prestala je da važi i zabrana da članovi porodice, koji žive u zajednici, odlaze na zajednički odmor u samostalni smeštaj.

Velika Britanija ublažavanje mera korona virus

Prvi dan sa ublaženim merama u Britaniji Foto: Tanjug/AP

Na venčanjima će moći da prisustvuje 15 ljudi, dok će na sahranama biti dozvoljeno prisustvo 30 osoba. Deca će moći da izlaze na igrališta, domovi za starije dozvoljavaće da svakog štićenika posećuju po dve osobe i biće dozvoljeni časovi vožnje.

Slovačka delimično i dalje "u crnom"

 

U dve oblasti u Slovačkoj i dalje je na snazi najviši, crni stepen upozorenja na epidemiju korona virusa, u 36 oblasti je na snazi, tamno crveni, u 39 je crveni i u dve svetlo crveni, najniži stepen upozorenja.

I pored toga, na celoj terotoriji Slovačke je na osnovu odluke vlade i dalje na snazi crni stepen upozorenja.

U Italiji sve više protesta protiv zatvaranja

 

Oko stotinu autobusa iz svih delova Italije krenulo je jutros prema Rimu, sa nezadovoljnim građanima koji imaju nameru da protestuju u glavnom gradu zbog produženog zatvaranja i nemogućnosti da rade, piše agencija Ansa.

Od danas najveći deo italijanskih regija je prešao na režim takozvane “narandžaste zone”, što znači da je mogućnost od zaraze srednje teška, a i mere zabrane su sa tim usklađene.

Među četiri regije koje i dalje ostaju u zoni visokog rizika, nalazi se i Sardnija koja je jedina bila u "beloj zoni", ali se u poslednje dve sedmice virus kovid-19 toliko raširio, da je sada na ostrvu sve zatvoreno.

U Srbiji konačno povoljnija situacija

 

Osim odlaska na kafu ili ručak u bašti restorana i kafića, građani Srbije od danas mogu i u šoping u tržne centre, kao rezultat poboljšanja epidemiološke situacije u zemlji.

Ako se nastavi stabilizacija situacije u Srbiji, od narednog ponedeljka, 19. aprila, nastava se "vraća" u škole, i izvodiće se po modelu od 1. septembra, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Video: Šetališta u Beogradu: Prvi vikend u glavnom gradu nakon popuštanja mera

Ona je pojasnila da će se nastava izvoditi na isti način, kao što je bio slučaj od 1. septembra - po smenama, sa manje učenika u odeljenjima, uz obavezu nošenja maski.

- I tako će biti dok ne budemo imali u potpunosti situaciju pod kontrolom i dok ne pobedimo u vakcinaciji, kako bismo mogli da se vratimo normalnom životu", rekla je Brnabić.

U Nemačkoj lokdaun do sredina juna?

 

Nemačka bi mogla da ostane "zaključana" do sredine juna, prenose mediji pozivajući se na signale koji dolaze iz nemačke vlade. "Tagesspigel" prenosi da je šef kabineta nemačke kancelarke Helge Braun tokom jednog sastanka sa pokrajinama u nedelju, jasno stavio do znanja da vlada polazi od daljeg zaoštravanja epidemiološke situacije, koje bi moglo trajati još šest do osam nedelja.

Iz toga se može zaključiti, dodaje list, da Berlin računa da će mere zaključavanja ostati na snazi do kraja maja ili sredine juna.

Inače, u Bavarskoj je od danas moguće ići u mnoge radnje samo uz zakazani termin i negativan test. Ovo novo pravilo važi u svim regionima u kojima postoji povećan broj zaraženih.

Od te mere izuzete su prodavnice namirnica, supermarketi, drogerije, optičari i apoteke, a u sve druge prodavnice mušterije mogu ući samo ako imaju termin i ako su se testirali na korona virus. PCR test za ulazak u radnje važi maksimalno 48 sati, a antigenski 24 sata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA