"Veo je beo, a vi ste crni": Balerini 16.000 evra odštete zbog rasizma u Berlinu

Francuska balerina Kloi Lopez Gomez je na Instagramu nagodbu opisala kao "malu pobedu, ali ogroman korak za baletski svet"

  • 7
Kloi Lopez Gomez, Chloe Lopes Gomes Kloi Lopez Gomez, Foto: Profimedia

Kloi Lopez Gomez, balerina crnkinja koja se žalila na rasizam u Državnom baletu u Berlinu dobila je 16.000 evra odštete i obnovljen joj je ugovor, u vansudskom poravnanju.

Gomez, 29-godišnja francuska plesačica, bila je prva crna balerina koju je kompanija angažovala, 2018. godine, piše BBC.

Ona je navela da je u jednoj produkciji nastavnica plesa delila bele velove koje će plesači nositi i rekla joj: "Ne mogu vam dati jedan. Veo je beli, a vi ste crni", prenosi Tanjug.

Gomez je rekla je da ju je ista nastavnica primorala da nosi belu šminku kako bi se "stopila" sa ostalim plesačima u produkciji Labudovog jezera.

Lopez Gomez je započela pravni postupak nakon što joj ugovor na određeno vreme nije obnovljen prošlog leta. Kompanija je saopštila da će joj, prema sudskom poravnanju, ugovor obnoviti do kraja sezone 2021/22.

Balerina je na Instagramu nagodbu opisala kao "malu pobedu, ali ogroman korak za baletski svet".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mijo

    23. april 2021 | 20:10

    Ja sve crnce nazivam crncima, da li je to rasizam ?

  • QQQ

    23. april 2021 | 19:29

    Više nikome nesmes da kažeš ništa,svi se vataju na rasizam.

  • O, Boze!

    23. april 2021 | 23:12

    Svakome ko iole poznaje balet je jasno da u "Labudovom jezeru" moze biti samo jedan crni labud. Ako ona ne igra crnog labuda, logicno je sto je trazeno da se nasminka belom sminkom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA