Sve veće tenzije između Rusije i Ukrajine: "Moskva je na samo korak od rata sa Kijevom"

Voditelj Dmitrij Kiseljov kazao je da je Ukrajina "nacistička država" i istakao da je moguće da će Rusija biti prinuđena da tu zemlju "denacifikuje silom"

  • 38
Parada Rusija Ilustracija, Foto: Tanjug/Yekaterina Shtukina, Sputnik, Government Pool Photo via AP

Odnosi Rusije i Ukrajine sve su zategnutiji, a voditelj ruske državne televizija je u jednoj emisiji upozorio je da Moskva "na korak da zarati sa Ukrajinom".

Kako prenose svetski mediji, voditelj Dmitrij Kiseljov kazao je da je Ukrajina "nacistička država" i istakao da je moguće da će Rusija biti prinuđena da tu zemlju "denacifikuje silom", odnosno, kako tvrdi da bi Kremlj izazvao "ekonomski i vojni kolaps" te države.

Prema navodima nekih medija, zvanična Moskva navodno je dovela 80.000 vojnika na granicu sa Ukrajinom, uključujući tenkove, artiljeriju, oklopna i transportna vozila, čime je, kako ističu neki poznavaoci prilika, podigla strahove o mogućoj invaziji.

Portparolka ukrajinskog predsednika Volodomira Zelenskog, Julija Mendel, rekla je danas da se 40.000 vojnika nalazi  na Krimu i još 40.000 trupa blizu Donbasa, regiona koji kontrolišu proruske strane, prenosi "Daily Mail".

Diplomata Majk Mekfol, koji je obavljao funckiju ambasadora SAD u Moskvi u periodu od 2012. do 2014. godine kada je došlo do pripajanja Krima Rusiji, upozorio je da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da izvrši invaziju Ukrajine i donese rat u Evropu u sklopu "najgoreg scenarija".

Mekfol smatra da bi ovaj konflikt u istočnoj Evropi mogao da se proširi ukoliko Rusija odluči da napadne Ukrajinu pod objašnjenjem da želi da zaštiti svoje građane u Ukrajini.

- Ukoliko bi se to desilo ukrajinskog vladi i da ukrajinska vojska odgovori, onda biste imali rat u Evropi između dve veoma jake armije - objasnio je Mekfol.

Podsećanja radi, predsednik Rusije Vladimir Putin nedavno je imao telefonski razgovor sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, istakao je da je Putin rekao Merkelovoj da je pomeranje trupa "unutrašnje pitanje Rusije".

Peskov je, međutim, naglasio da Rusija ne predstavlja pretnju za druge zemlje.

- Čitav svet, uključujući Rusiju, preduzeće mere da se spreči da se u Ukrajini ponove događaji iz Srebrenice 1995. godine, u slučaju da se u Ukrajini obnovi vojna akcija u punom obimu - izjavio je portparol Kremlja.

Takođe, Putin je pre nekoliko dana optužio Ukrajinu za "ozbiljne provokacije".

Video: Trenutak presretanja ukrajinskih vojnih brodova u Crnom moru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šaban

    12. april 2021 | 20:52

    Smrviće ih Rusi za pet dana i ako Ukrajina ne stane sa provokacijama pada i Kijev.

  • nikolas

    12. april 2021 | 21:10

    RATNIK BAJDEN GURA UKRAJINU DA ZARATI SA RUSIJOM I DA POSLE TOGA POLJACI UDJU U RAT KAKO BI SE SLAVENI POKLALI A U POZADINI NATO HIJENE ZELJNE PLENA STOJE SPREMNE!!! MIRA POSLE OVOG BIOLOSKOG RATA NECE BITI I SVET STOJI NA PRAGU NUKLEARNOG RATA!!! SATANISTI -PRDOFILI SU PREUZELI VLAST !!!

  • Basel

    12. april 2021 | 21:20

    Ukrajina je veštačka tvorevina. Sve do Dnjepra je Rusko a ostatak je Poljska. Rusi samo vraćaju šta im pripada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA