≫ 

Šta ćemo pamtiti sa sahrane princa Filipa: Uplakanu kraljicu, susret Vilijama i Harija i još nešto

Vojvodu od Edinburga na večni počinak ispratili su njegovi najbliži

  • 19

Princ Filip, suprug kraljice Elizabete Druge, ispraćen je danas na večni počinak u krugu svojih najmilijih. Sahrana vojvode od Edinburga pamtiće se, između ostalog, i po tome što je održana u "njegovoj ličnoj režiji". Pokojni princ nije želeo "pompu" i državnu sahranu. Stoga je imao ceremonijalnu sahranu, baš kao što je i želeo.

Ovaj dan ostaće upamćen i po tome što je Filip ispraćen u najužem krugu, s obzirom na to da je zbog pandemije korona virusa, sahrani smelo da prisustvuje samo 30 ljudi.

Kovčeg sa telom princa Filipa u kapelu Svetog Đorđa prebačen je na modifikovanom "land roveru", čijem dizajnu je doprineo sam vojvoda. Kovčeg je bio prekriven posebnom zastavom, njegovim barjakom, koji oslikava njegov život.

Kako je princ Filip rodom sa Krita, na jednom delu zastave prikazan je beli krst na plavoj podlozi, koji predstavlja simbol njegovog porekla. Na zastavi je predstavljen grb sa lavovima i srcima, odnosno grb Danske jer je njegov otac bio kralj od Grčke i Danske, kao i grb njegove porodice Mountbaten sa crno-belim linijama, ali i zastava Edinburga, odnosno simbol crnog zamka jer je princ Filip bio vojvoda od Edinburga.

Na kovčegu su bili i njegova sablja i oficirska kapa, kao i poruka od kraljice, a vojni orkestar je svirao muziku koju je princ Filip odabrao. Isto je, po njegovoj želji, ispraćen uz gajde.

Sahrana će ostati i upamćena po tome što su u povorci iza kovčega bili Filipovi unuci Vilijam i Hari, koji su se videli prvi put posle godinu dana. Ali, i po suzama kraljice Elizabete, koja je na ispraćaj došla u posebnom vozilu, a potom je morala sama da sedi u kapeli.

Ovo je prva kraljevska sahrana na kojoj je monarh morao da nosi masku i da bude udaljen od svih.

Mnogi će pamtiti i komentar voditelja BBC-a, koji je tokom prenosa rekao da je ovo "prvi i poslednji put da princ ide ispred kraljice.

Mediji su veliku pažnju posvetili i vencu koji su vojvoda i vojvotkinja od Saseksa položili na kovčeg princa Filipa. Na njemu je stajala kartica koju je napisala trudna Megan. Podsetimo, ona nije došla sa suprugom u Veliku Britaniju, već je sahranu pratila iz svog doma u Americi.

Nažalost, sahranu je obeležio i jedan incident, koji se dogodio van zidina Vindzora. U trenutku dok je trajala misa, nepoznata žena utrčala je među okupljene ispred zamka naga od struka na gore i počela da viče. Srećom, policajci su je brzo udaljili.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    17. april 2021 | 18:41

    Neću pamtiti ništa, jer za mene i za Srbiju sahrana dotičnog nema nikakvog značaja. Ali ću zato pamtiti Milicu Rakić koja je ubijena na današnji dan od strane njihovih bombi, i pamtiću suze njenih roditelja i mnogih drugih porodica. A dotična gospođa i njen muž se koliko se ja sećam, nisu nešto preterano bunili oko bombardovanja.

  • Ivan

    17. april 2021 | 18:41

    Što se mene lično tiče niti treba da se uzima u obzir niti treba bilo šta da se pamti po meni je bruka što je rts prenosio sahranu neke ličnosti čija nam je nacija oduvek pomagala al za malo pošast

  • ❓🇷🇸

    17. april 2021 | 18:41

    A zašto bismo pored naših problema i briga uopšte nešto pamtili od ovoga?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA