Među prvima u svetu su po vakcinaciji, a obaraju rekorde po broju obolelih: Šta se dešava u Čileu?

U Čileu beleže skok obolelih uprkos uspešnoj vakcinaciji

  • 18
Čile, vakcinacija

Foto: Tanjug/AP

Čileanski ministar zdravlja Enrike Paris poslednjih dana ima sumoran ton na svojim dnevnim kovid-konferencijama za novinare. Broj obolelih na dnevnom nivou oborio je rekord 9. aprila, kada je zabeleženo više od 9.000 slučajeva. Prethodni rekord zabeležen je polovinom juna prošle godine, kada su u jednom danu registrovali nešto manje od 7.000 slučajeva.

- Ovo je zabrinjavajuće. Nalazimo se u kritičnom delu pandemije. Molim vas da vodite računa o sebi i svojim najmilijima - rekao je Paris, prenosi BBC.

Odeljenja intenzivne nege su krcata, granice su po drugi put zatvorene za sve koji nisu stanovnici Čilea, a većina od 18 miliona stanovnika nalazi se u lokdaunu.

- Deluje mi kao da idemo u rikverc. Trebaju nam dozvole da izađemo iz kuće i to možemo samo dva puta nedeljno, da bismo otišli da kupimo hranu ili da bismo otišli kod lekara - kaže Sofija Pinto iz Santjaga.

Građani su ogorčeni i zbunjeni zbog novog lokdauna jer je pre samo dva meseca predsednik Sebastijan Pinjera pričao kako je Čile jedna od najuspešnijih država sveta po broju vakcinacisanih.

Šta je pošlo po zlu?

 

Kritičari optužuju vlast da se "previše obradovala" zbog vakcina i krenula prebrzo da popušta mere. Kao i mnoge vlade širom sveta, i čileanski ministri su morali da donesu teške odluke.

Granice u Čileu su bile zatvorene. Međutim, kada je broj obolelih na dnevnom nivou došao do 1.300 u proseku tokom novembra, doneta je odluka da se granice ponovo otvore, čak i za strane turiste. Čileancima je takođe bilo dozvoljeno da putuju po zemlji, a otvoreni su i ugostiteljski objekti kako bi se ekonomija vratila na noge.

Iako su vakcine brzo krenuli da raspodeljuju krajem decembra, činjenica je da su iste mogli da prime samo zdravstveni radnici koji su na "prvoj liniji fronta", nastavnici i stariji od 90 godina. To znači da oni koji su najviše putovali i sastajali se sa rođacima i prijateljima tokom januara i februara, nisu bili vakcinisani.

Požar Čile bolnica

Foto: Tanjug/AP

Dodatni problem predsatvlja to što je došlo do širenja zaraznijeg, takozvanog brazilskog soja korona virusa.

Doktorka Suzana Bueno, profesorka imunologije, kaže da je do porasta broja obolelih došlo iz više razloga, ali je uverena da su novi sojevi dosta "pomogli situaciju". Ističe i da se tokom letnjih odmora manje apelovalo, ali se i manje poštovalo ono osnovno što svi treba da urade da bi se sprečilo širenje zaraze, a to je nošenje maski i redovno pranje ruku.

Konfuzija oko vakcinacije

 

Ona je rekla i da nije najjasnije kako vakcina koju je većina stanovnika primila zaista "radi". Uglavno su građani dobijali kinesku KoronaVak vakcinu. Podaci o njenoj efikasnosti variraju. Brazilske studije kažu da je vakcina efikasna u 50,4 odsto slučajeva. Ipak, istraživanja naučnika u Indoneziji i Turskoj govore da je ova vakcina efikasna od 65 do 83 odsto.

U studiji koju je prošle nedelje objavio Univerzitet u Čileu ispitivano je koliki je nivo efikasnosti vakcine nakon prve, a koliko nakon druge doze. Kako se u studiji navodi, KoronaVak vakcina je 56,5 odsto efikasna dve nedelje nakon primanja druge doze, ali je samo 3 odsto efikasna u perodu između dve doze.

To bi, smatraju stručnjaci, mogao da bude ključni razlog zbog kojeg je došlo do porasta broja obolelih u Čileu, gde je više od 7,4 miliona ljudi primilo prvu dozu, dok je drugu primilo 4,3 miliona.

U drugoj dozi je rešenje

 

Enio Vivaldi, rektor Univerziteta u Čileu, rekao je na konferenciji za novinare da jedna doza KoronaVaka nije imala neki "značajan uticaj". Profesorka Bueno, koja je naučni direktor za klinička ispitivanja KoronaVak vakcine u Čileu, kaže da je poštovanje pune imunizacije ključno.

- Samo jedna doza vam ne pruža dovoljnu zaštitu - navela je ona.

Marija Gonzales iz Santijaga, koja je primila tek prvu dozu, kaže da vlasti treba da krenu u mnogo jaču kampanju.

- Dve doze su potrebne da bi vakcina uradila svoj posao. Pa čak i tada bi trebalo da budemo oprezni, da držimo distancu i da se pridržavamo ostalih mera zaštite - kaže Marija.

S druge strane, neki Čileanci sumnjaju u efikasnost kineske vakcine. Gonazalo Sir je jedan od njih. Zato je i odabrao da primi Fajzerovo cepivo.

- Želim Fajzerovu vakcinu jer sam čuo da je efikasnija. Dosta putujem zbog posla, a Fajzer priznaju u mnogo više zemalja - kaže on.

Profesorka Bueno kaže da ispitivanja pokazuju da je KoronaVak vakcina efikasna. Ističe da je oko 50 odsto onih koji su se zarazili pokazalo veoma blage simptome ili nisu imali simptome uopšte. Ono što je najvažnije jeste da niko nije završio na intenzivnoj nezi.

Ističe i da su ispitivanja pokazala da KoronaVak vakcina sprečava smrtni ishod i ozbiljne simptome, kao i da je vakcina efikasna u borbi sa brazilskim sojem korona virusa.

Kako bi sprečili dalji rast broja inficiranih, vlasti u Čileu naredile su striktni lokdaun, a svakodnevno na internetu izveštavaju građane o vakcinaciji.

Deluje da gledanje podataka o vakcinaciji pozitivno utiče na svest građana.

- Važno je da se vakcinišemo i nije mi bitno koju će mi vakcinu dati. Sve vakcine pomažu da sačuvamo ljudske života - rekla je Čileanka Veronika Perez.

Video: Kon: Odabir je između vakcine i zaražavanja, nema između

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aha

    16. april 2021 | 10:09

    I Čile kao i mi smo poligon. Dokle god nas truju biće obolelih.

  • ajs

    16. april 2021 | 10:22

    Ne znam sta je cudno kad od prve doze pa do potpunog imunog odgovora odnosno zastite treba da prodje minimum oko 2 mececa. Sto znaci da moras da se pazis jos dva meseca od primanja prve doze. Pa nije vakcinacija van pandemije, nego je u jeku pandemije, sto otezava zastitu. To je isto kao kada bi se vakcinisao protiv besnila a oko tebe na stotine besnih pasa, macaka, veverica i cega jos.

  • G

    16. april 2021 | 11:18

    Uspešno zaraženi vakcinom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA