≫ 

Snežanu prislili na abortus u internatu: Tvrdi da su ih učitelji tukli i seksualno zlostavljali

Policija u Ukrajini sprovodi opsežnu istragu nakon što je otkriveno da je jedna štićenica internata prisiljena na prekid trudnoće

  • 0
Snežana, Ukrajina, internet, abortus

Printscreen/Youtube/TCH

U Ukrajini se sprovodi istraga o navodnom zlostavljanju učenika u internatu Berežovski u regionu Nikolaev. Istraga je počela nakon što je otkriveno da je menadžment internata navodno prislio štićenicu (16) da uradi prekid trudnoće. Devojčicu su, prema prijavi, naterali da popije pilule za izazivanje pobačaja, bez da su prethodno obavestili Centar za socijalni rad o njenom slučaju.

Čitav slučaj je otkriven kada je devojčica dovedena u bolnicu na kiretažu.

Navodno postoje i dokazi da je menadžment škole prisiljavao i druge tinejdžerke na abortus, a učenice su se žalile i da su u internatu bile seksualno zlostavljane i pretučene.

Snežana, koja je maturirala, tvrdi da su učenice i ranije ostajale trudne u internatu.

- I ja sam bila trudna. Želela sam da ostavim dete. Međutim, kada sam rekla menadžementu škole da sam u drugom stanju, počeli su da vrše pritisak. Pozvali su me u kancelariju, rekli su mi da sam dobra učenica i da me život tek čeka, te da dete nije dobra opcija. Strahovala sam da više neću moći da zatrudnim ukoliko abortiram - priča Snežana za ukrajinski Obozervatel.

Snežana kaže da je razmišljala i da počini samoubistvo.

- Oni su mi tada rekli da će mi dati neke pilule koje će sve rešiti. Morala sam da lažem drugarice da je test na trudnoću bio lažan. Zaključali su me u sobi gde spavaju medicinske sestre. Dali su mi prvo jednu pilulu, onda još dve. Sestra je stajala kraj mene dok ih nisam progutala. Ja i dalje moram da živim sa tim, iako je prošlo već nekoliko godina - priča Snežana.

Ona tvrdi da su kroz isto prošle i njene drugarice, ali da o tome ne žele da pričaju.

- Neke su sada udate, imaju decu. Ne žele da njihovi muževi znaju o tome. Neke neće čak ni da priznaju da su odrasle u internatu - priča ova devojka.

Terali decu da imaju odnose?

 

Primoravanje na abortus nije jedino što su devojčice preživele u ovoj školi. Kako prenosi list, pozivajući se na svedočenje anonimne volonterke, u internatu su se događale i mnogo gore stvari.

Volonterka, koja je navodno organizovala kampove za decu iz internata, tvrdi da su pojedine devojčice plakale kada je trebalo da se vrate u školu.

- Počela sam da ih ispitujem da bih saznala zašto su toliko očajne i neće da se vrate. Tada je jedna rekla da će ih silovati kada se vrate. Nisam joj verovala. Ta devojčica je bila peti ili šesti razred. Rekla mi je: "Možda me neće sada silovati, ali kada mi porastu grudi, sigurno hoće" - priča volonterka.

Devojčica joj je navodno ispričala kako je njenu stariju sestru jedan učitelj naterao da budu u seksualnoj vezi. Taj učitelj je navodno rođak jednog od direktora internata. Ta veza joj je navodno omogućila da ima bolje uslove u internatu, ali se ubrzo ispostavilo da učitelj ima i druge "devojčice".

"Ubeđuju ih da su glupe majke"

 

Pavel Šulga, iz vladine kancelarije za prava dece, koji je prvi obelodanio informacije o prisiljenom prekidu trudnoće u ovom internatu kaže da je i sam bio šokiran onim što je čuo.

- Kada su mi volonteri ovo ispričali otišao sam tamo da razgovaram sa pedijatrom, direktorom sirotišta i njegovim zamenicima. Pitao sam ih da li je to prvi put, oni su mi rekli da jeste. Međutim, to je bila laž. Pitao sam ih: "Vi ste žene, zar nijednoj nije bilo žao nerođenog deteta?" Tada sam shvatio da imaju dobro razrađenu praksu. Devojčice zatrudne, one im odmah pune glavu da su glupačice, nesposobne majke, koje neće uspeti. Ne čine ništa da pruže podršku toj deci - priča Šulga.

Nakon što je saznao za jedan od slučaja, kaže da ga je pozvala aktivistica iz Kijeva i ponudila smeštaj za buduću maloletnu majku. Međutim, već je bilo prekasno.

On kaže da je svestan kako deca odrastaju u internatima, jer on i supruga podižu osmoro usvojene dece.

- Menadžment se organizovao tako da zagorčaju život onima koji su spremni da progovore o tome šta se tamo događa. Drugovi iz razreda pišu najgroznije stvari. Deci objašnjavaju da ako se tako nešto sazna, da će internat biti zatvoren i da će svi završiti na ulici... Internati su uglavnom smešteni na udaljenim lokacijama, unutra retko ko ima pristup, pa se zato i ne zna šta se unutra događa - tvrdi Šulga.

Pipkaju ih pred spavanje

 

U vreme kada je Snežana bila u internatu, nju je zlostavljao izvesni V. B. Imala je tada, kako kaže, samo 14 godina. V. B., koji je bio dosta stariji od nje voleo je da devojčice "ušuškava u krevet". Snežana tvrdi da bi je, kada bi legla pipao po telu, nekad bi je samo pljesnuo po zadnjici.

- U početku mi nije bilo jasno šta to radi. Mislila sam da je to normalno. Bio je dobar nastavnik. Kada sam to rekla drugim devojčicama, one su mi rekle da nije lepo to što on radi. Kako sam bila starešina odeljenja, moja dužnost je bila da vodim računa o drugim devojčicama i da poslednja napuštam spavaonu, kako bi proverila sve. Strahovala sam da sama ostanem sa njim, jer bi mogao da me hvata za grudi ili da mi gura jezik u usta. Tražila sam nekoj od drugarica da uvek bude sa mnom, a njemu sam rekla da to prestane da radi. Prestao je, ali se njegovo ponašanje prema meni promenilo - priča Snežana.

Izgleda da nije jedina pretrpela torturu. Navodno sada učitelj zove bivše učenice i govori im da ništa ne govore, a u javnosti priča da su to sve "dečija fantazije".

I A. A., koji je rođak direktora internata, navodno je stupao u zabranjene odnose sa štićenicama.

- Štaviše, bio je sa njima u sobama gde su boravili dečaci. Odvodio bi ih iza ormana, dok su se deca igrala na kompjuteru - tvrdi Snežana.

Deca su se navodno žalila menadžmentu internata, ali ništa nije učinjeno po ovom pitanju.

Decu tukli i izgladnjivali?

 

Snežana tvrdi i da su učitelji tukli decu.

- Taj isti A. A. je jednom tako pretukao dečaka da ga je odvezla Hitna pomoć. Tada je zamenik direktora odjurio u bolnicu da zataška sve. Dečak, koji je Rom, danima je išao sa otečenim uhom. Jednom je nastavnik jednog dečaka zgrabio za međunožje i pretio da će mu sve počupati. Dečak je plakao. Deca često zbog ovoga beže iz sirotišta. I ja sam pobegla jer nisam mogla više tamo. Bežanja ne bi prijavljivali policiji, sami bi tražili dete. Ako ga ne pronađu posle 24 sata, tek onda bi zvali policiju - tvrdi Snežana.

Svako ko bi pobegao bi po povratku u internat bio kažnjen. Snežana kaže da su devočjice terali da ribaju klozete i po mesec dana.

- Nužnici su u dvorištu, a smrde tako da ti treba gas maska. Ribali smo ih golim rukama, po zimi. Jednom je direktor naredio da se istuku deca koja su pobegla. Bili su u pitanju brat i sestra. Jednom su mom bratu uskratili večeru jer je kasnio pet minuta u trpezariju - priseća se ona.

Navodi i da je, nakon što je završila školovanje, završila na ulici. Kaže da roditelje nije bilo briga za nju, ni internat, a nije bilo briga ni državu. Želela je da upiše fakultet, ali nije uspela da se upiše. Nekako je došla do svog dede, koji je prihvatio da živi sa njim. Kasnije je iz internata izvukla brata i sestru, sada svi žive zajedno.

Ona kaže da ne može da zaboravi sve što je proživela u internatu, te da strahuje za decu koja su i dalje tamo. Rekla je da je spremna da ide i na poligraf kako bi se potvrdila njena priča.

Rukovodstvo internata i dalje na poslu

 

Kako navodi Obozervatel, nisu uspeli da stupe u kontakt sa zaposlenima u internatu. Iz kancelarije regionalne administracije su im rekli da je istraga u toku i da se čeka policijski izveštaj.

- Mi nismo zakonodavno telo da možemo da donosimo odluke. Stoga, svi koji su deo rukovodstva internata i dalje rade. Kada bude stigao izveštaj iz istrage, donećemo odluku. Devojčica koja je prijavila slučaj smeštena je u rehabilitacioni centar - saopštili su iz kancelarije.

Iz policije su naveli da je pokrenuta istraga zbog sumnje da su 16-godišnjem detetu u internatu ugrožena prava. Ukoliko se navodi iz prijave pokažu kao istiniti, odgovornima preti i do tri godine zatvora. Naveli su i da učenici internata daju izjavu u tužilaštvu.

Devojčica potpisala da hoće abortus

 

Aksana Filipišina, iz kancelarije Ombudsmana, kaže da je situaciju internatu Berežovski pod kontrolom.

- Dobili smo pojašnjenja od rukovodstva i doktorka. Imamo i kopiju izjave majke i devojčice da se pristaje na abortus, kao i izjavu starijeg brata devojčice u kojoj se navodi da je prekid trudnoće izvršila svojevoljno jer je bila uverena da neće moći sama da podiže dete. Ipak, ne isključujemo da je devojčica potpisala saglanost pod prisilom - navodi Filipišina.

Govoreći o navodima o nasilju u internatima, Filipišina ističe da se uglavnom sve završi disciplinskim merama.

- Neko dobije otkaz, neko sam ode ili se penzioniše tokom procesa, a deca odrastu. Imamo sad slučaj u domu u Izmailu, gde je glavni doktor osumnjičen za zlostavljanje štićenika. Slučaj je i dalje otvoren. U Odesi smo otkrili da su decu tukli u internatu i sve je prijavljeno policiji. Kada bude sud doneo presudu, bićemo obavešteni - navela je Filipišina.

Ona ističe da su internati zatvoreni sistemi gde deca odrastaju izolovana, i nemaju kome da se obrate za pomoć.

Video: Kako prepoznati nasilje kod partnera, pre nego što bude prekasno?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA